Google alkaa pian poistaa tilejä, joita ei ole käytetty kahteen vuoteen - sähköpostitkin tuhoutuvat

Käyttämättömiä Google-tilejä aletaan pian poistaa automaattisesti.

Uusi käytäntö tulee voimaan asteittain joulukuusta alkaen.

Vuonna 2020 Google alkoi tyhjentää kauan käyttämättöminä olleiden tilien tallennustiloja tilaa säästääkseen, ja pian vastaavaa periaatetta laajennetaan koskemaan koko tiliä. Mikäli Google-tiliä ei käytetä kahteen vuoteen, poistetaan se automaattisesti.

Ennen poistamista Google lähettää tilin omistajalle lukuisia ilmoituksia sähköpostitse. Gmailin ohella huomautuksia lähetetään palautussähköpostiosoitteeseen, mikäli sellainen on määritetty, jotta kaikki varmasti saisivat tiedon tiliään uhkaavasta kohtalosta.

Ilmoituksia on määrä lähettää jo kuukausia ennen tilin poistamista, jotta käyttäjillä olisi tarpeeksi aikaa reagoida tulevaan niin halutessaan.

Kun tili poistetaan, katoavat myös Gmail-sähköpostit, Google Kalenterin tiedot tapahtumineen, Driveen tallennetut tiedostot sekä kaikki Workspace-sisällöt, kuten Docsissa, Slidesissä ja Sheetsissä luodut asiakirjat. Myös Google Kuvat -palvelussa tehdyt varmuuskopiot poistetaan.

YouTube-videot eivät sen sijaan häviä minnekään, ainakaan näillä näkymin, Google huomauttaa.

Käyttämättömiä Google-tilejä aletaan poistaa joulukuusta 2023 alkaen, ja ensi alkuun toimet kohdistetaan tileihin, joille ei luomisen jälkeen ole kirjauduttu kertaakaan. Aikanaan toimenpiteitä laajennetaan, ”hitaasti ja huolellisesti”, kuten Google itse luonnehtii.

Tilille kirjautuminen pitää sen turvassa, minkä ohella esimerkiksi Gmailissa vierailu on merkki aktiivisuudesta. Sisäänkirjautuneena voi myös vaikkapa katsella YouTube-videoita, käyttää Google-hakua tai ladata sovelluksia Google Playsta, mutta mikäli tilin unohtaa kokonaan kahdeksi vuodeksi, uhkaa sitä pian poistaminen.