Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Ihmetyttääkö, miksi iPhone 7 sammuu pakkasessa? Syy on vain osittain akussa

IPhonet eivät ole koskaan kestäneet kovin hyvin pakkasta. Erityisen paljon ongelmia oli iPhone 6S:n kohdalla ja Apple vetikin puhelimia korjaukseen liian nopeasti tyhjentyneiden akkujen takia.

IPhone 7 kestää pakkasta hieman paremmin kuin edeltäjänsä, mutta saattaa silti sammua yllättäen vaikka akkua olisi vielä jäljellä runsaasti. Tämän jälkeen puhelimen saa takaisin henkiin vain viemällä sen lämpimään ja odottamalla niin kauan kunnes laite suostuu jälleen käynnistymään.

IPhone 7, kuten valtaosa muistakin älypuhelimista, käyttää Lithium-Ion -akkuja. Kyseinen akkutyyppi on valmistajien suosiossa, koska se latautuu nopeasti eikä akkua tarvitse käyttöiän pidentämiseksi kuluttaa loppuun ennen seuraavaa latausta.

Lithium-Ion -akkujen kääntöpuolena on suhteellisen heikko kestävyys kylmissä olosuhteissa. Tutkimuksissa on havaittu, että 18 pakkasasteessa Lithium-Ion -akku voi tarjota vain puolet kokonaiskapasiteetistaan.

Syy kalibroinnissa

IPhone on kuitenkin eri sarjassa verrattuna muihin valmistajiin, jotka käyttävät samaa akkuteknologiaa. Tämä on hämmästyttänyt monia käyttäjiä.

Syynä ei ole varsinaisesti akku vaan Applen puhelimissaan käyttämä akun kalibrointitekniikka. IPhonet on tehtaalta lähtiessään suunniteltu toimivaksi lämpöasteissa eli laitetta ei suositella vietäväksi lainkaan pakkaseen.

Koska iPhone on suunniteltu lämpimiin oloihin, kylmä voi vääristää akun varauslukemaa. Tämä puolestaan voi aiheuttaa puhelimen sammumisen kylmässä, vaikka akussa olisi virtaa jäljellä.

IPhone-käyttäjän paras neuvo onkin pitää puhelin mahdollisimman lämpimässä myös talvella, esimerkiksi povitaskussa. Markkinoilla on myös talvikäyttöön suunniteltuja suojakuoria, jotka pitävät paremmin lämpöä.