Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huawein uudet Watch 3 -älykellot sisältävät Suomessa kehitetyn uuden TruSport-algoritmin

Huawei on kehittänyt Suomessa uusiin, kesäkuun alussa julkistettuihin Huawei Watch 3 -älykelloihinsa uuden TruSport-algoritmikokonaisuuden.

Huawein älykellotiimissä työskentelevä Principal Research Scientist Petri Wiklund esitteli tänään Huawein kehitystyötä suomalaismedioille.

Huawei Watch 3 -sarjan älykellot ovat tulossa Suomessa myyntiin elokuussa. Huawei Watch 3:n suositushinta on 399 euroa ja Huawei Watch 3 Pro:n 449 euroa.

Aiemmin Huawei käytti älykelloissaan suomalaiselta Firstbeat Analyticsiltä lisensoituja sykeanalyysialgoritmeja, mutta tämä yhteistyö on nyt uusien kellojen myötä päättynyt. Firstbeat Technologies kertoi kesäkuun 2020 lopussa myyneensä tytäryhtiönsä Firstbeat Analyticsin urheilukelloistaan tunnetulle Garminille, mikä lienee keskeinen selittävä tekijä Huawein siirtymiselle nyt sen omaan ratkaisuun.

TruSport on Huawein uusissa älykelloissa laaja kokonaisuus, joka kattaa aktiivisuuden ja harjoitusten seurannan kuin myös käyttäjän fysiologisen vasteen ja palautumisen.

Osana TruSportia on esimerkiksi maksimaalisen hapenottokyvyn mittaus (VO2max), yksilölliset käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoitusalueet, harjoitusten kuormituksen seuranta ja tehokkuuden arviointi, palautumisavustaja sekä kalorien laskenta.

Lisäksi mukana kelloissa on myös uusi TruSpeed-algoritmi, joka mahdollistaa VO2max-arvioinnin myös, kun GPS-paikannusta ei ole käytössä, esimerkiksi sisärata- ja juoksulaiteharjoittelussa.

Harjoituksena aikana sen kuormittavuus on nähtävissä reaaliaikaisena kellon näytöltä. Harjoituksen kuormittavuutta mitataan sen intensiteetin ja keston yhdistelmänä suhteessa käyttäjän kuntotasoon. Jo harjoituksen aikana saa myös arvion tarvittavasta palautumisajasta.

Harjoittelussa kulutetut kalorit lasketaan useiden käyttäjäkohtaisten tekijöiden perusteella, ja TruSport-algoritmin ansiosta Huawei Watch 3 -kellot ovat mittaustarkkuudeltaan Huawein mukaan alan parhaimmistoa.

“Huawei Watch 3 Pro:ssa on kaksitaajuinen GPS, jonka ansiosta juoksunopeuden määritys on entistä tarkempaa niin kaupungissa kuin luonnossakin. Lisäksi Huawein älykelloissa on uusi TruSpeed-algoritmi, joka mittaa käyttäjän juoksunopeuden tarkasti silloinkin, kun GPS-signaali on heikko tai ei ole saatavilla. Tämän toiminnon ansiosta käyttäjän VO2max voidaan arvioida myös sisätiloissa juoksuradalla tai juoksumatolla”, Wiklund toteaa.

Petri Wiklund.
Petri Wiklund.

Älykelloihin liittyvää kehitystyötä Huaweilla Suomessa on tehty Helsingin tutkimus- ja tuotekehitysyksikössä, jossa työskentelee yhteensä noin 350 ihmistä. Osana tätä on puettavan teknologian monipuolinen eri osa-alueiden osaajista koostuva kehitystiimi.

Huaweilla on Suomessa myös viimeisimmän teknologian liike- ja suorituskykylaboratorio, joka auttaa testauksessa ja tuotteiden kehityksessä. Tiloja parannetaan ja laajennetaan parhaillaan.

“Suomessa panostetaan tuntuvasti tutkimukseen, ja toimintakulttuuriin on sisäänleivottu akateemisen yhteistyön tekeminen. Täällä on käytettävissä harvinaisen kattava yhdistelmä viimeisintä teknologiaa, kokeneita tutkijoita ja insinöörejä sekä maailman kärkitasoa olevia yliopistoja. Suomi on haluttu pitää kilpailukykyisenä ympäristönä erityisesti terveyssektorin tutkimukselle ja innovaatiotyölle, ja Huawein panostus suomalaiseen tuotekehitystyöhön on selvä esimerkki strategian toimivuudesta”, kommentoi Petri Wiklund.

Huawei tekee myös tutkimusyhteistyötä merkittävien suomalaisten toimijoiden, kuten Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n omistaman Sports Lab Oy:n kanssa. Yhteistyö koskee esimerkiksi datan ja havaintojen jakamista sekä anturiratkaisujen validointitestausta.

