Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi laki estää iPhonen myynnin Kaliforniassa?

Applen iPhonen takakuoressa lukee ylpeästi ”Designed by Apple in California” eli ”Applen Kaliforniassa suunnittelema”. Uusi lakiehdotus saattaisi kuitenkin haitata iPhonen myyntiä yhtiön kotiosavaltiossa. Kaliforniassa on laitettu vireille lakiehdotus, jonka mukaan osavaltiossa myytävissä älypuhelimissa olisi oltava takaovi, eli valmistajalle mahdollisuus poistaa laitteen lukitus ja salaus. Apple on useissa yhteyksissä vastustanut tällaisten takaovien käyttöönottoa.

Lakiehdotus vaatii, että Kaliforniassa myytävien puhelimien lukitus ja salaus tulisi toteuttaa niin, että valmistaja tai käyttöjärjestelmän toimittaja voisi ne kiertää. Tarkoituksena on, että viranomaiset voisivat näin päästä rikollisten jäljille murtautumalla näiden puhelimiin. Vastaavia lakeja on visioitu myös ainakin New Yorkissa ja Iso-Britanniassa. Apple on julkisesti kritisoinut Iso-Britannian lakialoitetta ja todennut, että takaovet salatuissa palveluissa, kuten iMessage-viestijärjestelmässä, saattaisivat koitua lainkuuliaisten kansalaisten vahingoksi.

Cult of Mac kertoo, kuinka Applen toimitusjohtaja Tim Cook vastusti älypuhelimien takaovia taannoisessa 60 Minutes -ohjelman haastattelussa. Cookin mukaan jos takaovi on olemassa, joku löytää reitin sisään. Monet ovat vaatineet, että Apple ottaisi takaoven käyttöön laitteissaan ja palveluissaan, mutta Cookin mukaan mahdollinen takaovi olisi kaikkien käytettävissä, niin hyvien kuin pahojenkin ihmisten.