Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iPhone 7:n Lightning-liitäntä ei automaattisesti tarkoita parempaa äänenlaatua – Applen oma adapteri sen todistaa

Siitä asti, kun huhuissa alkoi varmistua, ettei iPhone 7:ssä olisi enää perinteistä analogista kuulokeliitäntää, ovat kovimmat fanit hehkuttaneet, kuinka Lightning-liitäntä tuo parempaa äänenlaatua kuulokkeille. Totuus on kuitenkin monimutkaisempi. Lightning-liitäntä on digitaalinen, jolloin vastuu äänenlaadusta siirtyy ulos puhelimesta. Applen oma ratkaisu ei äänenlaatua näytä parantavan.

Apple toimittaa iPhone 7:n mukana yhdeksän euron arvoisen sovittimen. ”Lightning—3,5-mm-kuulokeliitäntä-sovitin” ei ainoastaan muuta liitännän fyysistä muotoa, vaan sen täytyy myös muuntaa äänisignaali digitaalisesta analogiseksi, jotta sovittimen kanssa voidaan käyttää perinteisiä kuulokkeita. Sen sisältämä DA-muunnin ei kuitenkaan pärjää esimerkiksi iPhone 6s:n sisäiselle DA-muuntimelle.

Vietnamilaissivusto Tinhte otti selvää, mitä kuulokeadapterin sisältä löytyy. Adapteria ei ole tarkoitettu avattavaksi, joten hieman väkivaltaa ja muun muassa viila sekä kynsileikkurit tarvittiin, ennen kuin adapterin sisältö paljastui. Sisältä paljastui hurja määrä elektroniikkaa sekä mahdollisesti Cirrus Logicin tai Dialog Semiconductorin valmistama DA-muunnin. TiettävästiApplen Lightning-liitäntää käyttävissä EarPods-kuulokkeissa on samaisen muuntimen toinen variantti.

Applen Lightning-3,5 mm -adapteri.

Yhdeksän euron hinnallaan kuulokeadapteria voi Apple-tuotteeksi kutsua jopa edulliseksi, mutta HiFiä se ei ole. Saksalainen c’t-julkaisu vertaili, miten adapteri vaikuttaa äänenlaatuun iPhone 6s:llä ja iPad Airilla, kun verrokkina on laitteen sisäinen DA-muunnin ja kuulokeliitäntä. Adapterin antama äänenlaatu oli yhtenevä iPhone 6s:llä ja iPhone 7:llä, mutta hävisi iPhone 6s:n ja iPad Airin kuulokeliitännän antamalle äänelle.

Erot äänenlaadussa eivät ole niin merkittäviä, että eroa välttämättä kuulisimp3-musiikkia tai vaikkapa Spotifyta kuunnellessa, mutta laadukkaita musiikkitiedostoja kuunnellessa saattaa kuultavia eroja jo syntyä. Hyvää ääntä etsivälle iPhone 7 -omistajalle tämä tarkoittaa, että edessä onjoko laadukkaan ulkoisen DA-muuntimen tai laadukkaiden Lightning-kuulokkeiden osto.