Applelta iloinen yllätys iPhone 15 -omistajille: akkujen elinikä onkin tuplasti alun perin luvattua pidempi

Apple on kertonut uutta tietoa syksyllä 2023 esiteltyjen iPhone 15 -puhelinten akkujen odotetusta eliniästä, eli kapasiteetin säilyttämiskyvystä.

Alun perin Apple kertoi myös iPhone 15 -puhelinten – iPhone 15:n, iPhone 15 Plussan, iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin – osalta akkujen säilyttävän 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan 500 täyden lataussyklin jälkeen, kuten aiemmissakin iPhoneissa.

Nyt Apple on kuitenkin kertonut muun muassa 9to5Mac-sivustolle, että iPhone 15 -puhelimissa akut voivat säilyttää 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan vielä 1 000 täyden lataussyklin jälkeen.

Applen mukaan sen testaus on sisältänyt akun lataamisen ja tyhjentämisen 1 000 kertaa tietyllä, tavallista käyttöä muistuttavalla tavalla. Apple perustelee aiemmasta parantunutta akkujen elinikää iPhone 15 -puhelimissa tekemillään päivityksillä akkujen komponentteihin sekä virranhallintajärjestelmiin.

Parempi kapasiteetin säilyttäminen koskee vain viimeisimpiä iPhone 15 -malleja. Edeltävien iPhone-mallien osalta Apple lupaa edelleen akkujen säilyttävän 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan 500 lataussyklin jälkeen. Apple on kuitenkin kertonut tutkivansa tilannetta parhaillaan myös vanhempien iPhone-mallien osalta.

Akkujen kapasiteetin lasku alkuperäiseen nähden johtuu akun kemiallisesta ikääntymisestä käytön myötä.

Mitä muihin valmistajiin tulee, esimerkiksi OnePlussan monien puhelinten osalta akun luvataan säilyttävän 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan vielä 1 600 lataussyklin jälkeen. Vaikka Apple on siis parantanut paljon, ei se vielä ole johtavalla tasolla mitä tulee älypuhelinten akkujen elinikään.

Oman iPhonen akun kunnon voi tarkastaa Asetukset – Akku -valikosta. Tarjolla on tieto siitä, kuinka suuri prosenttiosuus alkuperäisestä huippukapasiteetista on vielä käytössä. Lisäksi uutena tietona vain iPhone 15 -puhelimissa on tarjolla tarkka tieto myös lataussyklien lukumäärästä. Tämä tieto löytyy Asetukset – Yleiset – Tietoja -valikon alareunasta Latausjaksojen määrä -kohdasta.

Pian päivityksenä julkaistavaksi odotetussa iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversiossa Apple tekee myös pieniä muutoksia akun kuntotietojen esittämiseen. Akku-asetusnäkymässä kerrotaan jatkossa uutena tietona suoraan, onko akun kunto normaalilla tasolla, kun aiemmin Apple on tarjonnut vain pelkän prosenttitiedon akun kunnosta.

Osana iOS 17.4:ää on myös uusi tietonäkymä akun kuntoon liittyen. Sen osana Apple myös kertoo iPhone 15 -puhelimissa akun suunnitellun säilyttämään 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan 1 000 lataussyklin jälkeen.