Testissä Xiaomi Mi 10 Pro: Erittäin kova haastaja 5G-huippupuhelinten kisaan

Xiaomi on älypuhelinmerkkinä Suomessa suurelle yleisölle vielä tuntemattomampi vaikka alaa lähemmin seuraaville kyse on jo tutusta nimestä, joka myös kuuluu maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien joukkoon.

Xiaomi on viime vuosina pikku hiljaa kasvattanut panostuksiaan myös Suomen markkinoille, ja nyt sen uudet huippupuhelimet Mi 10 ja Mi 10 Pro ovat laajasti saatavilla suomalaisilta jälleenmyyjiltä – Mi Storen lisäksi operaattoreista DNA:lta ja Elisalta sekä esimerkiksi Jimm’siltä, Powerilta ja Verkkokauppa.comista.

Mi 10 Pron suositushinta Suomessa on 999 euroa varustettuna 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla. Pääasiassa kameroiltaan karsittu sisarmalli Mi 10 on saatavilla samoilla muistimäärillä sata euroa edullisemmalla 899 euron suositushinnalla.

Värivaihtoehtoja Mi 10 Prosta ovat harmaa Solstice Grey sekä valkoinen Alpine White, jollaisena Mi 10 Pro saapui testiimme.

Mi 10 Pro tarjoaa kiinnostavat tekniset ominaisuudet, kuten 6,67 tuuman AMOLED-näytön 90 hertsin virkistystaajuudella, Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ja tuen 5G-yhteydelle, tehokkaat akun 50 watin pikalatauksen ja 30 watin langattoman pikalatauksen sekä erittäin mielenkiintoisen takakamerakokonaisuuden, joka koostuu 108 megapikselin pääkamerasta, 20 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä kahdesta telekamerasta, joista 12-megapikselistä Xiaomi kutsuu myös muotokuvakameraksi. Pidempi telekamera tarjoaa 10x hybridizoomin, josta 3,76x on optista.

Xiaomi Mi 10 Pron värivaihtoehdot.
Xiaomi Mi 10 Pron värivaihtoehdot.

Xiaomi Mi 10 Pron tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,67 tuuman AMOLED -näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (386 pikseliä tuumaa kohti), HDR10+-tuki, 800 nitin enimmäiskirkkaus, 3D Gorilla Glass 5 -lasi
  • Näytönalainen sormenjälkilukija
  • Stereokaiuttimet
  • Neljä takakameraa
    • 108 megapikselin pääkamera Samsung ISOCELL Bright HMX -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,69-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
    • 20 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
    • 12 megapikselin muotokuva/telekamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/2,0-aukolla
      • 2x optinen zoom
    • 8 megapikselin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,0-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
      • 10x hybridizoom (optista 3,76x) ja 50x digizoom
    • Laser osana automaattitarkennusta, välkkymisanturi ja 3x LED -kuvausvalo
    • Videokuvaus 8K-tarkkuudella 30 fps, 4K- tai 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps, 720p-tarkkuudella 30 fps, hidastuskuvaus 1080p- tai 720p-tarkkuudella 120 / 240 / 960 fps
  • 20 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, videokuvaus 1080p-tai 720p-tarkkuudella 30 fps, hidastuskuvaus 720p-tarkkuudella 120 fps
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri ja Snapdragon X55 -5G-modeemipiiri
  • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
  • 256 gigatavua UFS 3.0 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
  • Yksi SIM-korttipaikka
  • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
    • 5G: NSA / SA, taajuudet N1, N3, N7, N28, N77, N78
  • Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
  • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
  • USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
  • 4 500 milliampeeeritunnin akku
  • 50 watin pikalataus
  • Langaton 30 watin pikalataus
  • Mitat 162,5 x 74,8 x 8,96 millimetriä
  • Paino 208 grammaa
  • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + MIUI-ohjelmisto
Mi 10 Pron mukana toimitetaan 65 watin tehoinen laturi, USB-A-USB-C-kaapeli, kuulokeadapteri sekä läpinäkyvä suojakuori.
Mi 10 Pron mukana toimitetaan 65 watin tehoinen laturi, USB-A-USB-C-kaapeli, kuulokeadapteri sekä läpinäkyvä suojakuori.

