Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Cat-puhelimista tunnettu Bullitt Group tuo yhteistyössä MediaTekin kanssa kaksisuuntaisella satelliittiviestintäyhteydellä varustetun älypuhelimen alkuvuodesta 2023

Satelliittiyhteyksien hyödyntämisestä on tullut nopeasti kasvava trendi älypuhelimissa.

Nyt kestävistä Cat-puhelimista parhaiten tunnettu Bullitt Group on kertonut järjestelmäpiiri- ja yhteysratkaisujen kehittäjän MediaTekin kanssa uudesta kumppanuudesta, jonka myötä markkinoille on tulossa kaksisuuntaisella satelliittiviestintäyhteydellä varustettu älypuhelin vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana sen alkuvuodesta Las Vegasin CES-messuilla tapahtuvan julkistuksen jälkeen.

Bullitt kertoo työskennelleesä MediaTekin kanssa yli 18 kuukauden ajan mahdollistaakseen satelliittiyhteyksien tuomisen älypuhelimeen.

Bullitt ottaa ensimmäisenä käyttöön MediaTekin 3GPP NTN -määrittelyn (Non-Terrestrial Network) mukaisen piirin. Järjestelmäpiirinä laitteessa on MediaTekin toukokuussa 2022 julkistama Dimensity 930.

Tuleva älypuhelin tulee hyödyntämään viestintään satelliittiyhteyksiä, kun maanpäällistä mobiiliverkkoa tai Wi-Fi-verkkoa ei ole saatavilla. Bullittin mukaan sen palvelu tulee integroitumaan olemassa oleviin yhteystietoihin ja mahdollistamaan viestinnän matkapuhelinverkossa olevan vastapuolen kanssa satelliitin kautta. Tässä suhteessa Bullittin ja MediaTekin nyt julkistama ratkaisu on ensimmäinen laatuaan, sillä aiemmin älypuhelinten satellittiyhteyksien on nähty rajoittuvan vasta hätäviesteihin tai yksisuuntaiseen sijainnin jakamiseen.

Bullitt kertoo satelliittiin yhdistämisen ja viestin lähettämisen kerrotaan kestävän noin 10 sekuntia.

Uusi älypuhelin ja sen satelliittiyhteyspalvelu tulevat saataville vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana. Osa kokonaisuutta tulee myös olemaan satelliittiyhteydellä toimiva hätätoimintopalvelu, joka tulee olemaan maksuton ensimmäisen 12 kuukauden ajan. Muuten hinnoittelusta ei ole vielä kerrottu laajemman viestipalvelun osalta.

”Olemme tienneet jo pitkään, että vastaus oli satelliitissa, mutta ’näkymätön’ ja saumaton integraatio älypuhelimeen luo valtavia teknisiä haasteita. MediaTekillä ja Bullitt jakavat edelläkävijähengen ja innovatiivisen historian, joten nyt, melkein kahden vuoden jälkeen kumppanuutemme aloittamisesta, olemme yhdessä televiestinnän uuden aikakauden eturintamassa ja tarjoamme nopeinta ja yksinkertaisinta tapaa operaattorikanavakumppaneillemme tarjota täydellinen mielenrauha asiakkailleen”, kommentoi Bullitt Groupin perustajista Richard Wharton.

”Tämä kumppanuus jatkaa pitkää innovaatiohistoriaamme ja johtajuuttamme mobiili- ja satelliittiyhteydet samassa laitteessa yhdistävän 3GPP NTN -standardin määrittelyssä. Työstämiemme viimeisimmän mobiiliteknologian ja kehittyneimpien, korkeimman suorituskyvyn mobiiliverkko-ominaisuuksien lisäksi 3GPP NTN -hanke tukee laitevalmistajien mahdollisuutta tarjota satelliittiyhteyksiä. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme luoneet kaksisuuntaisen satelliittiviestintätekniikan, jota käytetään tässä ensimmäisessä kaupallisesti saatavilla olevassa puhelimessa, ja siitä, että olemme edelläkävijöitä satelliittiviestinnän 3GPP NTN -standardeihin perustuvan ekosysteemin luomisessa”, kommentoi MediaTekin Wireless Communications -liiketoimintaryhmän johtaja JC Hsu.

Satelliittiyhteydet älypuhelimissa ovat olleet runsaasti esillä viime aikoina, kun Apple esitteli iPhone 14 -puhelimissa uutena ominaisuutena satelliittiyhteyksien kautta toimivat hätäviestit mobiiliverkon ulottumattomissa. Lisäksi hätätilanteen ulkopuolella iPhoneissa satelliittiyhteyttä voi hyödyntää oman sijainnin jakamiseen Etsi-sovelluksen kautta. iPhone 14 -puhelinten satelliittiyhteyksiä hyödyntävät toiminnot tulivat käyttöön 15. marraskuuta alkaen Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja samalla Apple kertoi toiminnon olevan laajenemassa ensimmäisiin Euroopan maihin – Ranskaan, Saksaan, Irlantiin ja Isoon-Britanniaan – joulukuun aikana.

Lisäksi juuri ennen iPhone 14 -puhelinten julkistusta omasta satelliittiyhteystoiminnostaan ehti kertomaan myös Huawei julkistaessaan Mate 50 -sarjan huippupuhelimensa Kiinassa syyskuun alussa. Kiinassa Mate 50 -puhelimet tukevat myös satelliittiviestintää kiinalaisen Beidou-satelliittijärjestelmän (BDS) kautta. Satelliittiyhteyksien avulla on mahdollista lähettää esimerkiksi hätäviestejä ja sijainti.

Myös Samsungin on huhuttu kehittävän satelliittiyhteyksiä osaksi tulevia alkuvuoden Galaxy S23 -älypuhelimiaan, ja Samsungin satelliittiverkkokumppaniksi valikoituneen Iridiumin, kun Apple tekee yhteistyötä Globalstarin kanssa.

Lisäksi Yhdysvaltojen T-Mobilella ja Elon Muskin SpaceX:llä on myös oma hankkeensa satelliittiyhteyksien hyödyntämisestä jatkossa laajasti eri älypuhelimissa.