EU tuhosi Amazonin aikeet: robottipölynimurifirman 1,4 miljardin dollarin yrityskauppa peruttu - iRobot irtisanoo nyt 31 prosenttia väestään

Amazon ei saanutkaan ostaa iRobotia.

Verkkokauppajättinä parhaimmin tunnettu, mutta monessa muussakin mukana oleva Amazon on perunut aikeensa ostaa Roomba-robottipölynimureistaan tunnettu iRobot sen jälkeen, kun Eurooopan komissio teki selväksi, ettei se ole järjestelyä hyväksymään.

Amazon kertoi aikeistaan ostaa iRobot 1,4 miljardilla dollarilla alun perin jo elokuun alussa 2022, eli lähemmäs puolitoista vuotta sitten.

Amazonin ja iRobotin mukaan niiden välisellä yritysjärjestelyllä ei ole polkua kilpailuviranomaisten hyväksynnän saamiseksi.

Yrityskaupan peruuntumisen jälkeen iRobot kertoi irtisanovansa 31 prosenttia henkilöstöstään, noin 350 työntekijää. Myös iRobotin toimitusjohtaja Colin Angle jättää tehtävänsä.

Amazonin iRobotista sopima kauppahinta on rahana 61 dollaria osakkeelta, yhteensä 1,4 miljardia dollaria. Yhdessä kaupasta ilmoittamisen aikaisten nettovelkojen kanssa laskettuna iRobotin liiketoiminnan arvoksi järjestelyssä oli määritelty 1,7 miljardia dollaria.

Markkinoilla kauppojen peruuntumista on pidetty jo pidempään käytännössä selvänä. Amazonin ilmoitus kaupan perumisesta painoi iRobotin osakekurssin vielä noin 10 prosentin laskuun ja vain reiluun 15 dollariin, eli neljäosaan Amazonin tarjoamasta hinnasta. iRobotin markkina-arvo on nyt vain reilut 400 miljoonaa dollaria.

Euroopan komission aikeista asettua kaupan tielle raportoitiin jo aiemmin tammikuussa.

iRobotin liiketoiminta on ollut rankasti tappiollista viime vuodet. Yrityskaupan peruuntumisen myötä yhtiö saa Amazonilta 94 miljoonan dollarin korvauksen.

iRobotin mukaan se pyrkii nyt parantamaan kannattavuuttaan, vähentäen tutkimus- ja tuotekehityspanostuksia sekä keskeyttävänsä kaiken kehityksen muissakin kuin lattianhoitotuotteissaan, kuten ilmanpuhdistimissa ja robottiruohonleikkureissa.

Ensimmäisen Roomba-robottipölynimurin iRobot esitteli jo vuonna 2002, ja niitä sittemmin myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Itse yhtiö perustettiin jo vuonna 1990.

Amazon on aiemmin omassa verkkokaupassaan panostanut varastorobotteihin, mutta se on kehittänyt myös omaa Astro-nimistä kotitöitä tekevää robottiaan.

Yhtenä erityisenä syynä Euroopan komission ajamaan kaupan estämiseen oli pelko siitä, että Amazon voisi jatkossa suosia omassa verkkokaupassaan Roomba-tuotteita vaikeuttaen näin kilpailijoiden toimintamahdollisuuksia.

Amazonin suunnitelma ostaa iRobot oli ongelmissa laajemminkin: myös Yhdysvalloissa kauppavirasto FTC oli aikeissa viedä sen oikeuteen.

Suurten teknologiayhtiöiden tekemiin yritysostoihin on alettu suhtautua viime aikoina huomattavasti aiempaa epäilevämmin, sekä Euroopan unionissa että Yhdysvalloissa,

iRobot on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä Amazonin kanssa mitä tulee esimerkiksi integroitumiseen Alexa-ääniavustajapalvelun kanssa sekä Amazon Web Services -pilvipalvelujen hyödyntämiseen.