Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple julkaisi iOS 13.1:n iPhoneille ja iPadOS:n iPadeille – päivitykset nyt ladattavissa

Viime viikon iOS 13 ja watchOS 6 -julkaisujen perään Apple on nyt julkaissut jo iOS 13.1 -päivityksen tuetuille iPhoneille ja iPod toucheille sekä iPadeille uudelleennimetyn iPadOS:n ensimmäisen version, joka on myös heti 13.1.

Alun perin iOS 13.1:n ja iPadOS:n julkaisun piti tapahtua vasta 30. syyskuuta mutta Apple aikaisti julkaisua, muun muassa iOS 13:n sisältämien ongelmien vuoksi.

Mac-tietokoneiden macOS Catalinan Apple on luvannut julkaista vasta lokakuussa.

iOS 13.1 iPhoneille ja iPad toucheille

iOS 13.1 on tärkeä korjauspäivitys, jonka pitäisi Applen mukaan ratkaista merkittävä osa iOS 13:n kanssa raportoiduista ongelmista. Lisäksi iOS 13.1 tuo joukon toimintoja, joiden piti tulla jo alun perin iOS 13:n osana mutta jotka siirrettiin iOS 13.1:een. Näistä merkittävin lienee mahdollisuus jakaa ääni yhdestä iPhonesta kaksiin AirPods- tai tuettuihin Beats-kuulokkeisiin.

iOS 13 ja iOS 13.1 ovat saatavilla iPhone 6s:lle ja uudemmille, iPhone SE:lle sekä 7. sukupolven iPod touchille. Päivittäminen onnistuu valikosta Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys.

iOS 13.1:n uudistuksia ovat:

  • Virhekorjauksia ja toimivuusparannuksia
  • Saapumisajan jakomahdollisuus Applen Kartoissa
  • Äänenjako kaksiin AirPods- tai Powerbeats Pro / Powerbeats 3 Wireless / BeatsX / Beats Solo 3 Wireless / Beats Studio 3 Wireless -kuulokkeisiin
  • Muutoksia äänenvoimakkuuden ilmaisimeen
  • Uudet animoidut kuvakkeet Koti-sovelluksessa
  • Pikakomennot-sovelluksen tehtävien aloittamisen automatisointi
  • Muutoksia asetusten fonttien ja oman yhteyspisteen näkymiin
  • Tarkempi AirDrop uusissa iPhone 11 -puhelimissa, joissa on uusi U1-paikannuspiiri
iPhone 11:ssä ja iPhone 11 Pro -malleissa iOS 13.1 hyödyntää uutta U1-piiriä ja korostaa AirDrop-jaossa sitä laitetta, jota puhelimella osoitetaan.
iPhone 11:ssä ja iPhone 11 Pro -malleissa iOS 13.1 hyödyntää uutta U1-piiriä ja korostaa AirDrop-jaossa sitä laitetta, jota puhelimella osoitetaan.

Paljastusten mukaan Apple on esittelemässä myöhemmin uudet pienikokoiset paikantimet, joiden paikannus lähistöltä onnistuu myös tarkasti uuden UWB-teknologian ja iPhone 11 -puhelinteen U1-piirin ansiosta.

Apple on tuomassa lisäksi vielä myöhemmin tämän vuoden aikana lisäpäivityksissä joitakin jo esittelemiään ominaisuuksia, kuten HomeKit Secure Videon, joka tallentaa videokuvan HomeKit-kameroista iCloud-pilvipalveluun, sekä AirPods-kuulokkeiden kanssa toimivan viesteistä kertomisen lisäyksenä Siriin, iCloud-kansioiden jakamisen sekä Ruutuajan rajoitukset tiettyjen yhteystietojen kanssa keskustelulle.

Lisäksi uusille iPhone 11 -puhelimille Apple on lupaillut myös myöhemmin tänä syksynä vielä uutta kuvanlaatua parantavaa, koneoppimista hyödyntävää Deep Fusion -kuvankäsittelyalgoritmia.

iPadOS 13.1 iPadeille

iPadin käyttöjärjestelmällä on jatkossa oma nimensä, iPadOS. iPadOS 13.1 sisältää iOS 13:n uudistukset, kuten tumman teeman ja paljon muuta, mutta lisäksi iPadille ja muun muassa sen suuremmalle näytölle räätälöityjä uudistuksia. Esimerkiksi kotinäkymässä widgetit saa iPadeissa jatkossa sovellusruudukon rinnalle samaan näkymään ja usean sovelluksen yhtäaikaista käyttöä on jälleen uudistettu. Uutta myös on mahdollisuus avata samasta sovelluksesta useita ikkunoita. Muita iPadista tehokkaamman työkalun tekeviä parannuksia ovat täyden työpöytäkokemuksen tarjoava Safari-verkkoselain, pienempi viive Apple Pencil -kynässä, tuki USB-levyille ja muistikorteille Tiedostot-sovelluksessa sekä mahdollisuus asentaa käyttöön eri fontteja.

Lisäksi iPadOS tuo myös iPadeihin tuen Applen uudelle kuukausimaksulliselle Apple Arcade -pelipalvelulle.

iPadOS tulee iPad Air 2:lle ja uudemmille, kaikille iPad Pro -malleille, 5. sukupolven iPadille ja uudemmille sekä iPad mini 4:lle ja uudemmille. Päivittäminen onnistuu valikosta Asetukset – Yleiset – Ohjelmistopäivitys.

 

tvOS 13 Apple TV:lle

Päivityskimaran täydentävä tvOS 13 -käyttöjärjestelmäversio tuo Apple TV:lle Apple Arcade -pelipalvelun tuen, räätälöidymmät suositukset mahdollistavan useamman käyttäjätilin tuen, uudistetun kotinäkymän, uusia näytönsäästäjiä ja muiden Apple-laitteiden tavoin tuen valituille Xbox- ja PlayStation-peliohjaimille.

tvOS 13 vaatii Apple TV 4K:n tai vähintään 4. sukupolven Apple TV:n. 3. sukupolven Apple TV päivittyy erillisellä 8.4.3-versiolla.

 

tvOS 13 uudistaa kotinäkymää.
tvOS 13 uudistaa kotinäkymää.