Google lähtee korvaamaan perinteisiä tekstiviestejä

Vanhat SMS- ja MMS-viestit, eli teksti- ja multimediaviestit, saattavat tänä päivänä tuntua lähes antiikkisilta, sillä pikaviestipalvelut, kuten WhatsApp ja Facebookin Messenger, ovat monissa maissa lähestulkoon jo korvanneet perinteiset SMS-viestit. Samalla eri sovellukset kilpailevat keskenään suosiosta, käyttäjät joutuvat myöntymään eri palveluiden käyttöehtoihin ja kaikki kaverit tai sukulaiset eivät välttämättä käytäkään juuri samaa suosikkipalvelua.

Laajasti käyttäjiä tavoittava, mutta SMS- ja MMS-viestejä monipuolisempi palvelu voisi olla tervetullut, ja yksi sellainen saattaisi olla RCS (Rich Communications Services), joka on vähitellen saamassa jalansijaa maailmalla.

RCS on osa uutta Advanced Messaging -standardia, jolla laajennetaan puhelimissa nykyisin oletuksena olevia viestittelymahdollisuuksia. RCS:n kautta voidaan lähettää esimerkiksi ryhmäviestejä, jopa 10 megatavun kuvia, paikkatietoja ja videopuheluja. Sisältöä, mediaa ja paikkatietoja voidaan RCS:n avulla jakaa myös puhelun aikana.

RCS edellyttää, että sekä lähettäjä, vastaanottaja että käytössä oleva verkko kaikki tukevat sitä. Järjestelmä on kuitenkin suunniteltu niin, että viestittely hoidetaan SMS:n ja MMS:n välityksellä, jos vastaanottajan laite ei RCS:ää tue. Etuna RCS:llä on, että se ei vaadi erillistä kolmannen osapuolen palvelua, vaan voisi jatkossa olla integroituna osaksi liittymää ja matkapuhelinta suoraan paketista otettaessa. Tämä tosin toteutuu näillä näkymin vain Android-laitteissa, sillä RCS:ää ei tiettävästi olla iPhonelle tuomassa, vaan Apple keskittyy omaan iMessage-järjestelmäänsä.

RCS on sidottu GSMA:n ”universaaliin profiiliin” (Universal Profile), ja GSMA (GSM Association) puolestaan on maailmanlaajuinen teleoperaattoreiden yhteenliittymä, joka luo alalle yhteisiä standardeja. Universal Profile määrittelee Advanced Messaging -standardin käyttöönottoa ja miten tuki järjestelmiin toteutetaan. Universal Profile tullaan julkaisemaan kahdessa osassa niin, että perusjärjestelyt julkaistaan 17. marraskuuta 2016 ja jälkimmäisessä osassa tehdään tarkempia määrittelyjä vuoden 2017 toisella neljänneksellä.

GSMA:n mukaan jo 156 markkinoilta tänä päivänä löytyvää laitetta tukee Advanced Messaging -standardia, eli hyvin suurella todennäköisyydellä viimeisen kahden vuoden aikana hankittu huippuluokan Android-puhelin jo tukee RCS:ää. Kaikkiaan 49 operaattoria eri puolilla maailmaa tukee tällä hetkellä RCS:ää, mutta yksikään suomalaisoperaattori ei sitä vielä tue.

Googlella merkittävä rooli

RCS-tuessa on mukana isoja tekijöitä, mutta vetovastuuta sen käyttöönotossa on ottanut Google. Googlen viime vuonna ostama yritys Jibe on kehittänyt universaalin Android-ohjelman, joka pohjautuu Universal Profile’iin. Google tarjoaa myös palvelua, jonka avulla operaattorit voivat julkaista Advanced Messaging -palvelut rasittamatta omia järjestelmiään.

Googlen ja Jiben tuleva RCS-sovellus Androidille tuo yhteen SMS-, MMS- ja RCS-ominaisuudet, jolloin tulevaisuudessa viestittely voisi hoitua samalla alustalla vastaanottajan laitteesta ja operaattorista riippumatta. Lisäksi sovellus päivittyisi Google Play -kaupan kautta, joten päivittäminen on helppoa eikä riipu esimerkiksi laitevalmistajan ohjelmistopäivityksistä.

Google Messengerin versio 2.0 sisältää jo RCS-tuen yhteensopivilla laitteilla, mutta tähän mennessä tuettuja laitteita ovat vain Nexus 6P sekä Pixel XL. Amerikkalaisoperaattori Sprint on lähtenyt yhteistyöhön Googlen kanssa niin, että RCS-tuen sisältävä viestisovellus tuodaan tietyille Sprintin toimittamille LG- ja Nexus-puhelimille, ja tulevaisuudessa Sprintin kautta myydyt puhelimet sisältävät tuon sovelluksen.

Koska Universal Profile’ia ei ole vielä julkaistu, ei RCS:lle ole vielä olemassa yhtä standardoitua versiota. Niinpä esimerkiksi tällä hetkellä RCS-viestit eivät Yhdysvalloissa välity eri operaattoreiden välillä, vaikka Sprintin lisäksi myös T-Mobile ja AT&T joitain Advanced Messaging -standardin ominaisuuksia tarjoavatkin, kertoo Android Authority.

Tilannetta monimutkaistaa myös se, etteivät esimerkiksi juuri amerikkalaisoperaattorit ja Google ole yksimielisiä siitä, kuinka tarkasti standardeissa pitäisi määritellä yksityiskohtia eri verkkojen välistä yhteistoimintaa varten. Android Policekuvaileekin, että RCS:n yleistä käyttöönottoa saatetaan joutua odottamaan vielä pitkään.