Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Alkuperäinen Jolla-puhelin tuli myyntiin tasan 7 vuotta sitten - nyt tuki puhelimelle on päättymässä

Suomalaisen Jollan alkuperäisen, ensimmäisen Sailfish OS -älypuhelimen Jolla Phonen myyntiintulosta tulee tänään 27. marraskuuta kuluneeksi seitsemän vuotta.

Samalla Jolla on tänään kertonut puhelimen tuen edessä olevasta päättymisestä.

Alkuperäinen Jolla-puhelin on tunnettu muun muassa nimillä Jolla Phone ja Jolla 1. Puhelin tuli myyntiin 27. marraskuuta Helsingin Kampissa Narinkkatorilla järjestetyssä tapahtumassa, joka keräsi suuren joukon puhelimesta kiinnostuneita ostajia. Tapahtumassa myytiin 450 puhelinta. Yhteensä  500 ensimmäisen Jolla-puhelimen mukana oli The First One -takakuori, eli Jolla-puhelimen The Other Half. Myyntitapahtuman yhdessä Jollan kanssa järjesti DNA.

Alkuperäisessä Jolla-puhelimessa oli muun muassa 4,5 tuuman näyttö, 8 megapikselin taka- ja 2 megapikselin etukamera sekä Qualcomm Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri. Sailfish OS -käyttöjärjestelmän lisäksi puhelimen erikoisuus oli The Other Half -konsepti, joka mahdollisti lisätoiminnoilla varustetut takakuoret. Tämä ei kuitenkaan ottanut lopulta koskaan kunnolla tuulta alleen, ja konsepti jäi harvoja pienen mittakaavan poikkeuksia lukuun ottamatta lähinnä erilaisten värikuorien tasolle.

Jollan mukaan alkuperäinen Jolla-puhelin on saanut seitsemän vuoden aikana 34 ohjelmistopäivitystä, ja nykyinen Jollan kehittämän Sailfish OS -käyttöjärjestelmän versio 3.4.0 Pallas-Yllästunturi on jäämässä nyt puhelimen viimeiseksi virallisesti tuetuksi ohjelmistoksi.

Jollan mukaan Jolla Store -sovelluskauppa tulee toimimaan alkuperäisillä Jolla-puhelimilla toistaiseksi.

Jolla kertoo, että alkuperäinen puhelin perustuu vanhimpaan Android-sovellustukiversioon, eikä sitä voida päivittää uudempaan johtuen teknisistä syistä. Lisäksi Jolla-puhelin perustuu vanhalle 3.4-kernelille, joka estää esimerkiksi tietoturvapäivitysten helpon tuomisen laitteelle, kuin myös sisältää erittäin vanhan Blue4 Z -Bluetooth-kokonaisuuden, jonka ylläpidosta on myös tullut hankalaa.

Seitsemän vuoden ohjelmistopäivitysten tukiaika on älypuhelimelle poikkeuksellisen pitkä. Useimpien Android-puhelinten päivitystuki jää 1-2 vuoteen, ja Applen iPhone-päivityksetkin ovat yltäneet vain 5-6 vuoteen.

Jolla keskittyy tänä nykyä omien laitteiden sijaan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehittämiseen ja tarjoamiseen valittujen kohdemaiden julkisen sektorin ja yritysasiakkaille yhdessä kumppaneiden kanssa, esimerkiksi Venäjällä.

Alkuperäisen Jolla Phonen jälkeen Jollalta itseltään nähtiin vielä Jolla C -puhelin ja Jolla Tablet -tablettilaite. Tätä nykyä Sailfish X -ohjelman kautta Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on asennettavissa käyttöön myös esimerkiksi valittuihin Sony-älypuhelimiin.

Jolla-puhelimen jonottajia Kampissa 27. marraskuuta 2013.
Jolla-puhelimen jonottajia Kampissa 27. marraskuuta 2013.