Testissä Samsung Galaxy S20 Ultra 5G -huippupuhelin: Vaihtoehto parasta mahdollista hakevalle – 5G, supernäyttö, 108 megapikselin kamera ja zoom-kyvyt kohokohtia

Samsung julkisti tuoreen Galaxy S20 -huippumallistonsa jo perinteisesti helmikuussa. Tänä vuonna mallistossa on kolme älypuhelinta: Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra 5G.

Koko mallisto sisältää vakiona 5G-tuen ja Suomessa 12 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia. Muuten mallistossa on eroja esimerkiksi näytön koon, kamerakokoonpanon ja akun osalta, mutta kaikki kolme ovat silti huippuluokan uutuuksia.

Malliston kehittynein älypuhelin on Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Edellisvuoden malleihin verrattuna Galaxy S20 Ultra 5G sisältää muun muassa suuremman näytön 120 hertsin virkistystaajuudella, kookkaamman akun ja teknisiltä ominaisuuksiltaan vaikuttavan kamerakokoonpanon. Vetonaulana toimivat peräti 108 megapikselin pääkamera ja 100-kertaiseen digitaaliseen zoomiin yltävä periskooppirakenteinen telekamera.

Samsung Galaxy S20 -mallisto saapuu Suomessa myyntiin perjantaina 13. maaliskuuta.

Kaikkien Samsung Galaxy S20 -mallien suositushinnat ja värit Suomessa:

 • Galaxy S20 5G (12+128 Gt): 1 049 €
  • Värit harmaa Cosmic Gray, sininen Cloud Blue ja pinkki Cloud Pink
 • Galaxy S20+ 5G (12+128 Gt): 1 149 €
  • Värit harmaa Cosmic Gray ja musta Cosmic Black
 • Galaxy S20 Ultra 5G (12+128 Gt): 1 399 €
  • Värit harmaa Cosmic Gray ja musta Cosmic Black

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:n tekniset ominaisuudet

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,9 tuuman Dynamic AMOLED -näyttö kamerareiällä ja 3200×1440 pikselillä (511 PPI), HDR10+-sertifioitu
 • Ultraäänisormenjälkilukija näytön alla
 • Stereokaiuttimet
 • Kolme takakameraa ja LED-kuvausvalo
   • 108 megapikselin pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 MP koossa 2,4 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, kuvakulma 79 astetta
   • 48 megapikselin telekamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 MP koossa 1,6 mikronia), f/3,5-aukolla ja optisella kuvanvakaimella – 4x optinen zoom, 10x hybridizoom ja 100x digitaalinen zoom, kuvakulma 24 astetta
   • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, kuvakulma 120 astetta
   • 3D ToF -syvyyskamera
  • Videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella, tai 4K-tarkkuudella 60 fps -nopeudella
 • Etukamera: 40 megapikseliä, 0,7 mikronin pikselikoko (10 MP koossa 1,4 mikronia) ja f/2,2-aukko, videokuvaus jopa 4K-tarkkuudella 60 fps -nopeudella
 • Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 990 -järjestelmäpiiri (2x 2,73 GHz Samsung-ydin + 2x 2,6 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 2,0 GHz ARM Cortex-A55), Mali-G77 MP11 -grafiikkasuoritin
 • 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
 • microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • Wi-Fi 6 (1,2 Gbit/s) / Bluetooth 5.0 / NFC / ANT+ -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-anturi / sykeanturi
 • USB-C-liitäntä
 • 5 000 mAh, 45 watin pikalataustuki (mukana 25 watin laturi), Wireless PowerShare -virranjako
 • Pikalataus (Adaptive Fast Charging), langaton lataus (Fast Wireless Charging 2.0)
 • Mitat 166,9 x 76,0 x 8,8 millimetriä
 • Paino 220 grammaa
 • Pöly- ja vesitiivis (IP68)
 • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + One UI 2 -käyttöliittymä

