Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Asiantuntija neuvoo: Näin suojaudut Facebookin uusimmalta haittaohjelmalta

Facebookissa kiertää uusi haittaohjelma, joka leviää fb-kaverin yksityisviestissä tai julkaisussa. Jos siis saat kaveriltasi epäilyttävän viestin, joka pitää sisällään kuva- tai videolinkin, älä avaa sitä. Linkin avaaminen tartuttaa koneelle viruksen.

Linkki johdattaa käyttäjän väärennetylle Youtube-sivulle, jossa pyydetään asentamaan videon katselun mahdollistava selainlaajennus. Jos laajennuksen asentaa, haittaohjelma latautuu koneelle. Tällä hetkellä virus leviää vain Chrome-selaimissa.

Tartunnan jälkeen virus poimii tartunnan saaneen käyttäjän Facebook-kaverilistalta henkilöitä, jotka merkitään fb-julkaisuun.

Jos epäilet, että koneesi on saanut tartunnan, voit poistaa haittaohjelman Chrome-selaimen laajennuksen Make a GIF. Kone kannattaa myös tarkistuttaa virustorjntaohjelmalla.

"Mitä puhtaampi selain, sen turvallisempaa"

Tietokirjailija Petteri Järvinen neuvoo käyttäjiä varomaan kaikkea arveluttavaa sisältöä.

– Ihan kuin muutkin virukset, tämäkin houkuttelee käyttäjää klikkaamaan. Kaikki tällaiset houkutukset ovat aina vaarallisia. Nyt liikkeellä oleva haittaohjelma on ilmeisen vaaraton, mutta samanlaista virusta voisi käyttää vaikkapa vakoilutarkoituksiin.

Järvinen kehottaa käyttäjiä pidättäytymään selainlaajennusten asentamisesta.

– Jokainen nettiselaimen laajennus ja lisäosa on aina riski. Chrome on periaatteessa turvallinen selain, mutta senkin heikkoutena ovat selainlaajennukset.

– Mitä puhtaampana selaimesi pidät, sitä turvallisempaa käyttö on, Järvinen sanoo.