Hyvää Xiaomi Mi 10 Prossa

  • Hyvä näyttö. Mi 10 Pron 6,67 tuuman näyttö on laadukas ja tarjoaa mukavan katselukokemuksen, vaikkei näyttö teknisiltä määreiltään alan kärkeä edustakaan. Näytön tarkkuus ja kirkkaus ovat kuitenkin riittäviä, katselukulmat laajat ja väritoisto miellyttävää. Näytön kaarevuus ei myöskään aiheuttanut tavallista enemmän virhekosketuksia.
  • Erinomaiset stereokaiuttimet. Mi 10 Pro on varustettu kahdella kaiuttimella, jotka tarjoavat älypuhelinten mittakaavassa voimakkaan ja poikkeuksellisen täyteläisen stereoäänentoiston. Yhdessä miellyttävän näytön kanssa stereokaiutinten erinomainen äänenlaatu tekee Mi 10 Prosta erinomaisen laitteen videoiden katselemiseen.
  • Parasta suorituskykyä Android-puhelimissa ja 5G-tuki. Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri on suorituskyvyn puolesta kokonaisuutena parasta mitä Android-puhelimissa on toistaiseksi nähty. Mi 10 Pron käyttö onkin kaikin puolin sujuvaa. Lisäksi mukana on myös 5G ja Wi-Fi 6 -tuki, minkä ansiosta Mi 10 Pro on valmis hyödyntämään myös suuria latausnopeuksia viimeisimmän sukupolven verkoissa.
  • Hyvä akunkesto ja erittäin nopea pikalataus. Akunkesto osoittautui Mi 10 Prossa positiiviseksi yllätykseksi ja jostakin syystä paremmaksi kokemukseksi kuin hieman aiemmin testissä olleella OnePlus 8 Prolla, vaikka puhelinten tekniikka ja akun koko ovat käytännössä samanlaisia. Mi 10 Pron akulla voi selvitä läpi kahdestakin aktiivisesta käyttöpäivästä. Lisäksi tuettuna on erittäin nopea pikalataus, jolla akku täyttyy tyhjästä täyteenkin asti vain 50 minuutissa.
  • Monipuolinen ja laadukas kamerakokoonpano. Mi 10 Prossa on yksi mielenkiintoisimmista kamerakokonaisuuksista älypuhelimissa, sillä pääkameran ja ultralaajakulmakameran rinnalla kuvausmahdollisuuksia laajentavat kaksi telekameraa. Tarjolla on näin sopiva kamera 2x optiseen zoomiin kuin myös pidempään zoomiin. Kaikkien kameroiden kuvanlaatu on myös huippuluokkaan sopivalla tasolla.
  • Vakuuttava laatutuntuma tyylikkäissä kuorissa. Mi 10 Pro tuntuu ylelliseltä. Muotoilu on onnistunut, kaareva design tuntuu hyvältä kädessä ja viimeistely kokonaisuutena takalasin mattapinnoitus mukaan lukien on tyylikäs. Testipuhelinamme olleen valkoinen värivaihtoehdon takapinta heijastaa tyylikkään punasävyisesti valoa.

Huonoa Xiaomi Mi 10 Prossa

  • Ei IP-luokiteltua pöly- ja vesitiiviyttä. Rakenteen pöly- ja vesitiiveydestä on tullut jo oletus älypuhelinten huippuluokassa mutta Mi 10 Pro on poikkeus sääntöön, valitettavasti. Tässä suhteessa Mi 10 Pro on todella selkeässä alakynnessä käytännössä kaikkiin kilpailijoihinsa verrattuna ja puutetta on jopa vaikea ymmärtää.
  • Puuttuvat ominaisuudet. Mi 10 Prossa ei ole muistikorttipaikkaa, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ja vain yksi SIM-korttipaikka. Kuulokeliitäntä on jo harvinaisuus kilpailijoissakin mutta muistikorttipaikan ja erityisesti toisen SIM-korttipaikan puuttuminen heikentävät Mi 10 Pron kilpailukykyä.
  • Päivitysten aktiivisuus. Testimme aikana toukokuun alussa Mi 10 Pro -laitteemme ei ollut vielä saanut huhtikuun saati sitten toukokuun tietoturvapäivityksiä. Xiaomin päivitysaktiivisuus tältä osin sekä myös uusien Android-käyttöjärjestelmäversioiden julkaisunopeus nousevat tältä osin hienoiseksi kysymysmerkiksi.
Mi 10 Pron valkoisen väriversion takapinta heijastelee siihen osua valoa tyylikkäästi pinkkinä tai punaisena.
Mi 10 Pron valkoisen väriversion takapinta heijastelee siihen osua valoa tyylikkäästi pinkkinä tai punaisena.

