Testissä Samsung Galaxy A71: Akunkesto ja näyttö Samsungin keskihintaisen älypuhelimen kohokohtia

Samsung Galaxy A71 on suora päivitys viime vuonna nähdylle Galaxy A70 -älypuhelimelle. Ulkoisesti puhelimet ovat lähes samasta puusta veistettyjä, mutta teknisissä ominaisuuksissa on hypätty askel eteenpäin kautta linjan.

Samsung Galaxy A70:een verrattuna Galaxy A71:ssä on uutta muun muassa monipuolisempi kamerakokoonpano, tehokkaampi järjestelmäpiiri ja tietenkin heti tuorein Android 10 -ohjelmisto One UI 2 -käyttöliittymällä.

Suositushinnaltaan 479 euron Samsung Galaxy A71 on ollut jo hetken saatavilla Suomessa, myös hieman suositushintaa edullisemmin. Värivaihtoehtoja ovat musta Prism Crush Black, valkoinen Prism Crush White ja sininen Prism Crush Blue, jollainen testilaitteemmekin on.

Samsung Galaxy A71:n värivaihtoehdot.
Samsung Galaxy A71:n värivaihtoehdot.

Samsung Galaxy A71:n tekniset tiedot

  • 6,7 tuuman Infinity-O Super AMOLED -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija näytön alla
  • Neljä takakameraa
    • 64 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
    • 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
    • 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
    • 5 megapikselin syvyyskamera f/2,2-aukolla
  • 32 megapikselin etukamera f/2,2-aukolla
  • Qualcomm Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri (4x 2,2 GHz Kryo 470 + 4x 1,8 GHz Kryo 470, Adreno 618 -grafiikkasuoritin)
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa ja erillinen microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 Gt asti)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • 4 500 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella
  • Mitat 163,6 x 76,0 x 7,7 millimetriä
  • Paino 179 grammaa
  • Android 10 -ohjelmisto, One UI 2.0 -käyttöliittymä

Hyvää Samsung Galaxy A71:ssä

  • Hyvä kokonaisuus. Samsung Galaxy A71 ei ole kaikkein aggressiivisimmin hinnoiteltu, mutta puhelimessa on mainio näyttö, tarpeeksi tehoja ja tasokas kamerakokoonpano. Puhelin on pätevä keskihintaluokan vaihtoehto, ja myös laatutuntuma vakuuttaa.
  • Oiva näyttö. Näytöt ovat Samsungin tuttu vahvuus, eikä Galaxy A71 ole poikkeus. Näyttö on pitkälti samanlainen kuin Galaxy A70:ssä – vain lovi on vaihtunut kamerareikään – ja vaikka teknisesti ollaan samalla linjalla kuin jo vuotta aiemmin, on 6,7 tuuman AMOLED-paneeli silti mainio.
  • Erinomainen akku. Galaxy A71:ssä on erinomainen akunkesto. Kookas 4 500 milliampeeritunnin akku takaa jopa kahden vuorokauden käyttöajan, ja täysi lataus vie noin 80 minuuttia.
  • Hyvä, mutta rajoittunut kamerakattaus. Myös kamerakokoonpano on Galaxy A71:ssä hyvä. Kuvanlaatu on parhaimmillaan mainiota, ja kehitysaskel Galaxy A70:een verrattuna on huomattava. Ilahduttavasti myös ultralaajakulmaan on nyt panostettu enemmän.

Huonoa Samsung Galaxy A71:ssä

  • Kameran puutteet. Galaxy A71:ssä ei ole lainkaan telekameraa, joten minkään tasoiseen optiseen zoomiin puhelin ei kykene. Noin 450 euron hintaluokassa tämä on jo melko selkeä puute, ja monet kilpailijat vetävät tässä pidemmän korren. Telekameran tilalla on makrokamera, joka on toisinaan näppärä, muttei liene useimmille yhtä hyödyllinen.
  • Päivitysten tulevaisuus. Samsungia ei erityisesti tunneta nopeudesta uusien Android-versiopäivitysten julkaisussa edullisemmille älypuhelimilleen, ja näin myös Galaxy A71:lle esimerkiksi tulevaa Android 11 -päivitystä voi joutua odottamaan monia kilpailevia malleja pidempään.

Laadukas vuosipäivitys

Näyttö on Galaxy A71:ssä tasokasta Samsung-laatua.
Näyttö on Galaxy A71:ssä tasokasta Samsung-laatua.

