Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Microsoft HoloLens saapuu Eurooppaan – hinta yli 3000 euroa

Microsoft on kertonut tuovansa lisätyn todellisuuden HoloLens-lasinsa laajemmin saataville. Lasit tulevat Yhdysvaltojen lisäksi nyt tilattavaksi myös Euroopassa Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Ranskassa, Saksassa sekä lisäksi Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

HoloLens on toistaiseksi tarkoitettu lähinnä kehityskäyttöön. Hinta laseille kokonaispakettina on Euroopassa 3 299 euroa, mikä varmasti toimii rajaavana tekijänä ostajakunnalle.

HoloLensiä on jo esitelty Suomessa jo muun muassa Verkkokauppa.comin Digimessuilla viime viikonloppuna, minkä lisäksi HoloLens tulee olemaan esillä myösTeleforumin ja TeknologiateollisuudenDigimediapäivä + virtual reality event -tapahtumassa ensi viikolla.

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, milloin Microsoft aikoo julkaista HoloLensistä uuden version, jonka kanssa se tähtäisisuurempiin myyntiimääriin selvästi nykyistä alhaisemmalla hinnalla.

HoloLens-laseilla käyttäjän näkökenttään heijastuu tosimaailman päälle tulevia hologrammeja. Microsoft on esitellyt muun muassa Minecraftia tässä tosimaailman ja holografien uudenlaisessa yhdistelmässä. Nykyisessä versiossaan hologrammit näkyvät testikokemusten perusteella hyvin pienessä osassa näkökenttää, mikä rajoittaa lasien käyttökokemusta.

Teknisesti laitteiston osalta HoloLensin tämän hetkisen version suurin erikoisuus on Microsoftin kustomoima Holographic Processing Unit -suoritin, joka toimii varsinaisen normaalin suorittimen rinnalla — ja erityisesti lasien tarvitsemassa graafisessa laskentatyössä.

HoloLensin perussuoritin on normaali Intelin 32-bittinen Atom-x5-Z8100 (Airmont), joka toimii 1,04 gigahertsin kellotaajuudella. RAM-muistia on kaksi gigatavua ja tallennusmuistia yhteensä 64 gigatavua, josta noin 54 gigatavua jää vapaaksi HoloLensin 32-bittisenä versiona sisältämän Windows 10 -käyttöjärjestelmän jälkeen.

HoloLensin kamerat yltävät 2,4 megapikselin tarkkuuteen ja videokuvauksessa 1,1 megapikseliin 30 kuvan sekuntinopeudella. Kameroiden lisäksi HoloLens sisältää runsaasti erilaisia antureita ja tunnistimia. Virtaa tarjoaa 16,5 Wh:n akku, joka tarjoaa pari tuntia käyttöaikaa.