Tyypilliseltä tuntuva vuoden 2020 Android-huippupuhelin

Xiaomi Mi 10 Prota voidaan pitää tyypillisenä vuoden 2020 Android-huippupuhelimena. Kookas, sivuiltaan kaareva AMOLED-näyttö, reikä etukameralle näytössä ja sormenjälkilukija näytön alla, takana useita kameroita ja kaareva, mattapinnoitettu takalasi. Erinomainen, moitteeton laatutuntuma ja käteen sopiva muotoilu. Sisuksissa Qualcommin viimeisin huippuluokan tehopiiri Snapdragon 865 ja sen myötä myös tuki 5G-mobiiliverkkoyhteydelle. Entistäkin nopeampi akun pikalataus – myös langattomasti.

Lähtökohdat ovat varsin tutut ja odotetut mutta samalla erittäin onnistuneet.

Mi 10 Pro on 8,96 millimetriä paksu eli ei aivan ohuimmasta päästä älypuhelimia.
Mi 10 Pro on 8,96 millimetriä paksu eli ei aivan ohuimmasta päästä älypuhelimia.

Mi 10 Pro on varustettu kaarevalla näytöllä, joka kuvanlaadultaan on kaikin puolin hyvä. Näyttö tarjoaa 6,67 tuuman koon, 2340×1080 pikselin tarkkuuden 19,5:9-kuvasuhteella ja 90 hertsin virkistystaajuuden. Suoritusarvoiltaan näyttö ei edusta markkinoiden kärkeä tarkkuudessa, kirkkaudessa tai nopeudessakaan mutta kokonaisuutena näytön tarjoama käyttökokemus on kuitenkin hyvä. Tarkkuus on riittävä ja 90 hertsin päivitysnopeus tarjoaa jo merkittävän osan siitä lisäsulavuudesta mitä on saavutettavissa kasvattamalla näytön päivitysnopeutta aiemmin tavanomaisesta 60 hertsin virkistystaajuudesta.

Etukamera sijaitsee pienikokoisessa reiässä Mi 10 Pron näytön vasemmassa yläkulmassa.
Etukamera sijaitsee pienikokoisessa reiässä Mi 10 Pron näytön vasemmassa yläkulmassa.

Kaareva näyttö ei Mi 10 Prossa aiheuttanut yhtä usein virhekosketuksia kuin aiemmin OnePlus 8 Prossa, jossa tämä muodostui jo ongelmaksi. Toki sivuille kaartuva näyttö on aina tasaista näyttöä herkempi virhekosketuksille esimerkiksi puristettaessa puhelinta tiukemmin kädessä.

Mi 10 Pron näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija lukeutuu parhaimpien joukkoon näytönalaisten lukijoiden vertailussa. Lukija tunnistaa sormen yleensä nopeasti kevyellä painalluksella. Lukija saisi ainakin omaan mieleeni kuitenkin sijaita hieman ylempänä, mikä voisi vielä helpottaa lisää käytettävyyttä yhdellä kädellä.

Testirupeaman aikana Mi 10 Pro vakuutti hyvillä stereokaiuttimillaan, joiden äänenvoimakkuus myös äänenlaatu olivat merkittävä positiivinen yllätys. Äänentoisto on kokonaisuutena ehkä parasta mitä on älypuhelimissa toistaiseksi tullut vastaan.

Xiaomi Mi 10 Pro vs. OnePlus 8 Pro, joka on puhelimen kovin kilpailija.
Xiaomi Mi 10 Pro vs. OnePlus 8 Pro, joka on puhelimen kovin kilpailija.
Mi 10 Pron ylä- ja alareunasta löytyvät stereokaiuttimet ovat poikkeuksellisen hyvät.
Mi 10 Pron ylä- ja alareunasta löytyvät stereokaiuttimet ovat poikkeuksellisen hyvät.

Monipuolinen neljän kameran kokoonpano kahdella telekameralla

Mi 10 Pro on varustettu poikkeuksellisen mielenkiintoisella neljän kameran kokoonpanolla. Mukana ei ole suurimmalta osin turhia erillisiä makro- tai syvyyskameroita, vaan sen sijaan pää- ja ultralaajakulmakameran lisäksi Mi 10 Pro on varustettu kahdella erillisellä telekameralla.

