Apple kertoi järkyttävällä tavalla poistettuja kuvia palauttaneen bugin taustoista - pahimmat pelot eivät osoittautuneet todeksi

Apple on nyt kertonut taustoja iOS ja iPadOS 17.5.1:ssä sekä tvOS 17.5.1:ssä korjatusta bugista, joka järkytti monia Apple-käyttäjiä.

13. toukokuuta julkaistut iOS ja iPadOS 17.5 kuin myös tvOS 17.5 toivat osalla käyttäjistä jopa vuosia sitten poistettuja valokuvia yhtäkkiä takaisin Kuvat-sovellukseen.

Ongelman korjaavat iOS ja iPadOS 17.5.1:n Apple julkaisi 20. toukokuuta ja tvOS 17.5.1:n päivää myöhemmin.

Alkujaan esimerkiksi eräs käyttäjä kertoi yllättäen havainneensa vuonna 2010 poistamiaan kuvia palautuneen iPhoneensa. Toinen taas kuvaili, kuinka hyvin arkaluontoisia, aikanaan poistettuja kuvia on yhtäkkiä jälleen ilmaantunut näkyviin.

Korjaavien päivitystensä julkaisutiedoissa Apple kertoi niissä korjatun ongelman, jossa ”kuvat, joiden tietokanta oli vioittunut, tulivat uudelleen näkyviin Kuvat-apin kirjastossa, vaikka ne oli poistettu”.

Apple on nyt vahvistanut 9to5Mac-sivustolle, ettei kuvien palautumisongelma liittynyt iCloud-kuviin, eli kuvat eivät palautuneet vahingossa Applen pilvipalvelusta.

Applen mukaan palautuneita, poistettuja kuvia ei oltu synkronoitu iCloud-kuviin, vaan kyse oli laitteeseen tallennetuista kuvista. Kuvat ovat kuitenkin voineet siirtyä laitteesta toiseen ja palautua nyt eri laitteeseen kuin missä ne ovat alun perin olleet, kuten lienee tapahtunut esimerkiksi edellä mainitussa tapauksessa, jossa kuvia palautui vuodelta 2010.

Laitteesta toiseen poistetut ja virheen vuoksi palautuneet kuvat ovat voineet siirtyä vanhan laitteen varmuuskopion mukana, joko suoraan laitteesta toiseen tai iCloud-varmuuskopion kautta, muttei suoraan iCloud-kuvia käytettäessä.

Lisäksi Apple on vahvistanut, etteivät pahimmat pelot kuvien palautumiseen liittyen pitäneet paikkansa.

Tiedon levittyä kuvia palauttavasta bugista, ilmestyi verkkoon myös sittemmin poistettu Reddit-käyttäjän raportti, joka väitti vanhoja kuvia palautuneen näkyviin tyhjennettyyn ja kaverille myytyyn iPadiin.

Applen mukaan väite ei ole totta, eikä nyt nähty bugi ole voinut johtaa kuvien palautumiseen asianmukaisesti tyhjennettyihin laitteisiin. Reddit-käyttäjän tapauksessa joko laitetta ei oltu oikealla tavalla tyhjennetty vanhan käyttäjän tiedoista tai tarina oli täysin keksitty.

Bugia taustoittaessaan Apple on lisäksi korostanut ongelman olleen harvinainen ja koskeneen vain pientä määrää käyttäjiä sekä pientä määrää kuvia. Apple on myöskin todennut, ettei sillä ole tai myöskään ole ollut pääsyä käyttäjien kuviin tai videoihin.

Yksi huomionarvoinen seikka on vielä, etteivät korjaavat päivitykset iOS, iPadOS ja tvOS 17.5.1 poista kuvia, jotka ongelma toi takaisin. Jos vanhoja kuvia on ilmestynyt takaisin, täytyy ne itse jälleen poistaa tavalliseen tapaan.