Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen seuraavaa suurta uutuutta ei kannata odottaa vielä tänä vuonna

Applen tiedetään olevan hyvin kiinnostunut lisätyn todellisuuden ratkaisuista, mutta ainakaan vuoteen ei yhtiöltä vielä kannata tuotejulkistuksia sillä saralla odottaa. Näin raportoi teknologiajättien AR-kisailusta kertonut Financial Times.

Lisätty todellisuus, augmented reality eli AR on yksi uuden teknologian osa-alue, jota haluavat päästä valloittamaan Applen lisäksi muun muassa Microsoft, Facebook sekä Magic Leap. Microsoft on jo julkaissut ensimmäiset kehittäjäversiot HoloLens-laseistaan, ja Facebookille kuuluva Oculus on esitellyt virtuaalitodellisuuslaitteita, mutta isot visiot AR:n osalta odottavat vielä toteutumistaan.

Applen AR-laitteiden julkaisuun menee Financial Timesin mukaan vielä ainakin vuosi tai enemmän. Vastaavaa ennusti jo marraskuussa Apple-analyytikko Ming-Chi Kuo, jonka mukaan menee vielä ainakin vuosi tai kaksi, ennen kuin AR-laitteita Applelta nähdään. Selvää kuitenkin on, että Applella on kiinnostusta alaa kohtaan.

Helmikuussa Euroopassa kiertänyt Applen toimitusjohtaja Tim Cook visioi, että lisätystä todellisuudesta tulee jossain vaiheessa yhtä iso juttu kuin älypuhelimet ovat nyt. ”Mutta vielä täytyy löytää uusia asioita ennen kuin teknologia on tarpeeksi hyvää valtavirtaan”, mies tuolloin tuumi. Tiettävästi satoja insinöörejä kehittää Applella AR-ratkaisuja.

Muista teknologiajäteistä esimerkiksi Facebookin johtaja Mark Zuckerberg on maininnut, että saattaa mennä vielä 10 vuotta, ennen kuin AR-teknologia on hänen visioimallaan tasolla. Tavoitteena on kehittää lasit, jotka voi helposti napata mukaan joka paikkaan.

Microsoft on AR-ratkaisuissaan kilpailijoitaan pidemmällä, esiteltyään ensimmäisen HoloLens-laitteen kaksi vuotta sitten. Vielä ei kuitenkaan ole mitään tietoa, milloin HoloLensistä nähtäisiin kuluttajille suunnattu versio. Seuraava versio HoloLensin kehittäjille suunnatusta mallista on näillä näkymin tulossa vasta 2019.

Yksi mielenkiintoinen nimi AR-maailmassa on Magic Leap, jonka ympärillä on pyörinyt paitsi hurja hype, myös melkoinen salaperäisyys. Financial Timesin lähteiden mukaan tämä 1,4 miljardin dollarin rahoituksen kerännyt yhtiö valmistelee lasien julkaisua myöhemmin tänä vuonna tapahtuvaksi. Sen lasien kuvaillaan olevan Microsoftin HoloLensiä kevyempi ja sirompi sekä laajemmalla katselualueella varustettu. Lasit ovat yhteydessä esimerkiksi vyölle ripustettavaan pieneen keskusyksikköön, joka sisältää myös akun. Lasien arvellaan maksavan yli 1000 dollaria.

Magic Leapiltä on viime aikoina kuitenkin lähtenyt liuta johtotason henkilöitä, mikä on herättänyt huolta siitä, saako yhtiö koskaan julkaistua salaperäisiä tuotteitaan. Yhtiön toimitusjohtaja Rony Abovitz sanoi yli vuosi sitten, että yhtiön AR-lasit julkaistaisiin ”pian”.