iPhone 7:n osien hinta 215,80 dollaria – Apple myy 649 dollarilla

Applen iPhone 7:n komponentit maksavat reilun kolmasosan puhelimen myyntihinnasta, väittää IHS Markit -tutkimusyhtiö. Ulkopuoliset arviot älypuhelinten todellisista valmistuskustannuksista eivät välttämättä pidä aina paikkansa, mutta osviittaa nekin antavat.

IHS:n mukaan 32 gigatavun muistilla varustetun iPhone 7:n komponenttien hinta on 215,80 dollaria. Kun tähän päälle lisätään 5 dollaria valmistuskuluja, puhelimen kokonaisvalmistushinta on 220,80 dollaria eli noin 200 euroa. Apple itse myy iPhone 7:ää loppuasiakkaille 649 dollarin hintaan Yhdysvalloissa ennen paikallista arvonlisäveroa.

Edullisimman iPhone 7 -mallin valmistuskulujen arvio on IHS:n mukaan 36 dollaria korkeampi kuin iPhone 6s -mallissa. Summaa ovat nostaneet muun muassa aiempaa kalliimmiksi arvioidut uusi Taptic Engine -värinämoottori, parempi kamera sekä suurempi sisäinen tallennusmuisti. Apple tuplasi iPhone 7:n yhteydessä jokaisen kolmen mallistonsa portaan sisältämän tallennusmuistin määrän.

Näyttö on edelleen kallein komponentti iPhone 7:ssäkin, hinnaltaan 39 dollaria IHS:n arvion mukaan. Apple A10 -järjestelmäpiirin hinnaksi arvioidaan 26 dollaria ja taka- ja etukameroille yhteensä hieman alle 20 dollaria. Tallennus- ja RAM-muistin hinta on yhteensä 16,40 dollaria. Akun hinta on vain 2,50 dollaria.

Kuten aina aiemminkin, on suurempien tallennusmuistiversioiden myynti Applelle huomattavasti hinnat alkaen -mallia kannattavampaa. Puhelimen myyntihinta nousee 100 dollarilla, mutta edes hyppy 32 gigatavusta 128 gigatavuun tai siitä 256 gigatavuun ei tuo kuin muutaman dollarin lisää valmistuskustannuksia.

Applen raportoima koko sen liiketoiminnan bruttokate on vajaat 40 prosenttia, ja arvioiden mukaan iPhonet tuovat katetta jonkin verran tätä enemmän kokonaisuutena. Käytännössä tämä tarkoittaa Applen kaikkiaan käyttävän noin 60 prosenttia liikevaihdostaan komponentteihin, valmistuskuluihin, toimituksiin ja logistiikkaan, palvelintensa ylläpitoon ja niin edelleen. Loppu vajaat 40 prosenttia jää kattamaan pääasiassa kiinteitä kuluja, kuten tutkimusta ja tuotekehitystä, myyntiä ja markkinointia ja yleiskuluja, sekä Applen viivan alle jääväksi nettotulokseksi.

IHS:n arviot iPhone 7 -kustannuksista.