Näin Mi 10 Pro tarjoaa erilliset kameransa 0,6x-, 1x-, 2x- ja 3,76x-zoom-tasoille. Kamerasovelluksen käyttöliittymässä tarjolla on pikavalinnat zoom-tasoille 2x ja 5x, joiden jälkeen zoomaamista voi erikseen jatkaa 50x-tasolle digitaalisesti. Xiaomin mukaan Mi 10 Pron kameroiden zoom on 10x-tasolle asti ”hybridizoomia” eli pitkälti häviötöntä.

Zoom-kuvaamiseen Mi 10 Pro sopiikin hyvin, ja kuvat pysyvät erittäin laadukkaina vielä 5x-10x-zoom-tasoillakin – erityisesti puhelimen näytöltä tarkasteltuna.

Mi 10 Pron neljä takakameraa.
Mi 10 Pron neljä takakameraa.

Pidemmän zoomin lisäksi tarjolla on myös erillinen 2x-telekamera maltillisempaan zoomaukseen. Xiaomi itse nimittää tätä kameraa muotokuvakameraksi, sillä sitä käytetään myös kamerasovelluksen Muotokuva-tilassa. Kaksi erillistä telekameraa ratkaisee ongelman, joka on nähty esimerkiksi Huawein P30 Prossa ja P40 Prossa joiden 5x-telekamera on kyllä hyvä kauempana olevien kohteiden kuvaamiseen mutta samanaikaisesti todennäköisesti useammassa kuvaustilanteessa käyttökelpoinen pienempi zoom on täytynyt toteuttaa muuten kuin optisesti.

2x-telekamera toimii erinomaisesti myös nimensä mukaisesti muotokuvauksessa, jossa kuvauskohteen taustan sumennus toimii luotettavasti ja tarkasti. Lisäksi kameran tarkennus toimii myös mukavan nopeasti. Pienenä puutteena on se, että Muotokuva-tila kamerasovelluksessa ei ole käytettävissä muuten kuin tällä erillisellä kameralla – ei siis 1x-tasolla pääkamerallakaan.

Mi 10 Pron kameroista ultralaajakulmakameran kanssa käytettäväksi on tarjolla myös erillinen makrokuvaustila, joka mahdollistaa lähikuvauksen erinomaisella tavalla.

Kokonaisuutena Mi 10 Pron kamerasovellus on erittäin monipuolinen ja tarjoaa oikeastaan kaikki tarpeelliset kuvausominaisuudet.

Kaikkien Mi 10 Pron neljän kameran kuvanlaatua voidaan pitää hyvänä, ja pääkamera ja telekamerat pärjäävät varsin hyvin myös vähäisemmässä valossa. Ultralaajakulmakamera on kameroista suhteellisesti heikoin vähimmässä valossa ja häviää esimerkiksi verrokkina toimineelle OnePlus 8 Prolle, jossa hyvään ultralajaakulmakameraan on erityisesti panostettu.

Alta löytyvät vertailukuvat hämärässä Xiaomi Mi 10 Pron ja OnePlus 8 Pron pää- ja ultralaajakulmakameroilla.

Xiaomi Mi 10 Pro pääkameralla:

OnePlus 8 Pro pääkameralla:

Xiaomi Mi 10 Pro ultralaajakulmakameralla:

OnePlus 8 Pro ultralaajakulmakameralla:

Pääkameralla hämärässä otetussa lähikuvassa Xiaomi Mi 10 Pro on tallentanut kuvan tasapainoisesti, kun OnePlus 8 Prossa kuva on taltioitunut erittäin sinisävyisenä.

Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.
Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.

Mi 10 Pron 108 megapikselin pääkamera rakentuu Samsungin ISOCELL Bright HMX -kennolle, jolla oletuksena kuvat tallennetaan neljä pikseliä yhdeksi yhdistämällä noin 26 megapikselin kuvakoossa ja yhdistetyllä 1,6 mikronin pikselikoolla. Haluttaessa käytettävissä on myös täysi 108 megapikselin kuvatarkkuus, joka löytyy kamerasovelluksesta erillisenä näppärästi erillisenä kuvaustilana.

Ultralaajakulmakamera tarjoaa 20 megapikselin tarkkuuden ja f/2,2-aukon.

