Uusi verkkokauppa Teknavi.com

iOS 16 ja watchOS 9 julkaistaan 12. syyskuuta – tällaisia uudistuksia ne tuovat iPhoneen ja Apple Watchiin

Paljon uudistuksia Apple-laitteisiin.

Uusien tuotteiden julkistamisen lisäksi Apple on kertonut iPhone-puhelinten uuden iOS 16 -käyttöjärjestelmäversion ja Apple Watch -kellojen uuden watchOS 9 -käyttöjärjestelmäversion julkaisusta.

iOS 16 ja watchOS 9 julkaistaan päivityksenä maanantaina 12. syyskuuta. Samalla julkaistaan tvOS 16 Apple TV -laitteille.

Eri Apple-laitteiden uusista käyttöjärjestelmäversioista iPadien iPadOS 16 (suoraan iPadOS 16.1 -versiona) sekä Mac-tietokoneiden macOS Ventura julkaistaan vasta myöhemmin, lokakuun aikana.

Lukitun näytön näkymä iOS 16:ssa on laajasti muokattavissa ja voi sisältää widgetejä.
Lukitun näytön näkymä iOS 16:ssa on laajasti muokattavissa ja voi sisältää widgetejä.

Ilmoitusten esittäminen muuttuu myös iOS 16:n myötä. Ilmoitukset lukitulla näytöllä ilmestyvät jatkossa näkyviin näytön alareunasta ja ne voidaan esittää listana, pinottuna tai kätkettynä. Lisäksi uudet Liveseuranta-ilmoitukset voivat esittää päivittyviä tietoja esimerkiksi Uber-kyydin saapumisesta, harjoituksen etenemisestä tai urheilutuloksista. Liveseuranta-ilmoitukset ovat tulossa ensimmäisiin sovelluksiin myöhemmin tänä vuonna.

Uudet Liveseuranta-ilmoitukset kertovat päivittyviä tietoja.
Uudet Liveseuranta-ilmoitukset kertovat päivittyviä tietoja.

Applen Viestit-sovellus uudistuu iOS 16:ssa mahdollisuudella muokata lähetettyjä iMessage-viestejä tai perua viestin lähetyksen. Lisäksi Viestit-sovelluksessa voi merkitä minkä tahansa keskustelun lukemattomaksi, jolloin siihen muistaa palata.

iOS 16 tuo uudistuksia myös Mail-sähköpostisovellukseen, kuten hetken aikaa perua viestin lähetys, ajastaa viestien lähetys ja valita viestejä muistutettavaksi myöhemmin. Mail osaa myös huomauttaa, jos viestistä puuttuu liite tai tietty vastaanottaja. Lisäksi Mailin haku on uudistunut: se tarjoaa tarkempia ja kattavampia tuloksia sekä ehdotuksia hauista.

Mielenkiintoinen uusi ominaisuus iOS 16:ssa mahdollistaa kuvan pääkohteen nostamisen esiin tai sen valitsemisen ja taustan rajaamisen pois. Ominaisuus on saatavilla niin Kuvissa, Näyttökuva-toiminnossa, Pikakatselussa, Safarissa ja muissa sovelluksissa iPhone-malleissa, joissa on A12 Bionic tai uudempi järjestelmäpiiri.

iOS 16:n uusi ominaisuus mahdollistaa kuvan pääkohteen irrottamisen taustasta.
iOS 16:n uusi ominaisuus mahdollistaa kuvan pääkohteen irrottamisen taustasta.

Kartat-sovellus puolestaan uudistuu mahdollisuudella suunnitella reittejä jopa 15 pysähdyksellä. Reitin voi suunnitella Macin Apple Kartat-sovelluksessa ja hyödyntää sitä myöhemmin iPhonella.