Hyvää Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:ssä

 • Markkinoiden paras näyttö. Monien mielestä Samsung valmistaa älypuhelinten parhaat kuvaruudut, ja Galaxy S20 Ultra 5G:n paneeli on etevin tähän asti. Näyttö on kookas sekä kirkas ja toistaa värit käytännössä täydellisesti. Uutuutena näyttö tukee 120 hertsin virkistystaajuutta, mikä tekee liikkeestä todella sulavaa. Näyttöpaneeli on erinomainen, eikä siinä käytännössä ole heikkouksia.
 • Joukosta erottuva kamera. Galaxy S20 Ultra 5G:n telekamera kykenee laadukkaaseen 10x hybridizoomiin, useimmiten hyvin käyttökelpoiseen ainakin 30x-tasolle asti ja kaikkiaan jopa 100-kertaiseen digitaaliseen zoomiin. Kaikki Galaxy S20 Ultra 5G:n kamerat ovat muutenkin laadukkaita, eivätkä kuvaustilat ja -mahdollisuudet heti lopu kesken.
 • Teknisesti viimeisintä huutoa. Kaikki Galaxy S20 Ultra 5G:ssä on uusinta uutta järjestelmäpiiristä näyttöpaneeliin ja kamerasta 5G-tukeen. Huippuominaisuudet on pakattu laadukkaaseen pakettiin, eikä missään ole säästelty.
 • Erinomainen multimediakokemus. Kun loistokas näyttöpaneeli saa seurakseen laadukkaat stereokaiuttimet, ei multimediakokemuksessa ole Galaxy S20 Ultra 5G:n voittanutta. Kaiuttimet yltävät todella korkeisiin äänenvoimakkuuksiin, eikä ääni säröile. Näytön 20:9-kuvasuhteen ansiosta vaikkapa elokuvien katsominen on erittäin miellyttävä kokemus.

Huonoa Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:ssä

 • Hinta. Galaxy S20 Ultra 5G on nimensä veroisesti ultrakehittynyt, mutta sen hintaa on silti haastavaa perustella. Se eroaa merkittävästi muista Galaxy S20 -malleista lähinnä kameransa ja kokonsa osalta, eikä lisähinnan perusteleminen ole yksiselitteistä. Galaxy S20 Ultra 5G on erinomainen älypuhelin, mutta 1400 euroa on sievoinen summa, täydellisestä laitteesta kun ei ole kysymys.
 • Keskinkertainen akunkesto. Akunkesto vaihtelee Galaxy S20 Ultra 5G:llä varsin paljon. Etenkin 120 hertsin virkistystaajuus heikentää akunkestoa, mutta myös 5G-yhteydet syövät virtaa totuttua nopeammin. Akku kestää melkein taatusti yhden vuorokauden, mutta moni huippumalli yltää kahteenkin vuorokauteen. Akunkesto ei ole huono, mutta siihen on suhtauduttava varauksella, 5 000 milliampeeritunnin kapasiteetin odottaisi yltävän pidempiinkin käyttöaikoihin. Kaikeksi onneksi akku täyttyy todella nopeasti noin tunnissa.
 • Pienet puutteet. Nykytrendin mukaisesti myöskään Galaxy S20 Ultra 5G:ssä ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, mikä jaksaa edelleen harmittaa. Lisäksi näyttöön integroitu sormenjälkilukija jättää parantamisen varaa – Samsung on kyllä kehittynyt, mutta kilpailijoidensa tasolla Galaxy S20 Ultra 5G ei ole. Perinteiset lukijat päihittävät edelleen näytönsisäiset vastineensa. 1 400 euron hintaluokassa 128 gigatavun olisi myös toivonut suurempaa sisäistä tallennusmuistia.

Mestarillista viimeistelyä

Galaxy S20 Ultra 5G:n viimeistely on huippuluokkaa.
Galaxy S20 Ultra 5G:n viimeistely on huippuluokkaa.

