Google ei taivu Microsoftin edessä - julkisti joukon tekoälyparannuksia Gmailiin sekä Docs-, Sheets- ja Slides-palveluihin

Google pyrkii lisäämään tekoälyä toimistopalveluihinsa pysyäkseen Microsoftin kintereillä.

Yhtiö tiedottaa monista Workspace-uudistuksista.

Tekoäly on alkuvuodesta tullut otsikoihin jäädäkseen Microsoftin esiteltyä uuden, ChatGPT:n keinoälyn sisältävän Bing-hakunsa, jolla se haluaa toden teolla haastaa Googlen. Hakukonejätti ei kuitenkaan aio taipua, ja sen tulevat Workspace-uudistukset muistuttavat sitä, mitä Microsoftin kerrotaan kaavailleen Office-sovelluksiin.

Uudistuksia on luvassa ainakin Gmailiin, Docsiin, Slidesiin ja Meetiin, joista kaksi ensimmäistä näyttävät ainakin aluksi saavan merkittävimmät kohennukset.

Gmailissa tekoäly auttaa esimerkiksi kirjoittamaan viestejä ydinasioiden perusteella. Käyttäjä voi kirjata viestikenttään muutaman mietteen ja pyytää sitten tekoälyä luonnostelemaan vaikkapa työporukalle sopivan, virallisen tiedotteen.

Näin Gmail luonnostelee sähköpostin ydinasioiden perusteella.

Myös Docsiin on tulossa samankaltainen toiminto. Tekstinkäsittelyohjelma tuottaa pian tekstiä käyttäjän toiveiden perusteella, ja Googlen julkaisemassa demossa se rustaa työpaikkailmoituksen sekunneissa pelkän tehtävänimikkeen perusteella.

Näin Google Docs luo työpaikkailmoituksen pelkkä työnimike apunaan.

Valmiita tekstejä tekoäly ei toki luo, Google huomauttaa, mutta säästää käyttäjien aikaa tuottamalla heti valmista, halutulla tavalla eteenpäin työstettävää sisältöä.

Diaesityksiä Google Slidesissa tuottavat saavat puolestaan nauttia tekoälyn tuottamista kuvista, videoista ja äänitteistä, jotka piristävät tunnelmaa aihepiirin perusteella. Sheetsin puolella keinoäly sen sijaan auttaa analysoimaan ja ymmärtämään tilastoja paremmin, kun taas Meetiä varten luvassa on muun muassa automaattisia palaverimuistioita.

Googlen valmistelemat tekoälyparannukset eivät vielä ole valmiita julkiseen jakeluun. Sen sijaan ne julkaistaan lähiviikkoina rajatulle, ”luotetulle” testiryhmälle Yhdysvalloissa, minkä jälkeen niiden saatavuutta on määrä laajentaa ”myöhemmin tänä vuonna”.

Muutkin yhtiöt ovat luonnollisesti innostuneet tekoälystä. Esimerkiksi selainvalmistaja Opera aikoo käyttää ChatGPT:tä tulevissa päivityksissään, minkä ohella Snapchatiin on valmisteilla tekoälyn tukema keskustelubotti. 

Microsoftin ChatGPT-yhteistyöhön kytkeytyvät julkistukset jättivät aiemmin tänä vuonna Googlen tyystin varjoonsa, mikä johti sisäiseen kritiikkiin hakukoneyhtiössä. Taisto lienee kuitenkin vasta alkamassa, ja kaksi teknologian jättiä ottanevatkin pian toisistaan kunnolla mittaa myös toimistopalveluiden tekoälyrintamalla.