Samsung Galaxy A71 on ottanut teknisesti mukavan harppauksen eteenpäin Galaxy A70:een verrattuna. Ulkoisesti laitteet ovat kuitenkin lähes identtiset – lukuun ottamatta tietenkin kookkaampaa kamera-aluetta. Samsung on varustanut tämänvuotisen Galaxy S20 -huippumallistonsa valtavilla kamerakomponenteilla, ja samankaltainen suuntaus jatkuu nyt Galaxy A71:ssä ja muissakin uusissa Galaxy A -sarjalaisissa.

Galaxy A71 on kookas, laadukas ja oheutensa ansiosta mukavan kevyt pidellä. Takakuoressa katseen vangitsee kamerakomponenttien lisäksi tyylikäs väritys, jossa neliskulmaiset, sävyiltään vaihtelevat muodot miellyttävät silmää.

Samsung Galaxy A71 on rakenteeltaan muovia, kuten edeltäjänsäkin. Laatutuntuma on silti kohdallaan, kuten 450 euron puhelimelta sopii odottaakin. Ikävä kyllä puhelin ei ole IP-luokitellusti pöly- ja vesitiivis, mutta sen sijaan 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ilahduttanee monia. Puhelimessa alalaidassa USB-C-liitännän vieressä on yksi laadukas kaiutin. Erillistä Bixby-painiketta ei ole.

Galaxy A71:n oikealla reunalla on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.
Galaxy A71:n oikealla reunalla on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaiutin.
Alhaalla on USB-C-liitäntä, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja kaiutin.

Jo vuosien ajan on Samsung kerännyt mainetta erinomaisten näyttöpaneelien valmistajana. Galaxy A71:n kohdalla näyttö on kaksijakoinen tapaus. Paneeli on tarkka, eläväinen ja toistaa värit hienosti. Katselukulmat ovat laajat, ja 6,7 tuuman koko riittää mukavasti vaikkapa elokuvien katseluun, mihin myös 20:9-kuvasuhde sopii hienosti. Näyttö on toteutettu AMOLED-tekniikalla, mikä tarkoittaa sekä parempaa akunkestoa että valinnaista vilkaisunäyttötoimintoa.

Paneeli on kuitenkin sama kuin viimevuotisessa Galaxy A70:ssä, vain näyttölovi on vaihtunut pienikokoiseen etukamerareikään, jonka voi halutessaan piilottaa mustalla palkilla näytössä. Teknisiltä ominaisuuksiltaan paneelit ovat identtiset. Esimerkiksi HDR10-tuki puuttuu, mutta muilta osin Galaxy A71:n näyttö on kuitenkin taattua Samsung-laatua – vaikkakin jo vuodelta 2019 tuttua.

Näyttöön on integroitu myös sormenjälkilukija. Sen sijoittelu on onnistunut ja toimintavarmuus mainio, joskin näyttö on ensin aktivoitava virtapainikkeella tai puhelimen heilautuksella lukijan herättämiseksi. Lukija ei ole markkinoiden nopeimpia, mutta kokonaisuutena se ei anna sijaa merkittäville moitteille. Lukitus aukeaa noin sekunnissa, ja lähes poikkeuksetta puhelin herää jo ensimmäisellä yrityksellä. Myös kasvojentunnistus on valittavissa tunnistautumismenetelmäksi.

Galaxy A71:n takakuori on tyylikkäästi kuvioitu. Etenkin Prism Crush Blue -väri on oikein näpsäkän näköinen.
Galaxy A71:n takakuori on tyylikkäästi kuvioitu. Etenkin Prism Crush Blue -väri on oikein näpsäkän näköinen.

Suorituskyvystä Samsung Galaxy A71:ssä vastaa Qualcommin kahdeksanytiminen Snapdragon 730, joka on keskihintaisten piirien valioita. Suomessa puhelin sisältää 6 gigatavua RAM-käyttömuistia, mutta valituilla markkinoilla on saatavilla myös 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla varustettu versio. Tehokas piiri ja viime vuotta nopeampi tallennusmuisti takaavat erinomaisen sujuvan käyttökokemuksen: Galaxy A71 pyörittää sujuvasti raskaimpiakin pelejä, eikä mainittavasti lämpene rasituksen alla.

Snapdragon 730 tunnetaan vähävirtaisena piirinä, ja ilahduttavasti tämä pätee myös Galaxy A71:n osalta. Puhelimen akunkesto on sen vahvuuksia – yhdellä latauksella pärjää kohtalaisen mukavasti kaksikin vuorokautta. Käyttötottumukset vaikuttavat luonnollisesti käyttöaikaan, mutta esimerkiksi verkkoselailu ja suoratoistopalvelut kuluttavat akkua ilahduttavan verkkaiseen tahtiin.