Ulkoisesti Samsung Galaxy S20 Ultra 5G lähentelee täydellisyyttä, ainakin rakenteensa osalta. Takakuoren kookas kamera-alue jakaa varmasti mielipiteitä, mutta laatutuntumassa ei ole kerrassaan mitään valittamista. Peräti 222 gramman painoinen Galaxy S20 Ultra 5G tuntuu jämäkältä ja painonsa ansiosta vielä napsun verran arvokkaammalta. Puhelin myös sopii käteen mainiosti, vaikka yhden käden käyttö 6,9-tuumaisella näytöllä onkin käytännössä mahdotonta.

Edeltäneestä Galaxy S10+ -huippumallista poiketen Galaxy S20 Ultra 5G:n näyttö ei taitu merkittävästi reunoille. Tämä on järkevä muutos, sillä näin virhepainallukset on saatu minimoitua, eikä niitä käytännössä enää tapahdu. Toki ”vesiputousnäytöt” näyttävät tyylikkäiltä, mutta pitkässä juoksussa Galaxy S20 Ultra 5G:n ratkaisu on käytännöllisempi. Näytönreunukset ovat todella ohuet ja myös etukameran reikä pieni.

Galaxy S20 Ultra 5G:n oikealla kyljellä ovat äänenvoimakkuuspainike ja monitoiminäppäin, jolla hoituu näytön avaaminen ja pitkällä painalluksella myös Bixby-avustajan aktivoiminen. Virtanäppäin puolestaan sijaitsee ilmoituspaneelissa virtuaalisena kuvakkeena. Erillistä Bixby-painiketta ei enää ole, puhelimen vasen kylki on täysin tyhjä.

Painikkeet on sijoitettu onnistuneesti. Galaxy S10 -mallistossa virtapainike oli monen makuun rahtusen liian ylhäällä, mutta Galaxy S20 Ultra 5G:ssä sijoittelu on onnistunut.

Galaxy S20 Ultra 5G on pöly- ja vesitiivis IP68-luokituksen mukaisesti.

Oikealla laidalla ovat monitoimipainike ja äänenvoimakkuudensäädin.
Oikealla laidalla ovat monitoimipainike ja äänenvoimakkuudensäädin.
Alhaalla on USB-C-liitäntä ja toinen kaiutin. Erillistä kuulokeliitäntää ei ole.
Alhaalla on USB-C-liitäntä ja toinen kaiutin. Erillistä kuulokeliitäntää ei ole.

Suomessa Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on muiden Galaxy S20 -sarjalaisten tavoin varustettu korealaisyhtiön omalla kahdeksanytimisellä Exynos 990 -järjestelmäpiirillä. Yhdysvalloissa ja muutamilla muilla markkina-alueilla puhelinta myydään myös Qualcommin Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä, mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi ulkomaisia arvosteluja seurailtaessa. Niissä arviot erityisesti akunkestosta voivat olla erilaisia.

Exynos 990:n rinnalla on Samsungin Exynos 5123 -modeemi 5G-yhteyksiä varten. Ikävä kyllä modeemi tukee ainoastaan alle 6 gigahertsin taajuudella toimivia 5G-verkkoja, eikä ensinkään korkeita 5G-millimetriaaltotaajuuksia. Kovin suuresta ongelmasta ei kuitenkaan ole kyse: millimetriaaltotaajuuksia ei ole vielä käytössä Suomessa, ja vaikka tilanteen tämän vuoden aikana odotetaankin muuttuvan, tulee hyöty millimetriaaltotaajuuksista olemaan rajoittunut hyvin pienille alueille.

Monissa Suomen suurimmissa kaupungeissa 5G-verkkoja laajemmin käytettävällä 3,5 gigahertsin taajuudella on jo auki, ja ainakin Jyväskylässä ja Kuopiossa yhteydet toimivat Galaxy S20 Ultra 5G:llä hienosti ja pätkimättä.

5G-verkkojen tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat vielä suuresti mutta ne vastaavat 4G:tä tai ovat parhaimmillaan jo moninkertaisia.

Galaxy S20 Ultra 5G rahisee heilutettaessa hieman periskooppikameransa takia.
Galaxy S20 Ultra 5G rahisee heilutettaessa hieman periskooppikameransa takia.

