iPhone SE on historian edullisin uusi iPhone – myös Applelle

Applen pari viikkoa sitten esittelemä iPhone SE on suositushinnaltaan kaikkien aikojen edullisin ”uusi” iPhone. Laitteen kutsuminen uudeksi on toki hieman harhaanjohtavaa, sillä se käytännössä yhdistää iPhone 6s:n ja iPhone 6:n komponentteja 5s:n kuoriin. Juuri pitkään tuotannossa olleiden komponenttien käyttö onkin syynä laitteen hinnoittelulle. IHS on jälleen purkanut Applen uusimman iPhonen ja arvioinut sen osien hinnat.

IHS:n arvion mukaan iPhone SE:n osien hinta on yhteensä 156,20 dollaria, ja kun mukaan lasketaan vielä kokoonpano, ollaan 160 dollarissa, eli noin 142 eurossa. Kyseessä on 16 gigatavun tallennustilalla varustettu versio, jonka hinta Yhdysvalloissa on 399 dollaria ja Suomessa 499 euroa.

iPhone 6s -mallien hintoihin nähden SE:n hinnoittelua voisi kuvata jopa lähes agressiiviseksi, sillä Apple haluaa valloittaa SE:llä erityisesti kehittyviä markkinoita. IHS kuitenkin arvelee, että Applella luotetaan monen ostajan valitsevan puhelimeensa isomman 64 gigatavun tallennustilan. Se nostaa myyntihintaa satasella, mutta lisää kustannuksia Applelle vain 11 dollaria.

Yksi iPhone SE:n kalleimmista komponenteista on näyttö, joka koostuu Gorilla Glass -etupaneelista, LCD-paneelista ja kosketustunnistimista. Sen hinta IHS:n arvion mukaan on noin 20 dollaria. Samaa näyttöä käytettiin myös iPhone 5s:ssä, ja vuonna 2013, 5s:n ollessa uusi, näyttö maksoi yli kaksinkertaisen määrän. IHS:n purkamassa iPhonessa oli LG:n valmistama näyttö. IHS:n mukaan LG valmistaa keskimäärn 35 prosenttia iPhone-näytöistä, Japan Displayn napatessa 40 prosentin siivun ja Sharpin valmistaessa 25 prosenttia näytöistä.

Kallein komponentti laitteessa on 22 dollaria maksava A9-järjestelmäpiiri. Seuraavana on näyttö ja sen perässä tulevat 15 dollaria maksava Qualcommin LTE-modeemi, yhteensä 13,3 dollaria maksavat kamerat ja 11,8 dollaria maksava SK Hynixin RAM-muisti.

IHS mainitsee, että Apple on alentanut SE:n kustannuksia käyttämällä modeemeja, jotka tukevat mahdollisimman laajasti eri LTE-taajuuksia. Näin eri operaattoreille ympäri maailman tarvitsee valmistaa vähemmän erilaisia puhelimia. Alhaisempien valmistuskustannuksien lisäksi tästä kertyy hyötyä myös käyttäjille, kun laitteet toimivat laajasti eri verkoissa.

SE:n 160 dollarin valmistuskustannuksia voi verrata esimerkiksi iPhone 6s Plussan 236 dollariin, iPhone 6:n hieman yli 200 dollariin tai Samsung Galaxy S7:n 255 dollariin. IHS:n arvio ei ota huomioon esimerkiksi suunnittelu-, kehitys- tai logistiikkakuluja.