Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple vetoaa nyt tuomariin FBI-kiistassa

Apple on vedonnut Yhdysvaltain käräjäoikeuteen saadakseen kumottua päätöksen, joka pakottaa yhtiötä avustamaan FBI:tä rikostutkimukseen liittyvän iPhonen suojauksen läpäisyssä. Viime viikolla alkunsa saanut tilanne on nostanut yksityisyys- ja tietoturvakysymykset kaikkien huulille.

Viime viikolla Apple sai tuomarilta vaatimuksen avustaaFBI:tä San Bernardinon terrori-iskuun liittyvissä tutkimuksissa. Tarkemmin agentit tarvitsevat apua päästäkseen käsiksi ampuja Syed Farookille kuuluneen lukitun iPhonen tietoihin.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook vastusti määräystä välittömästi tietoturvan nimissä ja teki keskustelusta julkisen selittämällä tilanteen avoimessa kirjeessä. Sittemmin monet tekniikan suurnimet ovat tukeneet Applen kantaa.

FBI taas vakuuttaa, että tapaus on yksilöllinen eikä suojauksen purkuun käytettyä ratkaisua hyödynnettäisi toiste. Cookin mukaan tätä ei kuitenkaan voida taata. Näkemyksen vahvistukseksi julkisuuteen on jo noussut monia muitakin tapauksia, joihin lainvalvojat mielellään käyttäisivät Applelta pyydettyä koodia.

Farookin käyttämä puhelin oli iPhone 5c.

Nyt Apple on jättänyt oikeuteen virallisen vetoomuksen, jossa vaaditaan aiemman päätöksen mitätöimistä. Re/coden mukaan Apple takaa vetoomuksessa auttavansa lainvalvojia kaikin mahdollisin tavoin terroristien ja muiden rikollisten jahdissa.

– Tämä ennenkuulumaton vaatimus ei kuitenkaan löydä minkäänlaista tukea laista ja rikkoisi perustuslakia, Apple toteaa.

Osana Applen argumenttia on uusi sananvapaus-näkökulma. Applen mukaan sen kirjoittama koodi on Yhdysvaltain perustuslain nojalla suojattua ilmaisua. Koska FBI vaatii Applelta uutta koodia vanhan korvaamiseksi ja suojauksen purkamiseksi, voidaan toimet nähdä ilmaisua pakottavina ja näin sananvapautta rajoittavina.