Vuodesta 2020 odotetaan 5G-älypuhelinten esiinmarssia, ja 5G-verkon kattavuus laajenee jatkuvasti kaikkien kolmen suurimman operaattorin verkoissa. Testirupeaman aikana lataus- ja lähetysnopeudet pyörivät 5G-verkossa noin 300 ja 50 megabitin tienoilla. Käytännössä 5G:tä ei voi pitää vielä kovin järkevänä perusteena älypuhelimen ostamiselle. Suomen Galaxy S20 -mallistossa 5G-tuki on kuitenkin mukana vakiona.

Suomessa Galaxy S20 Ultra 5G on varustettu 12 gigatavun RAM-käyttömuistilla, mutta osalla markkina-alueista on saatavilla myös 16 gigatavun vaihtoehto. On selvää, että 12 gigatavua on tarpeeksi, ja Galaxy S20 Ultra 5G:n suorituskyky on Android-maailman huippuluokkaa. Suuresta RAM-käyttömuistista on otettu ilo irti uudella ominaisuudella, joka mahdollistaa korkeintaan viiden sovelluksen kiinnittämisen taustalle, jolloin ne pysyvät alati auki. Tämä on kätevää esimerkiksi pelien tai muiden hitaasti aukeavien, mutta usein käytettävien sovellusten kanssa.

Puhelimessa on luonnollisesti esiasennettuna Samsungin Android 10 -ohjelmistoon pohjautuva One UI 2.1 -käyttöliittymä. Se sisältää muun muassa koko laitteen kattavan tumman tilan ja on jotakuinkin tuttu muistakin tuoreista Galaxy-älypuhelimista. Mukana on kuitenkin muutamia uusia valintoja eleohjaukseen. Samsungin One UI -käyttöliittymä on edelleen helppokäyttöinen, mutta puhtaasta Androidista ollaan jokseenkin kaukana.

Takakuori heijastaa valoa.
Takakuori heijastaa valoa.
Näyttö on parhaita, mitä älypuhelimissa on nähty.
Näyttö on parhaita, mitä älypuhelimissa on nähty.

Galaxy S20 Ultra 5G on varustettu peräti 6,9-tuumaisella Dynamic AMOLED -näytöllä, joka on sanalla sanoen loistava. Kirkkaus ja värintoisto ovat huippuluokkaa, eikä näytöstä ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa – kyseessä on eräs älypuhelinten parhaista, ja todennäköisesti jopa aivan paras näyttöpaneeli. Kätevän 20:9-kuvasuhteen ansiosta puhelin on myös yllättävän pieni, kun näytön koon ottaa huomioon. Leveys ei ole kasvanut liian suureksi.

120 hertsin virkistystaajuus ei ole käytettävissä näytön täydellä tarkkuudella vaan rajoittuu 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuuteen.

Viime vuoden Galaxy S10 -huippumallien akunkestoa kritisoitiin monin paikoin. Vanhasta viisastuneena Samsung onkin varustanut Galaxy S20 Ultra 5G:n peräti 5 000 milliampeeritunnin akulla, joka pidentää käyttöaikaa, mutta jättää silti hieman toivomisen varaa. Korkea 120 hertsin virkistystaajuus ja 5G-verkot verottavat akunkestoa, ja etenkin verkon aktiivinen selaaminen kuluttaa virtaa hieman toivottua nopeammin. Galaxy S20 Ultra 5G ei kuitenkaan lämpene liiallisesti missään tilanteessa.

Galaxy S20 Ultra 5G:n akku kestää kyllä raskaallakin käytöllä vuorokauden, mutta kahden päivän käyttöaika jää usein haaveeksi. Kaikeksi onneksi Galaxy S20 Ultra 5G latautuu todella nopeasti, noin tunnissa, mukana toimitettavalla 25 watin laturilla. Puhelin tukee myös 45 watin latausta, mutta nopeampi laturi on ostettava erikseen. Todellista tarvetta lisähankinnoille ei kuitenkaan ole – myös 25 watin lataus on erittäin nopea ja 45 watin laturi ei suuremmasta teholukemastaan tuo lataukseen lisänopeutta kuin marginaalisesti.

