Applen iPhone menossa täysin uusiksi

(Pääkuvassa Applen patenttihakemuksen perusteella jo vuosia sitten luotu iPhone-konseptikuva.)

Applen iPhone on kokemassa suuren mittaluokan uudistuksen, mutta näillä näkymin se ei tapahdu vielä tänä syksynä vaan vasta vuonna 2017.

Tavallista paremmin Applen suunnitelmista perillä ainakin aiemmin olleen KGI Securitiesin analyytikon Ming-chi Kuon viimeisimmät, 9to5Macin välittämät, arviot kertovat, että vuonna 2017 iPhonen ulkonäkö on muuttumassa jälleen merkittävästi. Apple valitsee Kuon mukaan lasin, muovin ja keraamisen rakenteen väliltä tulevaan iPhoneen mutta päätynee lopulta todennäköisesti lasiin, koska muovirakenne ei sallisi riittävää ohuutta ja keveyttä ja keraaminen rakenne olisi teknisesti hankala toteuttaa.

Viimeksi lasirakenne nähtiin iPhoneissa muutama vuosi sitten iPhone 4:n ja iPhone 4s:n yhteydessä. Sittemmin rakenteissa on siirrytty vahvasti alumiinin pariin. Nyt Kuon mukaan ensi vuonna tuleva lasi-iPhone olisi muodoiltaan myös kaareva: näytön lasipinta kaartuisi osana kaartuvalinjaista kokonaisrakennetta. Sivut olisivat kuitenkin yhä metalliset, kuten iPhone 4(s):ssäkin.

Lisäksi tulevassa täysin uudessa iPhone-designissa näytönreunusten pitäisi olla nykyistä pienemmät sekä otteen mukavampi kädessä. Nyky-iPhonet ovat usein saaneet kritiikkiä liian leveistä näytönreunuksistaan verrattuna kilpailijoihin, joissa näyttö kattaa suuremman osan laitteen etupinta-alasta.

Teknisellä puolella Apple olisi Kuon mukaan siirttymässä jo ensi vuonna AMOLED-näyttöihin. Lisäksi Plus-mallin näyttö olisi kasvamassa 5,5 tuumasta 5,8 tuumaan, mutta pienempien näytönreunusten myötä koko puhelin olisi jopa aiempaa pienempi suuremmasta näytöstä huolimatta.

Lisäksi Kuo odottaa vuonna 2017 iPhoneihin myös langatonta latausta, mutta tarkempia tietoja sen tyypistä ei vielä ole. Aiemmin Applen on huhuttu kehittävän langatonta latausta, joka toimisi ilman kosketustapidemmänkin välimatkan päästä latauslähteestä. Lisäksi iPhone-uudistus toisi mukanaan myös lisää tunnistusmenetelmiä Touch ID -sormenjälkitunnistuksen jatkoksi, mahdollisesti kasvo- tai silmätunnistuksen.

MacRumorsin luonnos iPhone 7:stä ilman takaosan poikki meneviä antenniraitoja.

Kaikki edellä mainitut uudistukset kuitenkin koskisivat vasta vuotta 2017. Sen sijaan tulevana syksynä markkinoille olisi aiempien huhujen ja paljastusten perusteella odotettavissa ulkoisesti yhä huomattavasti nykyistä iPhone 6s:ää muistuttavat uutuusmallit. Ulkoisesti merkittävimmät erot olisivat huhutusti noin millimetrin ohentuminen kuuden millimetrin paksuuteen, poikittaisten antennijuovien siirtyminen takaa laitteen reunoille, kameraulokkeen katoaminen sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitännän korvautuminen toisella kaiuttimella. Teknisellä saralla luvassa ovat epäilemättä jälleen uuden sukupolven Apple A10 -järjestelmäpiiri, nopeutuvat yhteydet sekä odotetusti myös parannuksia kameraan. Huhuissa on ollut myös niin sanottu iPhone Pro -malli, joka voisi tulla perusmallin ja Plussan jatkoksi ja olisi varustettu kaksoiskameralla.

Myös juuri julkistettu 9,7 tuuman iPad Pro voi tarjota pari vihjettä tämän syksyn iPhone-uudistuksista. Siinä nähdyn värilämpötilaltaan käyttöympäristöön sopeutuvan True Tone -näytön tulo myös iPhoneen ei olisi suuri yllätys. Lisäksi iPad Prontavoin uusi iPhone voisi tulla 32, 128 ja 256 gigatavun tallennusmuistiversioina. Apple on saanut paljon kritiikkiä pitäessäänviimeisimmäniPhone-mallin edullisimman version toistaiseksi vain 16-gigatavuisena.

Koska muodoiltaan tämän vuoden iPhone olisi vielä pysymässä pitkälti aiemmilla linjoilla, kysymysmerkiksi nousee myös sen mallinimi. Tuleeko siitä sittenkään iPhone 7:ää vai enteileeköiPhone SE:n julkistus jo jonkinlaista laajempaa muutosta iPhone-mallien nimeämisjärjestelmään?