Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Applen digiapulainen uudistuu merkittävästi

Applen kerrotaan ottavan lähitulevaisuudessa suuria harppauksia sen Siri-avustajan kanssa. Siri on ollut iPhonessa natiivisti jo lähes viiden vuoden ajan, ja vuosien aikana Siri on oppinut lisää kikkoja ja kieliä, mutta erityisen mullistavia uudistuksia se ei ole kokenut. Nyt keinoäly ja digitaaliset apulaiset ovat kuitenkin kovassa huudossa teknologiayhtiöiden piireissä, ja ilmeisesti myös Apple aikoo lähteä mukaan kisaan.

The Information -sivusto kertoo Applen työskentelevän kahdenkin merkittävän uudistuksen parissa. Yhtiön sanotaan kaavailevan Sirin avaamista kolmansille osapuolille, eli kuka tahansa sovelluskehittäjä voisi tehdä sovelluksensa toimimaan Sirin kanssa. Näin Siri voisi esimerkiksi tilata Uber-kyydin. Tällä hetkellä Siri toimii muutamien sovellusten kanssa, mutta niissä tapauksissa Siri-integraatio on tehty yhteistyössä Applen kanssa.

Siri puhuu nykyisin myös suomea.

Sirin yhteistyö eri sovellusten ja palveluiden kanssa oli sen alkuperäisten kehittäjien tavoitteena, mutta toimintamalli muuttui ratkaisevasti, kun Apple osti Sirin kehittäneen yhtiön vuonna 2010 ja esitteli sen iPhone 4s:n toimintonavuonna 2011. The Informationin mukaan Siri-rajapinnat voitaisiin avata jo kesäkuun WWDC-tapahtumassa, mikä tarkoittaisi, että Siri-integraatio saattaisi tulla tänä vuonna julkaistavan iOS 10:n mukana sekä mahdollisesti myös OS X 10.12 -käyttöjärjestelmässä, jonka on myös huhuttu saavan Siri-tuen.

Toinen huhuttu Siri-uutuus Applelta on Amazon Echon tai Google Homen (pääkuvassa) kaltainen älykodin ohjauslaite. Se sisältäisi mikrofonin, kaiuttimen ja verkkoyhteyden ja voisi Sirin avulla esimerkiksi soittaa musiikkia ja ohjata kodin älylaitteita, kuten valaistusta tai termostaatteja puheohjauksella. The Informationin mukaan Apple olisi työstänyt laitetta jo kauan ennen kuin Amazon julkaisi Echonsa viime vuonna. Mahdollisesti juuri Echon hyvä vastaanotto markkinoilla onkin rohkaissut myös Applea etenemään oman projektinsa kanssa.