Ainutlaatuinen kamerakokoonpano

Galaxy S20 Ultra 5G:ssä on neljä takakameraa.
Galaxy S20 Ultra 5G:ssä on neljä takakameraa.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on varustettu kamerateknologialla, joka on älypuhelimissa omanlaisensa kokonaisuus. Takana kameroita on neljä:

 • 108 MP pääkamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 MP koossa 2,4 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, kuvakulma 79 astetta
 • 48 MP telekamera 0,8 mikronin pikselikoolla (12 MP koossa 1,6 mikronia), f/3,5-aukolla ja optisella kuvanvakaimella – 4x optinen zoom, 10x hybridizoom ja 100x digitaalinen zoom, kuvakulma 24 astetta
 • 12 MP ultralaajakulmakamera 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, kuvakulma 120 astetta
 • 3D ToF -syvyyskamera

Ennätyksellinen 108 megapikselin pääkamera toimii samalla pikseleitä yhdistävällä tekniikalla kuin useimmat 48 ja 64 megapikselin kamerat, joita viime aikoina on nähty runsain mitoin. Galaxy S20 Ultra 5G yhdistää kuitenkin peräti yhdeksän pikseliä yhdeksi, jolloin kuvat tallentuvat oletuksena 12 megapikselin koossa. Yhdistettyjen pikselien koko on suurempi – 12 megapikselin kuvakoolla 2,4 mikronia, mikä on pinta-alassa noin kolminkertaisesti verrattuna Galaxy S10 -puhelinten 1,4 mikroniin. Suurempi pikselikoko auttaa tallentamaan kuviin enemmän valoa ja parantamaan hämäräkuvausta.

Hämäräkuvaus onkin erinomaisella tasolla, ja kehitys myös viime vuoden Galaxy S10+ -malleihin on silmin huomattavissa. Kuvaus käy laadukkaasti myös automaattiasetuksilla, mutta erillinen yötila auttaa etenkin, kun ilta toden teolla pimenee. Yötilalla kuviin tallentuu enemmän valoa, mutta yksityiskohdat eivät ole aivan yhtä teräviä.

Halutessaan kuvia voi tallentaa myös täydellä 108 megapikselin tarkkuudella. Tällöin yksityiskohtia tallentuu kyllä enemmän, mutta samalla kohinan määrä ja tiedoston koko kasvavat.

Kookas kamerakomponentti kohoaa puhelimen rungosta hieman.
Kookas kamerakomponentti kohoaa puhelimen rungosta hieman.

Kokonaisuutenakin Galaxy S20 Ultra 5G:llä kuvatut valokuvat ovat parhaimmillaan loistavia ja muistuttavat siitä, miten pitkälle älypuhelinkamerat ovat vuosien saatossa kehittyneet. Yksityiskohtia tallentuu runsaasti ja värit ovat luonnollisia – parhaassa tapauksessa kuvista on vaikea löytää moitittavaa.

Kamera hyödyntää luonnollisesti tekoälyä ja HDR:ää valiten automaattisesti parhaat kuvausasetukset. Myös kattava manuaalitila, AR-tila ja lukuisat muut kuvausominaisuudet ovat perinteisesti käytettävissä.

Myös taustan sumennus, eli boke-efekti, ilmaantuu valokuviin luonnollisesti, joten myös muotokuvat ovat tyylikkäitä automaattiasetuksillakin.

Kameran käyttöliittymä on tuttu muistakin Galaxy-malleista.
Kameran käyttöliittymä on tuttu muistakin Galaxy-malleista.
Täyteen 108 megapikselin tarkkuuteen on vaivatonta vaihtaa kamerasovelluksessa.
Täyteen 108 megapikselin tarkkuuteen on vaivatonta vaihtaa kamerasovelluksessa.