Luonnollisesti mukana Huawei Watch 3 -kelloissa on yhä ympäri vuorokauden toimiva sykemittaus, veren happipitoisuuden mittaus. Uutuutena mukana on myös ensi kertaa jatkuva ihon lämpötilaa mittava anturi aiemmin tuttujen kiihtyvyys-, gyroskooppi, kompassi-, barometri- ja valoisuusanturien lisäksi.

Mukana on tuki yhteensä yli 100 harjoitusmuodolle – kattava tuki 17 eri harjoitusmuodolle sekä lisäksi suppeammin vielä 85 eri harjoitusmuodolle. Automaattisesti kellot tunnistavat kuusi yleisintä harjoitusmuotoa. Mukana on myös kaatumisen tunnistus sekä SOS-hätätoiminnot.

Uusissa älykelloissa on ensi kertaa Huawein uusi HarmonyOS-käyttöjärjestelmä, joka tuo niihin Huawein viimeaikaisia älykelloja monipuolisemmat toiminnot sekä sulavamman käyttöliittymän. Kellotaulut voivat sisältää erilaisia tietoja ja olla myös animoituja. Valmiina kellotauluja on yli 30 kappaletta ja erikseen ladattavia kellotauluja on tarjolla yli 1 000 kappaletta, ja oman liikkuvan kellotaulun voi halutessaan luoda myös puhelimella käyttäen taustana 5-10 sekunnin videota.

HarmonyOS-älykellot tukevat asennettavia sovelluksia, joita voi asentaa suoraan kellon AppGallery-sovelluskaupan kautta.

Huawei Watch 3 ja Watch 3 Pro eri tyyleissä.
Huawei Watch 3 ja Watch 3 Pro eri tyyleissä.

Molemmissa Huawei Watch 3 -kelloissa on pyöreä 1,43 tuuman AMOLED-näyttö 466×466 pikselillä (326 pikseliä tuumaa kohti). Näytön kirkkaus yltää jopa 1 000 nitiin.

Ominaisuuksissa uusi merkittävä lisäys Huawei Watch 3 -kelloissa on myös itsenäinen 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys sisäänrakennetun eSIMin avulla. Kellot tukevat myös suoraan puheluja sisältäen kaiuttimen ja mikrofonin. Tavallisten puhelujen lisäksi tuettuna on Huawei MeeTime -palvelu. Lisäksi kellon sisäänrakennetulla yhteydellä mahdollista on musiikin suoratoisto Huawei Music -palvelusta (tulevan ohjelmistopäivityksen jälkeen), minkä lisäksi vaihtoehtoisesti soittolistat voi synkronoida HarmonyOS-älypuhelimista.

Akunkeston Huawei Watch 3:ssa kerrotaan yltävän tyypillisessä käytössä kolmeen päivään ja Huawei Watch 3 Prossa viiteen päivään mobiiliverkkoyhteys käytössä kahden tunnin ajan päivässä ja muuten Bluetooth-yhteys älypuhelimeen. Ilman mobiiliverkkoyhteyttä ja virtaa säästävässä tilassa myös Huawei Watch 3 yltää aiempien Huawei-älykellojen tarjoamaan kahden viikon akunkestoon ja Huawei Watch 3 Prossa akunkesto on näin jopa kolme viikkoa.

Huawein aiempien älykellojen tavoin uutuudet eroavat tyyliltään ja kooltaan. Huawei Watch 3 on hieman pienikokoisempi ja elegantimpi, kun taas Huawei Watch 3 Pro on suurempi ja myös jykevämpi ulkonäöltään. Runko Huawei Watch 3:ssa on ruostumatonta terästä ja Huawei Watch 3 Prossa titaania. Tausta on keraaminen. Huawei Watch 3 Prossa on lisäksi käytössä safiirilasi.

RAM-käyttömuistia Huawei Watch 3 -kellot sisältävät 2 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 16 gigatavua. Yhteyksistä tuettuna on myös Bluetooth 5.2 ja 2,4 gigahertsin Wi-Fi. Paikannuksen osalta tuettuna on GPS, GLONASS, BDS ja Galileo.

Huawei Watch 3:n mitat ovat 46,2 x 46,2 x 12,15 millimetriä ja paino 54 grammaa ilman ranneketta. Huawei Watch 3 Pron mitat ovat 48 x 49,6 x 14 millimetriä ja paino 63 grammaa ilman ranneketta. Vedenkestävyydeltään kellot on 5ATM-luokiteltu eli ne kestävät upotuksen jopa 50 metrin syvyyteen asti.

Erilaisen muotoilun ja materiaalieron lisäksi vain Huawei Watch 3 Pron erikoisuutena on kahden taajuuden satelliittipaikannus, joka on nopeampi ja tarkempi. Näitä eroja ja pidempää akunkestoa Huawei Watch 3 Prossa lukuun ottamatta ominaisuudet ovat Huawei Watch 3:n kanssa samanlaiset.

Huawei Watch 3 -kellot ovat yhteensopivia Android 6.0 / Apple iOS 9.0 -käyttöjärjestelmäversioiden ja uudempien kanssa.