Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n ja Telian Suomen Yhteisverkossa otetaan käyttöön uusi 5G-taajuusalue käyttöön kesän aikana

Yhteisverkko avaa käyttöön matalamman taajuuden.

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko on kertonut ottavansa kesän aikana käyttöön uuden 700 megahertsin taajuusalueen 5G-verkossaan.

Jo rakennetussa verkossa aktivoidaan matalampi 700 megahertsin taajuus, jonka kantama on kymmenen kilometrin luokkaa. Taajamissa käytettävän 3,5 gigahertsin 5G-taajuuden peittoalue on noin 1,5 kilometriä, joten matalampi taajuus tuo uuden verkon huomattavasti laajemmalle alueelle. Samalla verkon kuuluvuus rakennusten sisällä paranee selvästi.

Suomen Yhteisverkko vastaa DNA:n ja Telian käyttämän verkon rakentamisesta Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Viimeksi Yhteisverkko on rakentanut 5G-verkkoa Saimaan alueelle. Uusi nopeampi verkko toimii jo muun muassa Juvalla, Parikkalassa, Punkaharjulla, Puumalassa, ja Sulkavalla. Työn myötä myös alueen 4G-yhteydet ovat parantuneet.

5G-verkko tuo helpotusta myös kesätapahtumiin, kuten festareille. Uuden verkon kapasiteetti on moninkertainen 4G-verkkoon verrattuna, minkä vuoksi siihen saa yhdistettyä suuremman määrän laitteita. Verkon ei pitäisi ruuhkautua suurissa tapahtumissa.

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon vastuualue on laajentunut merkittävästi 5G-verkon rakentamisen yhteydessä. Suomen Yhteisverkon toimialue laajeni aiemmasta lounaaseen Raahe–Loviisa-linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan. Laajentuva alue kattaa 62,5 prosenttia Suomen pinta-alasta ja 28,5 prosenttia väestöstä, kun alkuperäiset peittoluvut olivat 50 prosenttia ja 13,5 prosenttia. Suomen Yhteisverkon kokonaisuutena kolmivuotinen 5G-verkon rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa 2021.