Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA avasi käytettyjen älypuhelinten Vaihtokapula-verkkokaupan

Operaattoreista nyt myös DNA panostaa käytettyjen älypuhelinten myyntiin.

DNA avasi 25. tammikuuta uuden käytettyjen puhelinten verkkokaupan, Vaihtokapulan. DNA:n mukaan lanseerauksen tavoitteena on kiihdyttää älypuhelinten kiertotaloutta tekemällä käytetyn puhelimen ostamisesta helppoa ja turvallista. Uudehkojen Apple-laitteiden lisäksi valikoimaan kuuluvat myös edulliset 100–200 euron Android-puhelimet.

”Jos kännykän käyttöikä on noin kaksi vuotta, tutkimusten mukaan noin kahdeksankymmentä prosenttia sen elinkaaren kasvihuonepäästöistä muodostuu valmistuksessa ja raaka-aineiden hankinnassa. Pidentämällä puhelimen käyttöikää vain vuodella sen hiilijalanjälki pienenee noin kolmanneksella. Pienillä teoilla on siis isot vaikutukset”, toteaa Vaihtokapulan liiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Valtonen.

DNA:n uuden Vaihtokapula-palvelun toimitusketjut ja tavaravirrat on myös suunniteltu kustannustehokkaiksi ympäristö edellä. Esimerkiksi jakelussa hyödynnetään DNA Kaupan yli 60 toimipisteen myymäläverkostoa ja olemassa olevia logistiikkapalveluita. Toimituksiin ei lisätä latureita ja puhelimen suojaustarvikkeita, jotka ovat helposti ostettavissa tarpeen mukaan noudon yhteydessä DNA Kaupasta.

Suomalaiset käytettyjen puhelinten kaupat ovat tähän asti keskittyneet vahvasti Applen iPhone-puhelimiin.

DNA toteaa, että Applella on Suomessa kuitenkin vain noin viidenneksen markkinaosuus, joten merkittävä osa suomalaisista on jäänyt kohderyhmän ulkopuolelle. Vaihtokapulan yksi keskeinen liikeidea onkin tuoda myös Android-puhelimia käytettyjen puhelinten markkinaan. Monista kilpailijoista poiketen Vaihtokapulan tarjoamaan kuuluvat myös erittäin edulliset 100–200 euron puhelimet.

”Meillä Suomessa on kännyköiden kiertotaloudessa vielä tiettyjä kitkatekijöitä. Sopivan puhelimen löytäminen ja ostaminen ei ole netin kauppapaikoilla aina ihan mutkatonta, ja edullisia Androideja on tähän asti ollut verkkokaupoissa tarjolla niukasti. Näistä lähtökohdista käärimme hihat ja aloimme kehittää uutta palveluamme asiakas edellä”, summaa Valtonen.

Kaikki DNA:n Vaihtokapula-verkkokaupan käytetyt puhelimet käyvät läpi tiukan seulan. Kolmiportaisen ulkoisen kuntoluokittelun lisäksi jokaiselle puhelimelle tehdään ennen myyntiä täydellinen tietojen tyhjennys ja kattava piilovikatarkastus. Tarkastuksen kohteena ovat muun muassa mikrofonit, anturit, yhteydet, antennit sekä näytön pikselivirheet. Kaikki myyntiin nostettavat laitteet ovat ehjiä. Kaikkein uusimmat laitteet myydään 12 kuukauden takuulla ja vanhempiin laitteisiin takuun voi ostaa lisäpalveluna.

DNA:n asiakaskyselyiden mukaan yksi älypuhelinten kiertotaloutta hidastavista tekijöistä on käytettyihin puhelimiin liittyvät epävarmuudet ja pelot.

“Ikävä sanoa, mutta netissä tapahtuu myös jonkin verran huijauksia. Lisäksi moni pohtii, että pääseeköhän joku tietoihini käsiksi, jos myyn vanhan puhelimeni. Vaihtokapulan missio on tehdä käytetyn puhelimen ostamisesta ja myymisestä helppoa ja turvallista”, toteaa Valtonen.

DNA on jo aiemmin pitkään auttanut asiakkaitaan kierrättämään puhelimia ja tarjonnut käytetyistä puhelimista vaihtohyvitystä. DNA Vaihtohyvitys -palvelua kerrotaan myös kehitettävän jatkuvasti lisää asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Suomessa operaattoreista aiemmin käytettyjen älypuhelinten on panostanut näkyvästi Telia Recycled-puhelimillaan. Elisa puolestaan on mukana markkinoilla omistamansa Fonumin kautta.