Apple ja Google saavat haastajan – maailman suurimmalta kellovalmistajalta oma järjestelmä älykelloihin

Sveitsin ja samalla koko maailman suurin rannekellovalmistaja Swatch Group Ag haastaa Applen ja Googlen älykelloalustat. Yhtiö aikoo kehittää oman käyttöjärjestelmänsä älykelloja varten, uutisoi Bloomberg.

Swatchille kuuluva Tissot-brändi tulee esittelemään sveitsiläisvalmistajan omalla käyttöjärjestelmällä toimivan kellon vuoden 2018 lopulla, kertoi Swatchin toimitusjohtaja Nick Hayek Bloombergin haastattelussa. Yhtiön tarkoituksena on kehittää kilpailijoita virtapihimpi ja paremmin käyttäjän tietoja suojaava käyttöjärjestelmä.

Älykelloista ei ole tullut niin suurta buumia kuin jossain vaiheessa povattiin, mutta parin viimeisen vuoden aikana älykellomyynti on kuitenkin rokottanut erityisesti edullisempien rannekellojen myyntiä. Toimitusjohtaja Hayek on selkeästi muuttanut mieltään alkuvuodesta 2014, jolloin älykellot ja aktiivisuusrannekkeet alkoivat rynniä markkinoille. Vielä tuolloin Swatch Groupin johtaja ilmoitti, ettei yhtiö ”halua rakentaa kasaa teknologiapommeja, joita ihmiset eivät halua ostaa”.

Swatch Group on viime vuosien aikana kuitenkin tuonut edullisempiin rannekelloihinsa, kuten sen Tissot-brändin kelloihin, elektronisia toimintoja, ja hiljattain yhtiö kertoi kehittäneensä maailman pienimmän Bluetooth-sirun kelloissa ja muissa esineissä käytettäväksi.

Hayekin ja Swatch Groupin suunnitelma oman älykelloalustan luomiseksi poikkeaa merkittävästi esimerkiksi kilpailija LVMH:n strategiasta. LVMH:lle kuuluva TAG Heuer esitteli taannoin jo toisen Android Wear -älykellonsa, joka on kehitetty yhteistyössä Googlen ja Intelin kanssa.

Swatch Groupin älykelloalustaa määrittelee hyvin ilmaisu ”think small”, eli alustan suunnittelun lähtökohtana on laitteiden pieni koko ja sen tuomat rajoitukset. Erityisesti pienten laitteiden akkukesto on Hayekin mukaan merkittävä ongelma.

Swatch Groupilla on aikeissa myös tarjota omaa käyttöjärjestelmäänsä muille valmistajille. Sveitsissä kehitettävä käyttöjärjestelmä on kerännyt jo sata tiedustelua, ja noin puolet tiedusteluista on tullut Yhdysvaltojen Piilaaksossa sijaitsevilta yrityksiltä, jotka eivät halua olla riippuvaisia Applen tai Googlen alustoista.