Mukana toimitetaan 25 watin pikalaturi, joka tarjoaa puolen tunnin latauksella noin 50 prosenttia varausta. Täysi lataus ottaa noin 80 minuuttia.

Kuvakaappauksia One UI 2.0 -käyttöliittymästä.
Kuvakaappauksia One UI 2.0 -käyttöliittymästä.

Galaxy A71:n näyttöpaneelin AMOLED-tekniikka parantaa sekin osaltaan akunkestoa, sillä mustaa toistettaessa osa pikseleistä voidaan kytkeä kokonaan pois päältä, mikä luonnollisesti vähentää virrankulutusta. Galaxy A71 julkaistaan Android 10 -ohjelmistolla ja One UI 2.0 -käyttöliittymällä, joka sisältää muun muassa koko järjestelmän kattavan tumman tilan, toimintoja digitaalisen hyvinvoinnin tueksi ja toimivan eleohjauksen.

Käytettävissä on myös Sonyn viime vuosien Sivutunnistus-toimintoa muistuttava Reunanäyttö-pikavalikko näytön oikeassa reunassa. Mukautettavan valikon auki nykäisemällä on helppo avata suosikkisovellukset ripeästi, mutta tarvittaessa valikon voi myös piilottaa. Lisäksi mukana on kotinäytöstä vasemmalle suuntautuvalla pyyhkäisyllä aktivoitava Bixby Home -näkymä.

One UI 2.0 toimii nopeasti ja on erittäin helppokäyttöinen. Puhtaasta Androidista se on kaukana, mutta toisaalta tarjolla on esimerkiksi runsas valikoima teemoja, jotka ovat myös käyttäjän mukautettavissa.

Kelpo kamerat edessä ja takana

Samsung Galaxy A71:ssä on neljä takakameraa.
Samsung Galaxy A71:ssä on neljä takakameraa.

Samsung Galaxy A71:n kamerakokoonpano on ottanut huomattavan edistysaskeleen edeltäjämalliin verrattuna. Takakamerakokonaisuus koostuu neljästä kamerasta:

  • 64 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
  • 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
  • 5 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
  • 5 megapikselin syvyyskamera f/2,2-aukolla

Samsung Galaxy A71:n 64 megapikselin pääkameralla kuvataan oletuksena 16 megapikselin tarkkuudella. Kamera on varustettu korealaisyhtiön omalla ISOCELL Bright GW1 -kennolla, ja kuvanlaatu on parhaimmillaan oikein mukavalla tasolla. Kokonaisuutena kuvanlaatu säilyy tasaisen varmana niin hyvissä, haastavissa kuin hyvin haastavissakin olosuhteissa. Galaxy A71 sisältää myös kehittyneen yötilan, jonka ansiosta myös hämärässä kuvaaminen onnistuu parhaimmillaan hienosti, vaikka kuvat nopeasti valon vähetessä pehmenevätkin. Kokonaisuutena Galaxy A71 tallentaa kuitenkin valokuviin yksityiskohtia oikein hyvin.

Tarvittaessa myös 64 megapikselin tarkkuus on valittavissa. Tällöin tiedostokoko kasvaa ja kuviin tallentuu enemmän yksityiskohtia, mutta toisaalta myös kohinan määrä hypähtää ylöspäin.

Kamerakokoonpanon pirtein yllätys on 12 megapikselin ja 123 asteen ultralaajakulmakamera. Se vakuuttaa sekä tarkkuudellaan että värimaailmallaan, ja algoritmi korjaa laajasta linssistä aiheutuvat vääristymät kiitettävästi. Noin 450 euron hintaluokassa Galaxy A71:n laajakulmaotokset ovat parhaimpien joukossa – myös hämärässä taso säilyy hyvänä.

Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera on positiivinen yllätys.
Ultralaajakulmakamera on positiivinen yllätys.

Mukana on myös 5 megapikselin makrokamera, jonka avulla tarkentaminen onnistuu vain muutaman senttimetrin päästä kohteesta. Makrokamera on hyödyllinen silloin tällöin, mutta telekamera olisi ollut miellyttävämpi vaihtoehto. Galaxy A71:n suurimpia heikkouksia kamerana onkin telekameran puuttuminen. Useat kilpailijat samassa hintaluokassa kykenevät ainakin kaksinkertaiseen optiseen zoomiin, mihin Galaxy A71 ei taivu.

Makrokamera on toisinaan kätevä, kuvanlaatu on hyvällä tasolla.
Makrokamera on toisinaan kätevä, kuvanlaatu on hyvällä tasolla.

Galaxy A71:n 32 megapikselin etukamera tuottaa oletuksena mielenkiintoisesti 12 megapikselin valokuvia, eikä kahdeksan, kuten olettaa sopisi. Vaikka kameroita on vain yksi, voi oletuksena aktivoitavan laajakulmatilan lisäksi valita zoom-tilan, jolloin kamera ”zoomaa” hieman lähemmäs kasvoja. Etukameran kuvanlaatu on perushyvällä tasolla, ja erityismaininnan ansaitsee tasokas HDR-tila, joka mahdollistaa kuvaamisen myös vastavalossa.

Kameran käyttöliittymä on tuttu muistakin Galaxy-malleista.
Kameran käyttöliittymä on tuttu muistakin Galaxy-malleista.

Samsung Galaxy A71:n kamerakokoonpano on oikein hyvä keskihintaluokan älypuhelimelle, kunhan telekameran puuttumisen ottaa huomioon. Sekä valokuvat että videot ovat tasaisen laadukkaita, vaikka erityisesti Galaxy A71 ei millään osa-alueella dominoikaan.

Kuvaustiloja on jälleen ilahduttava määrä, ja myös manuaalitila on kattava. Erityismaininnan ansaitsee ultralaajakulmakameraa hyödyntävä Super Steady -videotila, joka yllättää tällä kertaa vakaudellaan. Kuvaustila mahdollistaa tasaiset videot esimerkiksi juostessa ja on käytettävissä 1080p-tarkkuudella kuvattaessa. Myös 4K-kuvaaminen onnistuu sekä etu- että takakameralla 30 ruudun sekuntinopeudella.

Yhteenveto: Hyvä vaihtoehto alle 500 euron älypuhelimeksi

Samsung Galaxy A71 on hyvä keskihintaluokan älypuhelin.
Samsung Galaxy A71 on hyvä keskihintaluokan älypuhelin.

Samsung Galaxy A71 on älypuhelin, jolle on helppo povata jälleen hyvää menestystä ja tyytyväisiä käyttäjiä. Puhelin on suora jatkaja mukavasti pärjänneelle Galaxy A70:lle, ja jo ennestään hyvää näyttöä lukuun ottamatta edistystä on tapahtunut kautta linjan. Julkaisuajan 479 euron suositushinta on jo tullut muutamilla kympeillä alaspäin, ja noin 450 euron hintaluokassa Galaxy A71 on hyvä valinta.

Hyviä haastajiakin kuitenkin riittää runsain mitoin, eikä Galaxy A71:n hinta-laatusuhde välttämättä ole kaikkein paras. Erinomaisen vaihtoehdot tarjoaa esimerkiksi noin 430 euron Xiaomi Mi 9T Pro, joka tarjoaa enemmän tehoja (Qualcomm Snapdragon 855) ja häiriöttömän näyttökokemuksen esiin nousevan etukameran ansiosta. Mi 9T Prossa on myös telekamera, mutta näyttö ja akunkesto voivat olla Galaxy A71:ssä paremmalla tolalla. Alle 500 euron euron OnePlus 7T samoin huippuluokan suorituskyvyllä ja esimerkiksi telekameralla kannattaa sekin ottaa mukaan harkintaan, mikäli budjetti joustaa.

Pienempi Samsung Galaxy A51, kuvassa oikealla, on eräs vaihtoehto Galaxy A71:lle.
Pienempi Samsung Galaxy A51, kuvassa oikealla, on eräs vaihtoehto Galaxy A71:lle.

Myös Samsungin omassa leirissä riittää haastajia. Esimerkiksi Samsung Galaxy A51 on noin 340 euron hintaisena hyvä ja edullinen vaihtoehto tasokkaine näyttöineen ja lähes vastaavine kamerakokemuksineen. Tehoissa ja käyttöajassa se kuitenkin häviää Galaxy A71:lle jokseenkin selkeästi, ja on myös pienikokoisempi.

Samsung Galaxy A71 on hyvä vaihtoehto keskihintaista älypuhelinta etsivälle. Sen vahvuuksia ovat akunkesto, näyttö ja yleinen tasokkuus. Se ei varsinaisesti häikäise millään osa-alueella, mutta se tarjoaa hyvän, kaikin puolin tasaisen mukavan käyttökokemuksen.

Alla on vielä perinteiseen tyyliin esimerkkikuvia Samsung Galaxy S71:n kameroilla.

Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Makrokamera.
Makrokamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.