Telekameroista Xiaomin muotokuvakameraksi kutsuma 2x-telekamera on varustettu 12 megapikselin tarkkuudella ja suurella 1,4 mikronin pikselikoolla. Kennossa on myös nopea dual pixel PDAF -automaattitarkennus. Varsinainen telekamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä 1,0 mikronin pikselikoolla. Molempien telekameroiden aukon koko on f/2,0.

Optinen kuvanvakain kameroista löytyy pääkamerasta sekä 8 megapikselin telekamerasta.

Videokuvausta Mi 10 Pro tukee jopa 8K-tarkkuudella, mikä tuntuu vielä toistaiseksi varsin yliampuvalta 8K-tarkkuuden näyttöjen vähyyden vuoksi. Kuvanlaatu 4K-videoissa vaikuttaa kuitenkin myös ihan hyvältä. Hidastuskuvaus onnistuu 1080p- tai 720p-tarkkuudella 120, 240 tai hetkellisesti 960 ruudun sekuntinopeudella.

Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja aukon kooltaan f/2,0. Etukameran kuvanlaatu on karkeasti muiden huippupuhelinten tasolla. 4K-videokuvausta etukameralla Mi 10 Pro ei kuitenkaan tue.

Zoom-kuvaaminen on Mi 10 Pron vahvuuksia. Vertailimme tältäkin osin Xiaomi Mi 10 Prota OnePlus 8 Prohon, jossa on 2,84x optisen zoomin telekamera.

Alle vertailuun nostetuissa 2x-zoom-kuvissa erot laadussa eivät ole kovin merkittäviä mutta 5x-tasolla Xiaomi 10 Pron mittavampi 3,76x optisen zoomin telekamera onnistuu tallentamaan kuvaan tarkemmin yksityiskohtia pienemmällä kohinalla.

2x-zoomaus. Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.
2x-zoomaus. Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.
5x-zoomaus. Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.
5x-zoomaus. Vasemmalla Xiaomi Mi 10 Pro, oikealla OnePlus 8 Pro.

Alla vielä esimerkki Mi 10 Pron kameroista eri zoom-tasoilla. Vasemmalta oikealle ja yltäältä alaspäin ultralaajakulmakameralla 0,6x, pääkameralla 1x, telekameralla 2x, telekameralla hybridizoom 5x, telekameralla hybridizoom 10x ja telekameralla digizoom 50x.

Xiaomi Mi 10 Pro: 0,6x, 1x, 2x, 5x, 10x, 50x.
Xiaomi Mi 10 Pro: 0,6x, 1x, 2x, 5x, 10x, 50x.

Mi 10 Pron kamerakyvyistä myös makrokuvaus toimi varsin hyvin, joskin tältä osin tarkennus tuntui paremmin toimivalta OnePlus 8 Prolla. Edistyneet makrokuvausominaisuudet älypuhelimissa ovat yleistyneet viime aikoina ultralaajakulmakameroiden kehittymisen myötä.

Makrokuvia Mi 10 Prolla löytyy alta jutun lopusta lisää, kuten myös muita esimerkkikuvia.

Huippuluokan suorituskykyä ja hyvä akunkesto

Suorituskyvyn osalta Mi 10 Prossa on asiat kunnossa.

Mi 10 Pro sisältää Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, joka on tällä hetkellä kokonaisuutena nopein järjestelmäpiiri mitä Android-puhelimissa on nähty. Testin aikana Mi 10 Pro toimi jatkuvasti vikkelästi eikä minkäänlaisia ongelmia käytössä esiintynyt. Myös pelaamiseen Mi 10 Pro sopii hyvin tehojensa ja suuren näyttönsä ansiosta.

Nopeaa LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia on riittävät 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua. Muistikorttipaikkaa Mi 10 Pro ei sisällä, joten tallennusmuistin laajentaminen ei onnistu.

Tuki 5G-mobiiliverkkoyhteydelle on tästä keväästä alkaen vakio-ominaisuus huippupuhelimissa – niin myös Mi 10 Prossa. Mi 10 Pro tukee 5G-verkkoja nykyisin käytössä olevana, vielä ohjauksessa 4G:hen tukeutuvana Non-Standalone (NSA) -versiona kuin myös tulevana itsenäisenä Standalone-versiona.

