Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kallistuuko mobiilidata pian reilusti? Operaattoreiden yhteistyöjärjestö varoittaa

EU-komission aie ja uusin ehdotus roaming-maksujen poistamisesta EU-alueella voi johtaa koko suomalaisen mobiilimarkkinan myllerrykseen, varoittaa operaattoreiden yhteistyöjärjestö FiCom.

Uusimmassa ehdotuksessaan EU-komissio ehdottaa roaming-maksujen poistoa 15. kesäkuuta 2017 alkaen EU-alueella toisen EU-maan liittymällä. Aiemmasta poiketen uusin ehdotus ei sisällä minkäänlaisia päivärajoituksia eikä myöskään käyttömäärärajoituksia – ainoastaan selkeää väärinkäyttöä, kuten jatkuvaatoisesta maasta ostetun liittymän käyttöä toisessa, olisi tarkoitus rajoittaa – joskin ehdotus vaikuttaa varsin suurpiirteiseltä ja voisi johtaa myös epätoivottuihin lopputuloksiin.

Komission esityksen mukaan mobiilidataa voisi EU-alueella matkustaessaan käyttää kotimaan hinnoilla minkä verran tahansa. FiCom ehdottaa, että rajoittamattoman datan matkapuhelinliittymiä voisi käyttää EU-alueella kotimaan hinnalla EU:n kuukausittaisen keskiarvokäytön mukaisen määrän, ja sen ylittävästä käytöstä veloitettaisiin verkkovierailumaksut.

Suomalaisesta edullisen mobiilidatan näkökulmasta tilanne on hyvin haastava. Keskiössä on operaattoreiden välisten tukkumaksujen suuruus.

Suomalainen operaattori maksaa ulkomaiselle operaattorille tukkuhintaa, jos sen asiakas käyttää palveluita ulkomailla. Mitä korkeampi tukkuhinta ja mitä enemmän palveluita ulkomailla käytetään, sitä enemmän kotimainen operaattori maksaa tukkumaksuja. Suomalaiset asiakkaat käyttävät mobiilidataa moninkertaisesti muihin EU-maihin verrattuna ja näin ollen myös suomalaisoperaattoreiden maksamat tukkuhinnat ovat moninkertaiset, FiCom tähdentää.

Operaattoreiden välisiä tukkuhintoja koskevaa sääntelyä valmistellaan parhaillaan. Operaattorien mielestäkomission nyt ehdottama tukkuhinta − 0,85 senttiä megatavua kohden − on täysin kohtuuton ja sitä tulee laskea merkittävästi, jotta nykyinen palvelutarjonta ja kuluttajille tutuksi tulleet hinnoittelumallit on mahdollista säilyttää.

– Pidämme verkkovierailumaksujen poistamista kuluttajilta oikeana askeleena, mutta sitä ei saa tehdä niin, että innovatiiviset suomalaisoperaattorit, joiden asiakkaat ovat mobiilidatan ahkerimpia käyttäjiä, laitetaan maksumiehiksi, sanoo Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n toimitusjohtaja Petri Aaltonen.

– Jos tukkuhintaa ei saada riittävän alas, on kyseessä jopa satojen miljoonien eurojen vuosittainen tulonsiirto Suomesta Etelä-Eurooppaan. Tämä on merkittävä osuus Suomen noin 1,85 miljardin euron mobiilimarkkinasta, joten asialla on väistämättä kustannusvaikutuksia ja se vaikuttaa myös investointeihin, Aaltonen jatkaa.

Suomessa dataa käytetään eniten maailmassa ja hinnoittelu Suomessa on EU:n edullisin.