Galaxy S20 Ultra 5G:n toinen vetonaula on 48 megapikselin periskooppirakenteinen telekamera. Periskooppirakenteessa puhelimen on sisällä peili, jonka ansiosta käännetyn kamerakokonaisuuden polttoväliä voidaan kasvattaa ilman, että kameran paksuus osana puhelinta kasvaisi liikaa. Tämä mahdollistaa muun muassa kehittyneemmän optisen zoomin. Periskooppirakenteen ja liikkuvien osien vuoksi puhelin rahisee hieman heilutettaessa, mistä ei kannata huolestua.

Galaxy S20 Ultra 5G kykenee nelinkertaiseen optiseen zoomiin, jolloin otokset ovat kuvanlaadultaan erinomaisia. Enemmän zoomattaessa, yhdistää puhelin optisen ja digitaalisen zoomin niin kutsutuksi hybridizoomiksi. Tällöin kuvattavaa kohdetta pääsee jo hyvin paljon lähemmäksi, ja kuvanlaatu on edelleen kelpo tasolla ainakin 30x-tasolle asti.

Korkeimmillaan Galaxy S20 Ultra 5G yltää jopa 100-kertaiseen digitaaliseen zoomiin, Space Zoomiin, kuten Samsung toimintoa nimittää. Tällöin valokuvat ovat luonnollisesti hyvin rakeisia, mutta jo se, että moinen lähennys ylipäänsä onnistuu älypuhelimella, on hätkähdyttävää.

Totuuden nimissä on sanottava, ettei 100-kertaisesta zoomista ole liiemmin iloa. Noin 10-30-kertaisesti zoomattaessa kuvat sen sijaan säilyvät hyvissä olosuhteissa jopa yllättävän laadukkaina. Suoritus on hieno, eivätkä muut älypuhelimet edes yli 1 000 euron hintaluokassa kykene vastaavaan.

Lähimmäksi Galaxy S20 Ultra 5G:tä zoom-kyvyissä Suomen markkinoille olevista puhelimista yltää edelleen Huawein viime kevään P30 Pro.

Pääkamera, automaattiasetukset.
Pääkamera, automaattiasetukset.
Pääkamera, 4x optinen zoom.
Pääkamera, 4x optinen zoom.
Pääkamera, 10x hybridizoom.
Pääkamera, 10x hybridizoom.
Pääkamera, 40x digitaalinen zoom.
Pääkamera, 40x digitaalinen zoom.
Pääkamera, 100x digitaalinen zoom.
Pääkamera, 100x digitaalinen zoom.

Galaxy S20 Ultra 5G:ssä on myös 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka sekin tuottaa mainioita valokuvia. Suorat linjat eivät juuri vääristy, ja ultralaajakulmakameroiden joukossa Galaxy S20 Ultra 5G:n tarjonta on lähellä markkinoiden kärkeä. Ikävä kyllä ultralaajakulmakamerassa ei ole lainkaan automaattista tarkennusta, mikä on hämmentävää.

Myös etukamera on Galaxy S20 Ultra 5G:ssä laadukas. Se on tarkkuudeltaan 40 megapikseliä ja tuottaa oletuksena 10 megapikselin valokuvia. Kuvat ovat täynnä tarkkoja yksityiskohtia, eikä kamera hätkähdä vastavalossakaan, vaan kuvanlaatu säilyy tasaisena haastavissakin olosuhteissa. Etenkin muotokuvat ovat etukameralla erinomaisia.

Samsungin älypuhelinkamerat tasoittavat ihoa monien mielestä hieman liikaa, ja myös valokuvissa värit ovat joidenkin makuun jopa liiankin korostettuja. Galaxy S20 Ultra 5G:llä kuvanlaatu on kautta linjan erittäin korkealla tasolla, ja kameran monipuolisuus hakee vertaistaan. Parhaissa kamerapuhelimissa silmämääräisesti havaittavat erot ovat sen verran pieniä, että kyse on pitkälti makuasioista eri valmistajien lippulaivojen väliltä valittaessa.

Galaxy S20 Ultra 5G on saanut jo kameran toimintaa parantavan ohjelmistopäivityksen. Aiemmin kameraan liittyen on raportoitu automaattitarkennukseen liittyvästä hidastelusta ja epämääräisestä toiminnasta mutta tuoreimmalla ohjelmistoversiolla testissämme ei ilmennyt merkittävämpiä ongelmia.

