Mikä ihmeen 5G?

Tällä hetkellä kuluttajat hyödyntävät pääasiassa 3G- ja 4G-verkkoja. 4G-teknologia edustaa nykytarjonnan kärkeä ja mahdollistaa parhaimmillaan satojen megabittien latausnopeudet. Mobiiliverkkovaatimukset kehittyvät kuitenkin kovaa vauhtia, minkä vuoksi alan suurimmat yhtiöt ovat jo suunnanneet katseensa seuraavaan askeleeseen: 5G-verkkoihin. Joukko asiantuntijoita kokoontui keskiviikkona Elisan pääkonttorille kertomaan, mitä 5G:n saralla tapahtuu nyt ja tulevina vuosina.

Miksi 5G?

Selvää on, että eräs uusien verkkojen osa-alue ovat alati nopeutuvat yhteydet. 5G-teknologian uskotaan nostavan mahdolliset latausnopeudet gigabitteihin sekunnissa ja laskevan verkkoviiveet jopa alle yhden millisekunnin.

Yksilön mahdollisuus käyttää nettiä entistä nopeammin ei kuitenkaan ole ainoa syy kehittää verkkoja. Jo nyt nähtävissä olevan IoT-ilmiön (esineiden internet) vuoksi verkkoon yhteydessä olevien laitteiden määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Perinteisten tietokoneiden ja mobiililaitteiden lisäksi verkossa ovat jatkossa kodinkoneet, autot, työkoneet, erilaiset sensorit ja monet muut älykkäät laitteet. Tämä vaatii verkolta huimaa kapasiteettia ja joustavuutta.

5G:n tarkoitus on siis mahdollistaa monia uusia palveluja. Jo nyt kehitteillä olevia sovellutuksia ovat esimerkiksi kuskittomat ja älykkäät autot, etäohjattavat työkoneet ja tehdastuotannon hallinta verkon yli. Kaikkia uuden teknologian mahdollisuuksia on kuitenkin mahdotonta ennustaa etukäteen. Ericssonin tutkija Janne Peisa toteaakin, että tärkeimmiksi nousevat varmasti sellaiset sovellutukset, joita ei vielä tunneta.

Milloin markkinoille?

Taivaanrannanmaalailun jälkeen kiinnostavaksi kysymykseksi nousee tietysti, millä mallilla 5G-tekniikan kehittäminen on. Vodafonen 5G-tutkimusta johtava David Lister palauttaa jalat maan pinnalle huomauttamalla, että tällä hetkellä 5G-verkko on pääasiassa idea ja tavoite. Useat jättiyhtiöt, kuten Nokia Networks, Vodafone ja Ericsson, ovat jo tutkineet mahdollisia teknologioita, mutta varsinainen kehitystyö on vasta alkamassa.

5G-verkon lopullinen syntymä vaatii pitkän kehitysprosessin. Eräs haastava kysymys on, mitä taajuuksia 5G:n tulisi käyttää. Matalilla taajuuksilla saadaan parempaa läpäisyä ja peittoa, kun taas korkeat taajuudet mahdollistavat kovemmat latausnopeudet. Jonkinlainen yhdistelmä näistä kahdesta on siis haussa.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan 5G:n standardointiprosessi alkaa vuoden 2016 alussa. Standardoinnissa useat teknologiaratkaisuja kehittäneet toimijat saapuvat yhteen ja sulatusuunin tavoin yhdistelevät kaikesta saatavilla olevasta materiaalista yhden yhtenäisen standardin 5G:n toteutukselle. Ymmärrettävästi prosessi ei tule olemaan helppo. ”Tuloksena on joko kunkin ehdotuksen parhaat puolet yhdistävä lopputulos tai sitten huono kompromissi”, Ericssonin Janne Peisa naurahtaa.

Vuonna 2018 aletaan näillä näkymin nähdä ensimmäisiä konkreettisia 5G-testejä. Eräs kiintopiste testeille ovat Korean talviolympialaiset. Kuluttajien käyttöön 5G-verkon uskotaan ehtivän vuoden 2020 tienoilla.

Menee siis vielä useita vuosia, ennen kuin 5G:tä päästään kokeilemaan arkikäytössä. Sitä odotellessa on kuitenkin hyvä valmistautua siihen, että alati useampi laite kytkeytyy jatkossa verkkoon. Älylaitteiden maisema tulee varmasti muuttumaan nopeammin kuin uskommekaan.