Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA:n 5G-verkko kattaa nyt 40 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista - laajentunut näille 98 paikkakunnalle

DNA:n 5G-verkko toimii jo lähes sadalla paikkakunnalla.

DNA:n mukaan sen 5G-verkko nyt 40 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista, eli väestöpeitto on 2,2 miljoonaa ihmistä, yhteensä 98 eri paikkakunnalla.

Tuoreimmat 5G-verkon laajennuspaikkakunnat ovat Akaa, Askola, Joroinen, Juupajoki, Karkkila, Kaskinen, Kruunupyy, Pedersören kunta, Punkalaidun, Saarijärvi, Varkaus ja Vihti.

DNA:n mukaan sen 5G-verkossa avataan kymmeniä tukiasemia viikoittain eri puolille Suomea. Myös Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on päässyt hyvään vauhtiin.

Tällä hetkellä DNA:n 5G-verkkoa rakennetaan erityisesti Helsingin keskustassa, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Kesän myötä olemassa olevaa verkkoa siirrytään laajentamaan näiden alueiden lisäksi etenkin Forssassa, Hämeenlinnassa, Kokkolassa, Porissa ja Raumalla. Loppukesästä laajennustyöt jatkuvat myös Kirkkonummella, Porvoossa, Raaseporissa, Seinäjoella ja Vaasassa.

Muista operaattoreista Elisa kertoi huhtikuun lopulla sen 5G-verkon laajentuneen yli sadalle paikkakunnalle ja kattavan jo yli puolet suomalaisista väestöpeitoltaan. Telia ei ole tiedottanut hetkeen 5G-verkkonsa laajentumisesta – maaliskuun lopulla se kertoi 5G-verkkonsa toimivan lähes 60 paikkakunnalla.

DNA kertoo seuraavansa 4G-käyttömääriä sekä -kapasiteettia ja uusii verkkoaan datan perusteella tarvelähtöisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan siellä, missä tarve kapasiteetille on suurin.

”5G-rakentaminen on itse asiassa mobiiliverkon kokonaisvaltaista päivittämistä. Siinä paranee selvästi myös 4G-asiakkaiden nopeudet ja käyttökokemus”, muistuttaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Uusia 5G-kykyisiä tukiasemia ei asenneta vanhojen laitteiden rinnalle, vaan ne korvaavat alueensa vanhat tukiasemat. Tämä tarkoittaa, että 5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot ovat siirtyneet uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta.

”Olemme huomanneet 4G-verkon kehittämisen herättävän paljon kysymyksiä asiakkaissamme aina, kun kerromme 5G-verkkomme parannuksista. Ilmassa on huoli, että operaattori on hylännyt 4G-verkon nyt, kun uudempi teknologia tekee tuloaan. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä. 5G-verkkoa voisi verrata moottoritien rakentamiseen vanhan maantien paikalle: liikkuminen on aiempaa sujuvampaa ja nopeampaa kaikille, vaikka liikennemäärät kasvaisivat”, Laari kuvailee.

Tällä hetkellä DNA:n 5G-palveluita on saatavilla seuraavilla 98 paikkakunnalla: Akaa, Alajärvi, Askola, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Karkkila, Kaskinen, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokkola, Kouvola, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Loimaa, Masku, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vihti, Ylivieska ja Ylöjärvi.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen.

Tarkemmin oman asuinalueensa tilanteen näkee DNA:n 5G-kuuluvuuskartasta. Kartan päivittymisessä on kuitenkin hieman viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy.

Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa Varkauden ympäristössä, missä 5G-tukiasemia on jo avattu lukuisia. Tämän vuoden aikana Yhteisverkko avaa uusia tukiasemia sekä Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa että laajasti Kaakkois-Suomessa. Yhteisverkon rakentaminen kiihdyttää entisestään DNA:n 5G-palveluiden peittoalueen kasvua.