Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google vahvisti: Huawein tulevasta Mate 30 -sarjan huippupuhelimesta puuttuvat Google-palvelut – syynä Yhdysvaltojen kieltolista

Huawein tulevat Mate 30 -sarjan huippupuhelimet ovat tulossa markkinoille ilman Googlen palveluja ja sen lisensoimaa versiota Android-käyttöjärjestelmästä. Googlen edustaja vahvisti tiedon uutistoimisto Reutersille.

Huawei aikoo edetä suunnitelmissaan lanseerata uudet huippupuhelimensa Euroopassa huolimatta puuttuvasta Googlen Android-versiosta, viestitettiin puolestaan Huawein johdosta Reutersille.

Reutersin lähteen mukaan Huawei aikoo julkistaa uudet Mate 30 -sarjan puhelimensa 18. syyskuuta Münchenissä.

Yhdysvallat asetti Donald Trumpin johdolla Huawein toukokuun lopulla kieltolistalle, koska se epäilee Huawein voivan vaarantaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden. Lisäksi Huawei on noussut keskeiseksi pelinappulaksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Kieltolistalle asettaminen estää yhdysvaltalaisen teknologian myynnin Huaweille ilman kauppaministeriön myöntämiä lupia, joita ei ole myönnetty toistaiseksi ainuttakaan vaikka hakemuksia on tullut yli 130 kappaletta.

Hiljattain jatkettu väliaikainen yleinen lisenssi kaupankäyntiin Huawein kanssa koskee vain jo olemassa olleiden tukea. Googlen edustajan vahvistaman tiedon mukaan väliaikainen lisenssi ei mahdollista yhteistyötä uusissa tuotteissa, kuten Mate 30 -sarjan puhelimissa.

Huawei on kertonut haluavansa jatkaa Android-käyttöjärjestelmän käyttöä, mikäli se on sille mahdollista. Muuten se jatkaa oman käyttöjärjestelmänsä kehitystyötä.

Huawei julkisti 9. elokuuta oman HarmonyOS-käyttöjärjestelmänsä, joka on käytössä toistaiseksi yhdessä julkistetussa laitteessa, Honor Vision -älytelevisiossa. Aiemmin kerrotun perusteella käyttöjärjestelmä tuskin on valmis käytettäväksi vielä Mate 30 -puhelimissa kohtuullisessa ajassa.

Huawein on arvioitu voivan jatkaa Android-käyttöjärjestelmän avoimen lähdekoodin version käyttämistä. Koska Google-yhteistyö ei kuitenkaan ole mahdollista, puuttuvat laitteesta tällöin kuitenkin kaikki Google-palvelut, mukaan lukien Google Play -sovelluskauppa. Merkittävintä kuitenkin on taustalla toimivien Google Play -palvelujen puuttuminen. Se käytännössä rampauttaa lähes kaikki suosituimmat Android-sovellukset, jolleivat niiden kehittäjät ota niissä käyttöön vaihtoehtoisia ratkaisuja esimerkiksi karttojen tai maksujen toteuttamiseen.

”Ilman Googlen palveluja, kukaan ei osta laitetta”, arvioi analyytikko Richard Windsor Reutersille tilannetta.

Huawei on esitellyt sovelluskehittäjille vaihtoehtoisia ratkaisuja ja houkutellut sovelluksia tarjolle sovelluskauppaansa mutta tilannetta voidaan pitää Huaweille erittäin vaikeana.

Huawein odotetaan julkistavan Mate 30 -huippupuhelimiin tulevan Kirin 990 -järjestelmäpiirin 6. syyskuuta IFA-messujen yhteydessä Berliinissä. Huawei on kertonut, että sillä on pysyvä omistusoikeus ARMv8-lisenssiin ja siihen perustuviin piireihin, mukaan lukien Kirin 990, eikä Yhdysvaltojen kieltolista näin vaikuta piirin käyttömahdollisuuteen uusissa laitteissa. Aiemmin on raportoitu ARMin lopettaneen yhteistyön Huawein kanssa mitä tulee uusien piirien kehitykseen.

Kuluttajien kannalta Google-palvelujen jääminen puuttumaan Mate 30 -huippupuhelimista on erittäin valitettavaa, sillä ennakkohuhujen perusteella muuten Mate 30 Prosta oli odotettavissa erittäin vakuuttava ja kilpailukykyinen uutuus huippupuhelinten markkinoille.

Paljastusten perusteella Mate 30 Pro sisältää näyttävän kyljille kaartuvan ”vesiputousnäytön”, neljä takakameraa sekä vuosien tauon jälkeen kamerapuhelimiin paluun siinä tekee myös xenon-salama.

Huawei Mate 30 Pro vuotaneessa markkinointikuvassa.
Huawei Mate 30 Pro vuotaneessa markkinointikuvassa.