Kolhiintunut iPhone aiheutti kolmannen asteen palovamman – uhri varoittaa akkujen vaaroista

Australialainen Gareth Clear haluaa varoittaa ihmisiä kannettavien elektroniikkalaitteiden akkujen vaaroista. Mies itse kärsi kolmannen asteen palovammoista, kun kolhiintunut iPhone kärventyi miehen jalkaa vasten.

Clear oli lähdössä liikkeelle polkupyörällä, kun hänen jalkansa luiskahti polkimelta ja hän pyllähti kumoon. Taskussa ollut iPhone otti sen verran osumaa, että se kuumentui salamannopeasti, aiheuttaen Clearille polttavan kivun ja kolmannen asteen palovamman, jonka hoito vaati ihosiirteen.

Clear julkaisi vammoistaan kuvan Twitterissä ja sai ensin oletetusti automatisoidun vastauksen Applelta, mutta Australian Apple on sittemmin tavoitellut miestä jo henkilökohtaisesti. Gareth Clear ei syytä Applea tapahtuneesta, mutta haluaa kertoa tarinansa ja varoittaa ihmisiä akkujen vaaroista.

Litiumioniakut voivat olla vaarallisia, jos ne saavat voimakkaan iskun tai niiden rakenteet hajoavat esimerkiksi terävän esineen osumasta. Lisäksi akut voivat vanhetessaan mennä toimintakelvottomiksi. Litiumioniakkua ei kannata ladata, jos se on pullistunut tai näyttää muuten vaurioituneelta. Yleensä esimerkiksi älypuhelimissa akun pullistuminen irrottaa etu- tai takapaneelin paikoiltaan, ja viallisen akun huomaa jo laitteen ulkonäöstä. Samoin kannattaa käyttää vain laadukkaita latureita, jotka toimivat puhelimien omien ylilataussuojien kanssa.