Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huawei vahvisti julkistavansa P50-sarjan huippupuhelimensa Kiinassa 29. heinäkuuta

Huawei on vahvistanut ennakkoon huhutulla tavalla julkistavansa uudet P50-sarjan huippupuhelimensa Kiinassa torstaina 29. heinäkuuta.

Huawei vilautti tulevan P50-sarjan huippupuhelimen designia jo kesäkuun alussa HarmonyOS-käyttöjärjestelmään keskittyneessä tilaisuudessaan, jossa Huawei julkisti Huawei Watch 3 ja Huawei Watch 3 Pro -älykellot sekä tablettilaitteet Huawei MatePad Pro 12.6, MatePad Pro 10.8 ja MatePad 11.

Huawein P50-sarjan huippupuhelimista on puolestaan odotettu ensimmäisiä suoraan HarmonyOS:llä varustettuja täysin uusia älypuhelinmalleja. P50-sarjalaisten julkistus ja markkinoille tulo ovat kuitenkin viivästyneet tavanomaisesta keväästä johtuen Yhdysvaltojen rajoituksista.

Huawein julkaisema kuva P50-sarjan älypuhelimesta.
Huawein julkaisema kuva P50-sarjan älypuhelimesta.

Yhdysvaltojen syksyllä 2020 kiristämät rajoitukset ovat estäneet Huaweilta komponenttihankintoja, joita se tarvitsisi moderneihin älypuhelimiin – alkaen järjestelmäpiireistä, joiden tuotannon aiemmin Huawein Kirin-järjestelmäpiirien valmistuksesta vastannut TSMC lopetti.

Tuoreen huhun mukaan P50-puhelimet voidaankin nähdä markkinoille pääasiassa 4G-verkkoja tukevina versioina 5G-versioiden saatavuuden ollessa vielä rajatumpi. Muihin kuin 5G-komponentteihin ei kohdistu Yhdysvaltojen suunnalta yhtä tiukkoja rajoituksia.

Qualcommin tiedetään aiemmin saaneen luvan Yhdysvalloilta valituille toimituksille Huaweille, ja Huawein P50-sarjan puhelinten 4G-versioissa voidaankin nähdä huhujen mukaan käytössä Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri.

Qualcommin piireillä varustettujen 4G-versioiden lisäksi P50-sarjan huippupuhelimia odotetaan markkinoille myös 5G-versioina, mutta ainakin niiden osalta vain Kiinassa. Näissä järjestelmäpiirinä voi olla Huawein Kirin 9000.

Jo julkaistun kuvan perusteella P50-puhelimissa on takana kookas kamera-alue, joka koostuu kahdesta ympyrästä ja niiden sisälle sijoitetuista kameroista. Huawein jo vilauttamassa puhelimessa takana sijaitsee yhteensä neljä kameraa, joista kolme ylemmässä ja yksi alemmassa ympyrässä. Näiden kameroiden ja LED-kuvausvalon lisäksi mukana on vielä jokin lisäanturi.

Aiemmin Huawein on huhuttu olevan ottamassa käyttöön uuden nestemäisen linssin osana P50-sarjan huippupuhelimiaan. Nestemäinen linssi tulisi käyttöön huhujen mukaan puhelimen telekamerassa. Uuden ratkaisun etu olisi ainakin sen tarjoama erittäin nopea tarkennus, joka tapahtuisi vain muutamissa millisekunneissa ja vastaisi nopeudeltaan ihmissilmää. Nestemäinen linssi muuttaa muotoaan sähkövirran perusteella. Aiemmin Xiaomi esitteli taittuvanäyttöisessä Mi MIX Foldissaan ensimmäisen nestemäisen linssin älypuhelimissa. Ultralaajakulmakameraan odotetaan puolestaan epäsymmetrisesti muotoiltua freeform-linssiä, jonka tarkoitus on vähentää vääristymiä kuvan reunoilla.

Huhujen yhteydessä on nostettu esille, että ultralaajakulmakamera olisi myös varustettu kookkaalla 1/1,18 tuuman kennolla. Lisäksi pääkameran kennon kooksi on huhuttu täyttä 1 tuumaa.

Huawein P50-sarjaan on tulossa tiettävästi useampia malleja – perusversion lisäksi mahdollisesti Pro- ja Pro+-huippumallit.

Viime aikoina Huawei ei ole enää esitellyt uusia älypuhelimia kansainvälisille markkinoille, ja myös P50-sarjan kohtalona saattaa olla myyntiintulo laajemmin vain Kiinassa. Muilla markkinoilla Huawei keskittyy nyt muihin tuotteisiin ja on esimerkiksi tuomassa uudet Huawei Watch 3 -älykellonsa myyntiin Suomessa elokuussa.