Google joutumassa syyniin Yhdysvalloissa – oikeusministeriö valmistelee tutkimusta kilpailurikkomuksista

Yhdysvaltojen oikeusministeriö suunnittelee tutkintaa Googlen hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä liittyen sen hakukoneeseen ja muihin liiketoimintoihin, raportoivat Wall Street Journal sekä Bloomberg.

Oikeusministeriö on jo viime viikkoina luonut pohjaa tutkinnalle muun muassa aineistoa keräämällä.

Yhdysvalloissa kuluttaja-asioista vastaava liittovaltion kauppavirasto FTC tutki jo vuonna 2013 Googlen toimintaa mutta tuolloin tutkinta ei lopulta johtanut mihinkään toimiin tai sakkoihin.

Oikeusministeriön tutkinnan jälkeiset mahdolliset sakot sekä vaatimukset toiminnan muuttamisesta voisivat olla Googlelle ensimmäinen merkittävä isku kotimaasta, jossa myös suhtautuminen teknologiajättejä kohtaan on viime aikoina tiukentunut niiden kasvaessa yhä suuremmaksi ja hallitsevammaksi osaksi taloutta sekä jokapäiväistä elämää.

Euroopan unioni on aiemmin lätkäissyt kolmessa eri tutkinnassa Googlelle yli 8 miljardin euron sakot. Näistä 2,4 miljardia tuli sen omien palvelujen suosimisesta muiden kustannuksella Google-haussa, 4,3 miljardia euroa kilpailua rajoittavista sopimuksista Android-laitevalmistajien kanssa ja 1,5 miljardia euroa verkkosivustoille tarjottavaan hakuun ja mainoksiin liittyvistä rajoituksista.

Kaikissa tapauksissa Euroopan unioni on myös edellyttänyt Googlelta muutoksia sen liiketoimintoihin.

Vaikka oikeusministeriön tutkinta Yhdysvalloissa on nyt alkamassa, ei sen lopputuloksesta tietenkään ole mitään varmuutta. Lopputulosta on toistaiseksi niukkojen tietojen valossa arvailla: suurimmillaan seuraamuksena voi olla jopa miljardeihin dollareihin kohoavat sakot mutta toisaalta Google saattaa selvitä pälkähästä tälläkin kertaa kuten kävi aiemmassa yhdysvaltalaistutkinnassa.