DNA:n 5G-verkko kattaa nyt 2,3 miljoonan suomalaisen asuinpaikan - näillä 103 paikkakunnalla verkko on toiminnassa

DNA on kertonut 5G-verkkonsa laajentumisesta.

DNA:n mukaan 5G-verkon väestöpeitto kattaa jo 42 prosentin suomalaisista asuinpaikan, eli noin 2,3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 103 eri paikkakunnalla. Tuoreimmat verkon piirin kytketyt paikkakunnat ovat Janakkala, Kankaanpää, Kokemäki, Kristiinankaupunki ja Lohja. Niin DNA:n oman verkon kuin Suomen Yhteisverkonkin 5G-rakentaminen on edennyt touko–kesäkuussa vauhdilla.

Tällä hetkellä DNA:n 5G-palveluita on saatavilla seuraavilla 103 paikkakunnalla: Akaa, Alajärvi, Askola, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Janakkala, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Kaskinen, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokemäki, Kokkola, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Lohja, Loimaa, Masku, Muhos, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pedersören kunta, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Punkalaidun, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vihti, Ylivieska ja Ylöjärvi.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto kattaa laajasti keskusta- ja taajama-alueet, mutta toisaalla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Eri alueiden tilanteen voi tarkistaa DNA:n 5G-kartasta sen verkkosivuilta. Kartan päivittymisessä tosin on hieman viivettä, minkä vuoksi uusimmat päivitykset eivät ehkä vielä näy.

DNA:n 5G-verkkoa laajennetaan tällä hetkellä erityisesti Helsingin keskustassa, Espoossa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Kesän myötä olemassa olevaa verkkoa siirrytään laajentamaan näiden alueiden lisäksi etenkin Forssassa, Hämeenlinnassa, Kokkolassa, Porissa ja Raumalla. Loppukesästä laajennustyöt jatkuvat myös Kirkkonummella, Porvoossa, Raaseporissa, Seinäjoella ja Vaasassa.

5G-tukiasemia rakennetaan jatkuvasti myös uusille paikkakunnille, sillä DNA seuraa 4G-käyttömääriä sekä -kapasiteettia ja uusii verkkoaan datan perusteella tarvelähtöisesti. Tämä siis tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan siellä, missä tarve kapasiteetille on suurin.

Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa Varkauden ympäristössä ja on alueen valmistumisen jälkeen jatkunut Heinävedellä ja Leppävirralla. Tämän vuoden aikana Yhteisverkko avaa uusia tukiasemia laajasti Kaakkois-Suomen alueella ja Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa.

DNA muistuttaa, että 5G-rakentamisesta puhuttaessa tarkoitetaan tosiasiassa mobiiliverkon kokonaisvaltaista päivittämistä. Uusia 5G-kykyisiä tukiasemia ei siis asenneta vanhojen laitteiden rinnalle, vaan ne korvaavat alueensa vanhat tukiasemat. Uuden tekniikan myötä myös 4G-asiakkaiden nopeudet ja käyttökokemus paranevat.

”5G-alueella myös 2G-, 3G- ja 4G-verkot siirtyvät uuden ja tehokkaamman tukiaseman ylläpitämäksi. Tämä kasvattaa kapasiteettia ja nopeuksia merkittävästi myös aiempien tekniikoiden osalta”, summaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Muista operaattoreista Elisa on kertonut sen 5G-verkon toimivan yli 100 paikkakunnalla ja yltävän jo yli 2,5 miljoonan väestöpeittoon ja Telia 5G-verkkonsa väestöpeiton olevan myös yli 2 miljoonaa.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa käyttöön.