Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA esitteli taloyhtiöille uuden älytermostaatteihin perustuvan Wattinen-palvelun – jopa 30 prosentin säästö lämmitysenergiassa

DNA on esitellyt uuden Wattinen-palvelun, joka voi sen mukaan säästää jopa 30 prosenttia lämmitysenergiasta ja auttaa näin osaltaan myös kotitalouksia olemaan mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Wattinen on taloyhtiöiden olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu, joka säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumisten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta.

Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan varaavuudesta, sääennusteesta ja kiinteistön sijainnista. Näiden tietojen avulla Wattinen päättelee, miten kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata, jotta sekä asumismukavuus että kiinteistön lämmitysenergian käyttö optimoidaan. Tekoäly ennakoi ja ohjaa kiinteistön lämmitystä tarkasti huone kerrallaan.

DNA:n mukaan Wattisen avulla voi säästää 10-30 prosenttia lämmitykseen käytetystä energiasta. Tyypillisesti se säästää taloyhtiön kaukolämpölaskussa enemmän kuin palvelu maksaa. Päästöt pienenevät samassa suhteessa kuin energiaa säästyy. Tyypillisessä 30 huoneiston kerrostalossa päästöjen pieneneminen vastaa noin 6-7 henkilöauton vuotuisia päästöjä ja Wattinen maksaa itsensä takaisin noin 1,5 vuodessa, DNA kertoo.

Taloyhtiön ottaessa Wattisen käyttöön, jokaiseen lämmityspatteriin asennetaan älytermostaatti, joka on langattomasti yhteydessä Wattinen-palveluun. Mobiilisovelluksella asukkaat voivat säätää ja ajastaa lämmityksen mieleisekseen. Halutessaan lämmitystä voi säätää myös perinteiseen tapaan termostaatista.

Wattisen avulla voidaan myös säätää älykkäästi kodin eri tilojen lämpöä. Esimerkiksi makuuhuoneissa voi olla yön aikana hieman viileämpää, jolloin unen laatu paranee. Nukkumaan mennessä ja herätessä on taas miellyttävän lämmintä. Ratkaisu säästää energiaa myös lomamatkojen ja jopa työpäivien aikana.

Ensivaiheessa Wattinen tulee tarjolle pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöihin. Rakennusten lämmittäminen on yksi Suomen suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista. Helsingissä se tuotti HSY:n tilaston mukaan viime vuonna yli 56 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä, ja koko pääkaupunkiseudullakin yli puolet päästöistä, eli selvästi enemmän kuin esimerkiksi liikenne.

”Wattinen on meille luonteva palvelu, sillä olemme jo mukana taloyhtiöiden ja asukkaiden arjessa tarjoamassa digitaalisia palveluita. Haluamme myös olla tekemässä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Wattinen huolehtii automaattisesti, että asunnossa on aina sopiva lämpötila, mikä lisää helppoutta ja asumismukavuutta. Kysyntää tämän tyyppisille palveluille on varmasti, kun ilmastotietoisuus kasvaa”, sanoo DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

”Taloyhtiöillä ja asukkailla on Wattisen avulla huomattavat mahdollisuudet tehdä ekotekoja. Uskomme, että ihmiset haluavat tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useimmat ilmastonmuutosta torjuvat konstit kuitenkin vaativat luopumista jostain. Wattisessa on se hyvä puoli, ettei asumismukavuudesta tarvitse tinkiä, päinvastoin”, lupaa Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien saatossa epätasapainoon, jolloin osassa asuntoja on kuuma ja samaan aikaan toisissa puetaan villasukkia jalkaan. ”Asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, niitä pitää vain lämmittää fiksummin. Huomionarvoista on myös se, että Helsingin tietokeskuksen arvion mukaan jopa 8 prosenttia pääkaupungin asunnoista on jatkuvasti tyhjiä tai tilapäisesti asuttuja. Tyhjillään olevissa asunnoissa lämmitystä voitaisiin pudottaa ja turhaa energiankulutusta karsia”, Lietsalmi sanoo.