Apple lopettaa kuviin liittyvän ilmaisen iCloud-ominaisuuden tänä kesänä

Apple esitteli iCloud-pilvipalvelunsa vuonna 2011, ja sittemmin siitä on tullut arkipäivää Applen käyttäjien keskuudessa.

iCloud on olennainen osa tietojen synkronoitumista eri laitteiden välillä sekä varmuuskopiointia.

Yksi aivan alkuperäisistä iCloud-ominaisuuksista oli Oma kuvavirta, joka on sittemmin painunut laajasti unholaan, mutta ollut yhä käytettävissä. Nyt Oma kuvavirta on kuitenkin kohtaamassa loppunsa, sillä Apple on kertonut sulkevansa Oma kuvavirran käytöstä 26. heinäkuuta. Uusien kuvien synkronointi toimintoon päättyy jo 26. kesäkuuta.

”Oma kuvavirta aiotaan sulkea 26.7.2023. Osana tätä muutosta uudet kuvien lähetykset Omaan kuvavirtaan laitteiltasi loppuvat kuukausi ennen sulkeutumista, eli 26.6.2023. Kaikki palveluun ennen tätä lähetyt kuvat pysyvät iCloudissa 30 päivää kuvan lähettämisestä ja ne ovat saatavilla kaikilla laitteillasi, joissa Oma kuvavirta on käytössä. 26.7.2023 jälkeen iCloudissa ei tule olemaan yhtään kuvia jäljellä ja palvelu suljetaan”, Apple kertoo.

Oma kuvavirta on ollut ilmainen iCloud-ominaisuus, joka on mahdollistanut kuvien synkronoinnin iPhonen, iPadin, Apple TV:n ja Macin välillä. Oma kuvavirta on erillinen toimintonsa iCloud-kuvista, eli yleisestä kuvien ja videoiden tallentamisesta iCloud-pilvipalveluun ja synkronoinnista sen kautta muihin saman käyttäjätilin Apple-laitteisiin.

Oma kuvavirta on tuonut laitteilla tallennetut 1 000 viimeistä kuvaa tai videota 30 päivän ajan saataville muissa laitteissa Oma kuvavirta -albumissa. Ominaisuuden etu on ollut sen maksuttomuus, sillä Oma kuvavirta ei ole kuluttanut iCloudin tallennustilaa eikä sen käyttö ole näin ollen vaatinut maksullista iCloud-tilausta. Ilmaiseksi Apple-käyttäjäjätilithän tarjoavat iCloud-tallennustilaa yhä vain 5 gigatavua.

Useimmilla käyttäjillä, jotka ovat olleet valmiita maksamaan iCloud-tallennustilasta, iCloud-kuvat ovat on jo pitkään korvannut Oma kuvavirran. Toisin kuin Oma kuvavirrassa, iCloud-kuvissa synkronoitavien kuvien määrälle tai synkronoinnin ajalle ei ole rajoitusta. Lisäksi Oma kuvavirta on myös käyttänyt kuvista ja videoista heikompilaatuiseksi pakattuja versioita, kun iCloud-kuvat säilyttää alkuperäisen laadun.

Jos iCloud-kuvat-ominaisuus on kytketty päälle, ei Omaa kuvavirtaa ole enää edes näkynyt saatavilla Apple-laitteissa.

Applen tukisivuilla kerrotaan lisää Oman kuvavirran sulkeutumisesta sekä annetaan myös ohjeet Oman kuvavirran nykyisten kuvien tallentamiseen tarvittaessa.

”Oman kuvavirran kuvat ovat jo valmiiksi tallella ainakin yhdellä laitteellasi, joten kunhan sinulla on laite, jossa alkuperäiset kuvat ovat, et menetä kuvia tämän muutoksen takia. Jos haluamasi kuva ei ole jo kirjastossasi iPhonessa, iPadissa tai Macissa, varmista, että tallennat sen kirjastoosi kyseisellä laitteella. Jatkossa iCloud-kuvat on paras tapa pitää ottamasi kuvat ja videot ajan tasalla kaikilla laitteillasi ja turvallisesti tallessa iCloudissa”, Apple toteaa.