Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Mitä löytyy uusimman iPhonen sisuksista?

Chipworks on jälleen kerran iskenyt uteliaat näppinsä uuden elektronisen laitteen kimppuun. Tällä kertaa palasiksi on laitettu Applen uusin puhelin, iPhone SE. "Uusin" tarkoittaa kuitenkin uutta lähinnä mallinimen osalta, sillä aivan odotetusti laite on kokoelma iPhone 5s:n ja 6s:n komponentteja.

Chipworksin lihoiksi laittama iPhone SE sisältää tietysti 6s:stä tutun A9-järjestelmäpiirin, joka osanumeron perusteella on TSMC:n valmistama. Piiriin tukena on kaksi gigatavua Hynixin valmistamaa LPDDR4-käyttömuistia. Numerot piirien päällä kertovat Chipworksin mukaan, että osa komponenteista on peräisin jo viime syksyltä, eli ne olisivat SE:n sijaan päätyä käytettäväksi myös 6s-puhelimissa.

16 gigatavun flash-muistin Chipworksin puhelimeen on toimittanut Toshiba, ja kyseessä on vanhempi, 19 nanometrin tekniikalla valmistettu muisti. Toshiban uusimmat muistit käyttävät jo 15 nanometrin tekniikkaa.

Koska SE käyttää iPhone 5s:n näyttöä, on myös kosketusnäytön ohjain samasta laitteesta, ja tuttu monista muistakin Applen laitteista.iPhone 6s:stä tuttuja osia SE:ssä ovat lähimaksamiseen käytettävä NFC-piiri, äänipiiri, asentotunnistin sekä modeemi.

Myös muutamia Chipworksille uusia tuttavuuksia SE:n sisuksista löytyi, ja erityisesti virtapuolelta löytyi komponentteja, joita muissa iPhone-malleissa ei ole nähty. Akkukestoltaan SE päihittääkin 6s:n monilla osa-alueilla. Akun kapasiteettia Chipworks ei ainakaan vielä vahvistanut, mutta useiden lähteiden mukaan se olisi 1642 milliampeerituntia, kun 5s:ssä akun kapasiteetti on 1560 milliampeerituntia.