Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Miksi uusissakaan Apple-huippuläppäreissä ei ole kosketusnäyttöä, Face ID:tä ja vedenkestävyyttä? Näin Apple-pomot perustelevat

Maceista puuttuu yhä monia iPhoneista tuttuja ominaisuuksia.

Applen uudet 14 ja 16 tuuman Macbook Pro sisältävät muun muassa Applen omat, ensimmäistä M1:tä tehokkaammat suoritinpiirit M1 Pron ja M1 Maxin, entistä suuremmat, tarkemmat, kirkkaammat, nopeammat ja laajemman väritoiston näytöt mini-LED-tausvaloteknologialla sekä 120 hertsin virkistystaajuudella, tuplasti tarkemman 1080p-kameran, paremmat kaiuttimet sekä mikrofonit sekä enemmän liitäntöjä kuin edeltäjänsä.

Silti uusistakin MacBook Pro -läppäreistä puuttuu kolme ominaisuutta, jotka ovat tuttuja Applen iPhoneista: kosketusnäyttö, Face ID -kasvojentunnistus sekä vedenkestävyys.

Wall Street Journalin Joanna Stern pääsi tiedustelemaan Apple-pomoilta tietokoneiden arvostelunsa yhteydessä, miksi näin on.

Kosketusnäytöstä Maceissa Applelta on tietenkin kysytty lukemattomia kertoja aiemminkin. Kosketusnäyttö on tavallinen ominaisuus Windows-läppäreissä, mutta Maceissa sellaista ei ole nähty.

Applen mukaan kosketusnäyttökäyttöön paras laite on iPad Pro, ei Mac-läppäri.

”Me teemme iPadin kanssa maailman parhaan kosketuskäyttöisen tietokoneen. Se on täysin optimoitu sitä silmällä pitäen, ja Mac on täysin optimoitu epäsuoraan tietojen syöttöön. Emme ole todella tunteneet tarvetta tämän muuttamiselle”, kommentoi Applen laitteiden kehityksestä vastaava johtoryhmän jäsen John Ternus.

Macit ja erityisesti iPad-malliston huippumallit, iPad Prot, ovat lähentyneet ominaisuuksiltaan viime aikoina, mutta Applen ajattelussa ne on edelleen tehty eri käyttötarkoituksiin.

iPad Pro -laitteissa jo mukana on iPhoneistakin tuttu kolmiulotteinen Face ID -kasvojentunnistus, mutta sitäkään Apple ei ole toistaiseksi Maceihin tuonut. Uusissa MacBook Pro -läppäreissä pienemmät näytönreunukset merkitsivät tarvetta näytön yläreunan keskellä lovelle, jossa sijaitsevat kamera, muut anturit sekä LED-merkkivalo – muttei kuitenkaan infrapunajärjestelmää, jollainen löytyy iPhone-puhelinten lovista ja mahdollistaa turvallisen, kolmiulotteisen Face ID -kasvojentunnistuksen.

Applen Mac- ja iPad-tuotemarkkinoinnin johtaja Tom Bogerilla oli yksinkertainen selitys siihen, miksi Maceissa Apple luottaa yhä ennemmin Touch ID -sormenjälkitunnistukseen. Hänen mukaansa, koska kädet ovat jo valmiiksi näppämistöllä, on Touch ID:n käyttö kasvojentunnistusta helpompaa.

Touch ID:lle Maceissa on myös muita perusteita. iPhoneissa ja iPadeissa Face ID:llä ostoksia tehdessä täytyy ne vahvistaa myös virtapainikkeen kaksoispainalluksella, ja tämä on niissä kätevää. Mutta jos Maceissakin vaadittaisiin vahvistusta painalluksella, niin ei Face ID tässä yhteydessä toisi juuri mitään parannusta nykyiseen Touch ID:n käyttöön verrattuna.

Lisäksi todellinen syy Face ID:n puuttumiseen Maceista saattaa olla yksinkertaisesti tilanpuute. Läppärin kansi on niin ohut, ettei siinä ole tilaa paksuussuunnassa vaadituille komponenteille edes samalla tavalla kuin iPhonessa.

Entä sitten vedenkestävyys? Wall Street Journalin Joanna Sternin kysymys aiheesta hämmensi Apple-pomot.

”Molemmat heistä tuijottivat minua hiljaa Zoom-puhelussa, kun kysyin vettä kestävästä läppäristä. ’Tuo ei ole ollut monien ihmisten listalla’, Mac- ja iPad-tuotemarkkinoinnin johtaja Boger sanoi.”

iPhonet ovat pölyn- ja vedenkestäviä IP68-luokitellusti ja jopa 6 metrin syvyyteen asti, mutta Macien lisäksi myöskään iPadeissa vedenkestävyyttä ei ominaisuutena ole vielä nähty.

Läppäreissäkin vedenkestävyys voisi kuitenkin olla hyödyllistä joskus – ei upotuskestävyyden, vaan läikkymisistä aiheutuvien vahinkojen estämiseksi.