Google sulki Stadia-pilvipelipalvelunsa

Google on lopettanut odotetulla tavalla Stadia-pilvipelipalvelunsa, joka ehti elää 1 156 päivän ajan.

Google ilmoitti syyskuun 2022 lopulla tulevansa sulkemaan Stadia-pilvipelipalvelunsa tammikuussa 2023. Tarkka Google Stadia -palvelun sulkemisaika piti olla 18. tammikuuta 2023 kello 23.59 Yhdysvaltain Tyynenmeren normaaliaikaa (Pacific Standard Time, PST), eli Suomen aikaa 19. tammikuuta kello 9.59, mutta todellisuudessa palvelu sulkeutui vasta hieman tätä myöhemmin.

Enää Google Stadia -pilvipelipalvelu peleineen ei ole käytettävissä. Palvelun verkkosivut ohjaavat nyt tiedoksiantoon, joka kertoo palvelun sulkeutumisesta.

Jo syksyllä palvelun sulkemisesta ilmoittaessaan Google kertoi samala tulevansa hyvittämään Stadia-asiakkaille kaikki ostokset, mukaan lukien Google Store -verkkokaupasta tehdyt Stadiaan liittyvät laiteostokset (peliohjaimet) kuin myös kaikkien Stadia-pelien ja niiden lisäosien hankinnat, kokonaisuudessaan. Sen sijaan Stadia Pro -tilausten hintaa Google ei tule hyvittämään. Stadia Pro -jäsenet saivat kuitenkin palvelun loppuajaksi maksutta sen sulkeutumiseen asti. Muuta kautta kuin Google Store -verkkokaupasta ostetuista laitteista Google ei tule tarjoamaan hyvityksiä.

Google aloitti rahojen palautukset vaiheittain marraskuussa, ja rahojen palautusten olisi pitänyt pääasiassa jo tapahtua 18. tammikuuta mennessä.

Aiemmin vain Stadian kanssa toiminut Stadia-peliohjain on otettavissa laajempaan käyttöön aktivoimalla ohjaimen Bluetooth-yhteys.

Googlen alun perin vuonna 2018 julkistama ja 19. marraskuuta 2019 julkaisema Stadia-pilvipelipalvelu ei ikinä lähtenyt sellaiseen lentoon kuin teknologiajätti toivoi. Lopulta pääsyy palvelun sulkemiseen olikin yksinkertaisesti se, ettei Stadia ole saavuttanut siltä odotettua käyttäjämäärää.

Laajasti eri laitteilla käytettävissä oleva Stadia-pilvipelipalvelu on ollut käytännössä Googlen pilvipalvelussa sijaitseva vastine pelikonsolille. Palvelua on päässyt käyttämään joko ilmaiseksi tai Stadia Pro -tilauksella 9,99 euron kuukausimaksulla. Stadia Pro -tilaukseen on kuulunut mukaan joukko pelejä. Muuten pelit piti ostaa Stadian kaupasta, ja hinnat olivat karkeasti samaa tasoa kuin tavallisilla tietokone- ja konsoliversioilla.

Stadia on ollut käytettävissä laajasti eri älypuhelimilla ja tablettilaitteilla, tietokoneilla. televisioilla ja esimerkiksi Chromecasteilla.