Apple tiukensi iPhonen sormenjälkitunnistimen sääntöjä

Eräät Touch ID -sormenjälkitunnistimilla varustettujen iPhone-puhelimien omistajat ovat saattaneet jo ihmetellä, miksi iPhone kysyy pääsykoodia tai salasanaa aamulla heräämisen jälkeen, vaikka puhelin olisi vielä illalla ollut käytössä. Syynä on Applen entistä tiukempi linja Touch ID:n ja pääsykoodin käytössä.

Touch ID on näppärä tapa avata iPhonen lukitus nopeasti, mutta tietyissä tilanteissa laite edellyttää kuitenkin pääsykoodin tai salasanan syöttämistä. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi ne kerrat, kun laite käynnistyy uudelleen, kun lukitusta ei ole avattu 48 tuntiin tai kun laite ei viidellä yrityksellä tunnista tarjottua sormenjälkeä. Nyt käytössä on myös uusi sääntö, eli pääsykoodia kysytään, kun on kulunut vähintään kuusi päivää siitä, kun pääsykoodi on viimeksi syötetty ja kun lukitusta ei ole avattu Touch ID:llä viimeiseen kahdeksaan tuntiin.

Uudistuksesta kertoi Macworld, jonka mukaan ei ole aivan täyttä varmuutta siitä, milloin uusi sääntö on otettu käyttöön. Käyttäjät ovat huomanneet uuden säännön viime viikkojen aikana, mutta Applen edustajan mukaan ominaisuus olisi tullut jo iOS 9:n mukana viime syksynä. Applen iOS-turvallisuusoppaaseen maininta ominaisuudesta kuitenkin tuli vasta viime viikolla.

Uudella säännöllä on myös vaikutuksia tapauksiin, joissa viranomaiset yrittävät avata esimerkiksi rikoksesta epäiltyjen puhelimia. Yhdysvalloissa on tapauksia, joissa oikeus on määrännyt henkilöä avaamaan puhelimen lukituksen sormenjälkeä käyttämällä, mutta uusi sääntö saattaa joissain tapauksissa estää puhelimen avaamisen sormenjäljellä.