Galaxy S20 Ultra 5G:llä voi myös kuvata videota jopa 8K-tarkkuudella. Tällöin tiedostot ovat kuitenkin massiivisia, eikä lisäkuvanvakautusta voi käyttää, joten 4K- tai 1080p-tarkkuus lienee useimmiten järkevin valinta. Älypuhelimen näytöllä lisäpikseleistä ei enää 4K:sta ylöspäin mentäessä ole juuri hyötyä, silmä ei 8K- ja 4K-sisällön välillä huomaa eroa. Eivätkä 8K-näytöt muutenkaan vielä tietenkään kovin yleisiä ole.

Galaxy S20 -mallit tukevat edeltäjiensä tavoin tallennusta HDR10+-väriskaalalla, ja värintoisto onkin vakuuttavaa. Lisäksi mukana on ultralaajakulmaa hyödyntävä Super Steady -vakautustila, joka toden totta pitää videot melko vakaina myös esimerkiksi juosten kuvatessa.

Onko Galaxy S20 Ultra 5G hintansa väärti?

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on Android-puhelinten eliittiä.
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on Android-puhelinten eliittiä.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on todellinen huippuluokan älypuhelin. Se sisältää ainutlaatuisen kameran, 5G-tuen ja on muutenkin lastattu täyteen viimeisintä teknologiaa. Se on vakuuttava myös rakenteeltaan ja kooltaan, ja sen 6,9-tuumainen näyttö on kaikkien aikojen parhaita ellei paras älypuhelimissa.

Galaxy S20 Ultra 5G on kuitenkin todella kallis, julkaisussa sen suositushinta on 1 399 euroa. Esimerkiksi 1 049 euron Galaxy S20 ja 1 149 euron Galaxy S20+ tarjoavat laadultaan saman huippunäytön pienemmässä koossa, 5G-tuen ja myös tasokkaan kameran rutkasti halvemmalla, mutta paremman zoomin tuovaa periskooppikameraa niissä ei ole.

Mikäli Android ei ole ainut vaihtoehto, voi myös hinnaltaan jo hieman painuneen iPhone 11 Maxin ottaa mukaan vertailuun. Lisäksi kevään aikana markkinoille on myös tulossa mielenkiintoisia 5G-älypuhelinuutuuksia muun muassa Xiaomilta (Mi 10 ja Mi 10 Pro) sekä OnePlussalta (OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro) oletettavasti merkittävästi Samsungia edullisemmalla hinnalla.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G on erinomainen älypuhelin, joka varmasti vastaa viimeisintä teknologiaa halajavien käyttäjien toiveisiin. Mikäli hinta ei ole este, on sitä näin ollen helppo suositella. Myös edullisemmissa hintaluokissa on kuitenkin saatavilla huipputason Android-kokemuksia mutta jos hakusessa on parasta mahdollista, on Galaxy S20 Ultra 5G nyt hyvä valinta.

Alla vielä lisää Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:llä kuvattuja valokuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia runsaasti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan. Alkuperäisinä kuvat ovat tarkasteltavissa myös tässä Dropbox-kansiossa.

Pääkamera.
Pääkamera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2x optinen zoom.
2x optinen zoom.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera, 4x optinen zoom.
Telekamera, 4x optinen zoom.
Telekamera, 10x hybridizoom.
Telekamera, 10x hybridizoom.
Telekamera, 30x digitaalinen zoom.
Telekamera, 30x digitaalinen zoom.
Telekamera, 100x digitaalinen zoom.
Telekamera, 100x digitaalinen zoom.
Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera, 4x optinen zoom.
Telekamera, 4x optinen zoom.
Telekamera, 10x optinen zoom.
Telekamera, 10x optinen zoom.
Telekamera, 30x digitaalinen zoom.
Telekamera, 30x digitaalinen zoom.
Telekamera, 70x digitaalinen zoom.
Telekamera, 70x digitaalinen zoom.