Elon Musk paljasti: Yritti myydä Teslan Applelle kymmenesosalla yrityksen nykyarvosta - Applen toimitusjohtaja ei suostunut edes tapaamiseen

Tesla ei Apple-pomoa kiinnostanut.

Teslan pääomistaja ja toimitusjohtaja Elon Musk on ottanut kantaa uuteen raporttiin Applen autosähkösuunnitelmista – ja samalla paljastanut pyrkineensä aiemmin keskustelemaan Teslan myynnistä Applelle.

Muskin twiittien mukaan Model 3 -automallin kehitysohjelman haastavimpien hetkien äärellä viime vuosina hän otti yhteyttä Applen toimitusjohtajaan Tim Cookin keskustellakseen siitä, että Apple olisi ostanut Testlan. Apple-pomo Cook kuitenkin kieltäytyi tapaamisesta Muskin mukaan.

Teslan myyntihinta tuolloin olisi ollut kymmenesosa nykyisestä Teslan noin 600 miljardin dollarin markkina-arvosta, Musk mainitsee.

Välttämättä Muskin paljastama aie Teslan myynnistä Applelle ei ollut edes ainoa kerta, sillä aikanaan jo vuonna 2013 Teslan myynti oli lähellä – tuolloin asiasta oli tiettävästi jo alustava sopimuskin Googlen perustajien Larry Pagen ja Sergey Brinin kanssa – ja Tesla todennäköisesti kartoitti jo tuolloin myös muut ostajaehdokkaat. Lopulta Tesla kuitenkin jatkoi itsenäisenä yhtiönä.

Applen on jo pitkään raportoitu tutkineen myös oman sähköautonsa kehittämistä ja tuomista markkinoille. Apple itse on julkisesti vahvistanut kehittävänsä itseajamisen järjestelmiä autoihin. Lisäksi Applen huhuttiin kehittäneen omaa autoaan lokakuuhun 2016 asti, jolloin raportti kertoi Applen hyllyttäneen suunnitelmat omasta autostaan ja tämän seurauksena myös vähentäneen satoja työntekijöitä projektista. Sittemmin nähtyjen rekrytointien perusteella kuitenkin itseajamisen järjestelmien lisäksi Applen on arveltu palanneen pikku hiljaa kehittämään ainakin jossain määrin jälleen myös omaa autoaan – ja tällä viikolla uutistoimisto Reutersin raportti vahvisti näitä huhuja huomattavasti.

Reutersin mukaan Apple kaavailisi oman sähköautonsa tuomista markkinoille nyt vuoden 2024 aikana. Tällä hetkellä Project Titanin varsinaisesta päivittäisestä johtamisesta vastaa raportoidusti Applen Teslalta rekrytoima Doug Field, joka aiemmin Teslalla johti sen kehitystyötä. Apple on rekrytoinut myös muuten runsaasti ihmisiä Teslalta omille palkkalistoilleen.

Elon Musk ottaa tuoreessa twiitissään kantaa ennen kaikkea kahteen Reutersin raportin yksityiskohtaan Applen huhutusta akkuteknologiasta, jonka raportissa kuvailtiin olevan ”seuraavalla tasolla” nykyiseen verrattuna.

Muskin mukaan Tesla käyttää jo myös rautafosfaattia osassa Shanghain tehtaallaan valmistettujen autojen litiumakkuja. Lisäksi raportin kuvailemaa yksikennoista akkua Musk pitää elektrokemiallisesti mahdottomana, koska enimmäisjännite jäisi siinä Muskin mielestä noin satakertaisesti liian matalaksi. Musk epäileekin, että myös akkurakenteen osalta kyse voisi olla vain samanlaisesta ratkaisusta, jonka Tesla esitteli jo muutama kuukausi sitten.

”Outoa, jos totta”, Musk toteaa raportin väitteistä Applen akkuteknologiasta.