Tuettuja taajuuksia ovat N1 (2100 MHz), N3 (1800 MHz), N7 (2600 MHz), N28 (700 MHz), N77 (3700 MHz) ja N78 (3500 MHz), joista Suomessa käytössä on toistaiseksi viimeksi mainittu. Korkeita millimetriaaltotaajuuksia Mi 10 Pro ei tue mutta puute on toistaiseksi vielä varsin vähämerkityksellinen, sillä näiden taajuuksien käyttöönotto Suomessa on alkamassa vasta myöhemmin tänä vuonna ja kyse on kuitenkin erittäin pienistä peittoalueista.

Mi 10 Pro toimi testimme aikana pääosin Elisan 5G-verkossa, käytön painottuessa Helsingin Jätkäsaareen ja Ruoholahteen. Saavutetut latausnopeudet olivat yleensä muutaman sadan megabitin luokkaa. 5G-tuki tuo oman lisänsä huippuluokan suorituskykyyn.

Valitettavasti SIM-korttipaikkoja Mi 10 Pro tarjoaa vain yhden, joka on erittäin merkittävä puute kun muuten lähes kaikissa älypuhelimissa Suomen markkinoilla on kaksi SIM-korttipaikkaa. Mi 10 Pron rajoittuminen vain yhteen SIM-korttiin liittynee 5G-tuen lisäämiin haasteisiin, joiden edessä Xiaomi on päättänyt jättää toisen SIMin tuen pois. Mi 10 Pro ei myöskään tue integroitua eSIMiä.

Mi 10 Prossa on vain yksi nanokoon SIM-korttipaikka.
Mi 10 Prossa on vain yksi nanokoon SIM-korttipaikka.

Muiden yhteyksien osalta Mi 10 Pro sisältää myös viimeisimmän Wi-Fi 6 -tuen ja Bluetooth 5.1 -version, joiden osalta se on linjassa markkinoiden kärjen kanssa. Mukana on myös infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.

Akunkesto Mi 10 Prossa oli positiivinen yllätys. Esimerkiksi 5G-verkkotuki ja nopeammat näytöt ovat viime aikoina ajaneet kasvavaa virrankulutusta huippuluokan älypuhelimissa mutta Mi 10 Pron 4 500 milliampeeritunnin akku kesti testissämme hyvin. Puhelimessa riittää puhtia kahden täyden, perusaktiivisen käyttöpäivän läpäisemiseen. Akunkesto vaikutti myös paremmalta kuin hieman aiemmin testissä olleessa OnePlus 8 Prossa.

Akun pikalataus on yksi Mi 10 Pron kohokohdista. Mukana toimitetaan peräti 65 watin tehoon yltävä laturi, joka sopii esimerkiksi läppäreidenkin lataamiseen. Mi 10 Pro itsessään tukee 50 watin lataustehoa, ja 4 500 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen vain noin 50 minuutissa. Puolessa tunnissa akku latautui testissämme 76 prosentin varaukseen. Kaiken kaikkiaan akun lataus käy erittäin nopeasti, ja tässä suhteessa Mi 10 Pro on parhaita ellei jopa paras älypuhelin toistaiseksi Suomen markkinoilla.

Myös langatonta latausta Mi 10 Pro tukee jopa 30 watin teholla. Mahdollisuutta tämän suuremman tehon testaamiseen ei nyt ollut. Hitaampikin tavallinen langaton Qi-lataus on toki tuettuna, kuten myös käänteinen langaton lataus eli virranjako muille laitteille.

Mi 10 Pro on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja Xiaomin MIUI 11 -ohjelmistolla. MIUI-käyttöliittymä jakanee yhä edelleen mielipiteitä, vaikka kehitys viime vuosina onkin ollut vahvaa ja Mi 10 Prossa MIUI toimii vikkelästi. Tottumattomammalta Xiaomi-käyttäjältä esimerkiksi jotkin asetukset ovat kuitenkin helposti hukassa, eikä erillistä sovellusvalikkoa MIUI 11:ssä ole saatavilla vaan kaikki sovelluskuvakkeet sijaitsevat osana kotinäkymää, joko suoraan tai kansioihin aseteltuna.

Testimme aikana Mi 10 Pron tietoturvapäivitysten taso toukokuun alussa oli vielä 1. maaliskuuta, eli huhtikuun korjauksia ei ollut vielä päivityksenä saatavilla.

MIUI 11:n vahvuuksista voidaan mainita monipuolisesti mukautettavissa oleva aina päällä -näyttötila, jollainen esimerkiksi kilpailevasta OnePlus 8 Prosta vielä puuttuu.