Täysin uutena lisäyksenä iOS 16:n myötä tarjolle tulee uusi jaettu iCloud-kuvakirjasto, joka on käytännössä perheen (yhteensä enintään kuusi henkilöä), jakama kuva-albumi, johon voi valita kuvia lisättäväksi älykkäästi. Kuvat voi valita jaettavaksi osaksi ryhmälle näkyvää kuvakirjastoa esimerkiksi tietystä päivämäärästä alkaen tai huomattavasti tarkemmin, kuten esimerkiksi vain, kun kuvassa esiintyy vanhemmista molemmat yhdessä lapsen kanssa. Kuvat siirtyvät albumiin manuaalisesti, Bluetooth-läheisyyden perusteella tai jakamalla jakoehdotuksesta.

Koti-sovellus saa iOS 16:ssa uuden helppokäyttöisemmän etusivunäkymän, jossa esimerkiksi eri huoneet ja suosikit on koottu kaikki yhteen. Lisäksi laitteiden osalta Koti-sovellus tukee uusia kategorioita esimerkiksi ilmanvaihto-, valaistus- ja turvallisuuslaitteiden osalta. Koti-sovellus saa samalla myös uudet widgetit lukitun näytön näkymään.

Koti-sovellus saa uuden kotinäkymän.
Koti-sovellus saa uuden kotinäkymän.

Face ID -kasvojentunnistus alkaa toimia iOS 16:n myötä myös iPhone vaakatilassa kasvojen edessä. Uudistus koskee tiettävästi iPhone 12 -malleja ja uudempia. Apple tuo myös ensi kerran haptisen värinäpalautteen tarjolle näppäimistönsä yhteyteen.

Aiemmin iPadOS:ssä nähdyt QuickNote-pikamuistiinpanot tulevat myös osaksi iOS 16:ta. Niitä voi luoda missä tahansa sovelluksessa jakonäkymän kautta. Lisäksi muistiinpanot voi lukita iOS 16:ssa suoraan laitteen pääsykoodilla, eli erillistä salasanaa ei tarvitsee muistaa.

Terveys-sovellus saa uuden Lääkkeet-ominaisuuden, joka auttaa hallitsemaan, seuraamaan ja ymmärtä­mään lääkikeiden käyttöä. Uutta on myös mahdollisuus lähettää pyyntö Terveys-sovelluksen tietojen jakamiseksi.

Lisäksi Applen Kuntoilu-sovellus tulee saataville kaikille käyttäjille iOS 16:n myötä. Aiemmin se on ollut saatavilla vain Apple Watch -käyttäjille.

Yllä on käsitelty vain tärkeimpiä poimintoja iOS 16:n tuomista uudistuksista.

watchOS 9:n uudistuksia.
watchOS 9:n uudistuksia.

Apple Watchin watchOS 9 tuo muun muassa uusia ja uudistuneita kellotauluja sekä runsaasti uudistuksia harjoitusten aikana esitettäviin tietoihin (esimerkiksi sykealueet ja muokattavat näkymät) sekä muun muassa juoksun seurantaominaisuuksiin. Uniseuranta kehittyy univaiheiden esittämisellä. Uutena lisäyksenä mukaan tulee lääkkeiden ottamisesta muistuttava sovellus.

Apple TV -laitteiden tvOS 16 on päivityksenä uudistuksiltaan verrattain varsin vähäinen.

Näille laitteille Applen uudet käyttöjärjestelmäversiot tulevat saataville

iPhoneista iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus ja 1. sukupolven iPhone SE eivät enää saa uutta käyttöjärjestelmäversiota, kuten ei myöskään enää viimeisinkään iPod touch.

Nämä iPhone-mallit saavat iOS 16:n päivityksenä:

 • iPhone 8 ja 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR, iPhone XS ja XS Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro ja Pro Max
 • iPhone 12 ja 12 mini, iPhone 12 Pro ja Pro Max
 • iPhone 13 ja 13 mini, iPhone 13 Pro ja Pro Max
 • iPhone SE (2. ja 3. sukupolvi)

Apple Watch -kelloista Series 3 ei saa enää watchOS 9 -päivitystä.

Nämä Apple Watch -mallit saavat watchOS 9:n päivityksenä:

 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE
 • Apple Watch Series 7

tvOS 16 tulee saataville päivityksenä tvOS 15:n tavoin yhä Apple TV HD:lle ja Apple TV 4K:lle.