Älypuhelinten hintojennousu historiallisen kovaa – täällä hinnat nousivat eniten

Jos älypuhelimet tuntuvat kallistuvan, ei kyse ole harhakuvitelmasta. Markkinatutkimusyhtiö GFK:n mukaan älypuhelinten hinnat ovat nousseet seitsemän prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta, mikä on historiallisesti merkittävä kasvulukema. Eniten kasvua oli Keski- ja Itä-Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa, Kiinassa ja Aasian kehittyvissä maissa. Vastaavasti perinteisesti vahvoilla markkina-alueilla, kuten Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, kasvu oli vaisua.

Pohjois-Amerikassa älypuhelinten kappalemyynti laski heinä-syyskuussa prosentilla 49,3 miljoonaan, mutta myynnin kokonaisarvo nousi prosentilla 19,1 miljardiin dollariin. Keski- ja Itä-Euroopassa myynnin kappalemäärät olivat selvästi pienemmät (22,3 miljoonaa), mutta nousua myynnissä tapahtui 9 prosenttia. Myynnin kokonaisarvon osalta nousu oli vieläkin suurempaa, kasvaen peräti 26 prosenttia 5,1 miljardiin dollariin.

Koko vuoden ennusteessaan GFK arvioi maailmanlaajuisen älypuhelinmyynnin nousevan 4 prosentilla kappalemäärissä ja 10 prosentilla myynnin kokonaisarvossa (verrattuna viime vuoteen). Jälleen Keski- ja Itä-Euroopassa kasvu on suurinta, myynnin kokonaisarvon kasvaessa arviolta 25 prosenttia viime vuodesta.

Hieman kuvaa älypuhelinten hintojen noususta keskeisten älypuhelinvalmistajien hintojen korotuksista. Siinä, missä alkuperäisen iPhonen tai Galaxy S:n sai vajaa vuosikymmen sitten 500 dollarilla, ovat nykyhinnat nousseet lähes kaksinkertaisiksi.

Bloombergin keräämä tilasto suosituimpien älypuhelinsarjojen hintakehityksestä vuosien varrella.
Bloombergin keräämä tilasto suosituimpien älypuhelinsarjojen hintakehityksestä vuosien varrella.