Mi 10 Pron pohjasta löytyy USB-C-liitäntä, SIM-korttiluukku ja kaiutin- ja mikrofoniaukot. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole.
Mi 10 Pron pohjasta löytyy USB-C-liitäntä, SIM-korttiluukku ja kaiutin- ja mikrofoniaukot. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää puhelimessa ei ole.
Xiaomi Mi 10 Pro ja OnePlus 8 Pro ovat kovia kilpailijoita.
Xiaomi Mi 10 Pro ja OnePlus 8 Pro ovat kovia kilpailijoita.

Yhteenveto: Kova haastaja Android-huippupuhelinten kilpailuun jos kaksi puutetta eivät haittaa

Xiaomi Mi 10 Pro on vakuuttava älypuhelin.

Mi 10 Prossa on hyvä näyttö, erinomaiset stereokaiuttimet, huippuluokan suorituskyky mukaan lukien 5G-tuki, hyvä akunkesto sekä erittäin nopea akun pikalataus, ja monipuolinen ja kuvanlaadultaan tasaisen hyvä kamerakokoonpano – kaikki pakattuna laadukkaalta tuntuviin ja tyylikkäisiin kuoriin.

Heikkouksia Mi 10 Prossa ovat lähinnä ominaisuuslistan tietyt puutteet, minkä lisäksi MIUI-ohjelmisto voi tietenkin jakaa mielipiteitä.

IP-luokitellun pölyn- ja vedenkestävyyden puute on omalla tavallaan jopa hämmästyttävää, sillä sen lisäys puhelimeen olisi nostanut kokonaisuutta vielä huomattavasti vahvemmaksi. Nyt Mi 10 Pro tuntuu varsin turhaan olevan tässä suhteessa alakynnessä tärkeimpiin kilpailijoihinsa verrattuna.

Lisäksi myös erityisesti rajoittuminen vain yhteen SIM-korttipaikkaan tulee huomioida ennen ostopäätöstä ja harkita onko sillä merkitystä omalla kohdalla. Jos tarvetta on, täytyy katseet suunnata toisaalle.

Parista ikävästä puutteesta huolimatta kokonaisuutena Mi 10 Pro ansaitsee ehdottomasti ostosuosituksen. 999 eurolla tarjolla on erinomaisen käyttökokemuksen tarjoava huippupuhelin.

Ehdottomasti kovin kilpailija Mi 10 Prolle on hiljattain arvostelemamme OnePlus 8 Pro, joka samalla 256 gigatavun tallennusmuistilla maksaa saman verran eli 999 euroa. Kummallakin puhelimella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa mutta samalla kummatkin ovat erittäin hyviä. Myös Samsungin Galaxy S20 tai S20+ 5G ovat harkinnan arvoisia vaihtoehtoja. Samsungin huippumalli Galaxy S20 Ultra 5G on hinnaltaan jo selvästi kalliimpi. Huawei P40 Pro on myös muuten erinomainen lukuun ottamatta Google-palvelujen puutetta.

Eikä toki unohtaa sovi myöskään Mi 10 Pron edullisempaa Mi 10 -sisarmallia. Mi 10 on ulkoisesti värivaihtoehtoja lukuun ottamatta ja esimerkiksi näytöltään ja suorituskyvyltään Mi 10 Pron kanssa samanlainen. Erot puhelinten välillä ovat kameroissa: 108 megapikselin pääkamera on Mi 10:ssä sama mutta siinä sen rinnalla on vain 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera ja 2 megapikselin syvyyskamera. Mi 10 Pron erinomaiset zoom-kuvauskyvyt siis puuttuvat. Toinen ero on akussa ja pikalatauksessa: Mi 10:ssä on hieman suurempi 4 780 milliampeeritunnin akku mutta ”vain” 30 watin pikalataus, joka toki sekin on varsin nopea.

Jos kuvaaminen ei ole omalta osalta puhelimen käytön keskiössä, niin Mi 10 voi olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto Mi 10 Prolle satasen halvemmalla hinnalla.

Alta löytyy Mi 10 Pron eri kameroilla otettuja esimerkkikuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät lisäksi tästä Dropbox-kansiosta.

0,6x ja 10x:

1x:

2x:

5x:

0,6x:

5x:

1x:

1x:

1x:

2x:

5x:

1x:

5x:

Makro:

Makro:

1x:

1x:

2x:

5x:

Makro: