Testissä Philipsin kelloradioklassikon uusi muoto

Ikoninen Philetta 254 -radio on saanut 60-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi nykyaikaisen seuraajan. Teknavin sisältöyhteistyökumppani Hifimaailma testasi Philips ORT7500/10 -kelloradion.

Tykkäsimme

Tilan täyttävä äänentoisto

Näppärä ohjainsovellus

Erottuva design

Emme tykänneet

Energisemmän materiaalin toisto-ongelmat

Hiukan heppoiset säätimet

Philipsin Philetta-sarjan radiot ovat eräitä äänentoiston historian tunnetuimmista laitteista. Useampikin sukupolvi on saanut nauttia päivittäiset uutisensa, puheohjelmansa ja musiikkituokionsa niiden lämpimän ja pyöreän äänen äärellä. Lisäksi ne ovat edelleen keräilijöiden suosiossa ajattoman designinsa ja laadukkaan toteutuksensa ansiosta.

60 vuotta klassisen Original Radion, Philetta 254:n julkaisun jälkeen Philips on tuonut markkinoille laitteen nykyaikaan päivitetyn kelloradioversion ORT7500/10:n.

Sen on kuitenkin aavistuksen verran hankalampaa ottaa esi-isänsä roolia kodin itseoikeutettuna musiikkikeskuksena, sillä ajan henki ja äänentoistolaitteistojen vaatimustaso ovat muuttuneet. Siitä johtuen ORT7500/10 on lakonisesti ilmaistuna periaatteessa vain hyvin yksinkertainen kelloradio-ominaisuuksilla varustettu bluetooth-kaiutin. Se onnistuu silti erottumaan edukseen ja laittamaan kampoihin kilpailijoilleen jopa nykyisillä runsaudenpulasta kärsivillä markkinoilla.

Vaikka ORT7500/10 jää kauaksi edeltäjänsä putkihehkuisesta äänenlaadusta, sen 20-wattinen kahden kaiuttimen stereotoisto ei ole lainkaan hassumpaa kuultavaa. Siinä missä monet vastaavan kokoluokan järjestelmät tuntuvat paikoin ontoilta ja muovisilta, on Philips onnistunut Bass Pipe -bassorefleksijärjestelmällään tekemään radiostaan melko tanakan toistimen.

Erityisen selvästi tämä erottuu radion puhesisältöjen toistossa. Niiden kohdalla ääni on kokonaisvaltainen ja täyttää tilan lämpimästi myös matalammalla äänenvoimakkuudella kuunneltaessa. Kompressoiduinkin radiopuhe onnistuu kuulostamaan luontevalta sen alapäävoittoisuudesta huolimatta.

Yleisellä tasolla musiikkia kuunnellessa ääni pysyy myös melko hyvin muodossaan. Tosin radiokanavia skannaillessa kaikista energisin kappaletarjonta saa laitteen huohottamaan pahimmillaan hiukan ahdistavasti, vaikka volyymissa olisikin asteikon suhteen vielä nostovaraa.

Tämä ongelma on kuitenkin huomaamattomampi esimerkiksi bluetooth-yhteydellä äänilevyjä soitettaessa. Suttuisesta toistosta voi siis ainakin osin syyttää nykyradiokanavia riivaavaa loudness-keulimista. Siltikään ORT7500/10 ei onnistu palvelemaan kaikkia musiikkityylejä ja kuuntelutottumuksia yhtä mutkattomasti.

Pientä toivomisen varaa on myös laitteen säätimissä. Molemmissa reunoissa tököttävät potikat kyllä pelaavat sulavasti, mutta niiden yläkulmiin sijoitetut näppäimet eivät niinkään. Keskeisimmät säädöt voi kuitenkin tehdä lennosta älylaitteella, johon ladattava Digital Radio -sovellus hoitaa sujuvasti kaukosäätimen ja ohjelmavalitsimen virkaa.

Sovelluksen avulla avautuu myös pääsy digitaalisten radiokanavien ja muiden verkkosisältöjen pariin. Vaikka digitaalinen dab-radio ei olekaan toistaiseksi Suomessa vielä syrjäyttämässä perinteistä fm-verkkoa, ORT7500/10 palvelee radion ystävää vahvasti molempien teknologioiden kautta – nyt ja tulevaisuudessa.

Yhteenveto:

Philipsin yhdistelee ikonista designia ja nykyajan langatonta toistoa klassiseen ulkokuoreen pakatussa ORT7500/10 -kelloradiossaan. Sen valtteja ovat muhkea äänentoisto ja näppärä pääsy niin perinteisen fm-verkon kuin internetin digitaalisen radiokanavatarjonnan pariin.

Laitteen kyvyt pääsevät parhaiten esiin radion puhesisältöjen ja kevyemmän musiikin kohdalla. Sen sijaan energisemmän paahteen parissa pysyttely tuo esiin keskeisimmät toisto-ongelmat.

Philips ORT7500/10
Hinta 289 €
Järjestelmä Stereo, Bass Pipe -bassorefleksijärjestelmä
Tulot Bluetooth, 3,5 mm stereolinjasisääntulo
Ominaisuudet Dab- ja fm-radio 75 ohmin antennilla, bluetooth 2.1 (a2dp- & avrcp-profiilit)
Mitat 32,5 x 17,5 x 167 mm
Paino 3,9 kg
Muuta Digitaalinen kello, usb-latausmahdollisuus

Toimittanut: Heikki Kivelä, Hifimaailma