Testissä Nokia 800 Tough: Kestävimmäksi Nokia-puhelimeksi kehuttu uutuus vakuuttaa akunkestollaan

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global tituleerasi Nokia 800 Toughia sen julkistuksen yhteydessä ”kaikkien aikojen kestävimmäksi Nokia-puhelimeksi”. Myös toiminta-ajan luvattiin olevan Nokia-historian parasta, ja kestävyys yhdistettynä pitkään akunkestoon ovatkin Nokia 800 Toughin suurimmat myyntivaltit puhelinmarkkinoilla.

”Älykkäiden peruspuhelinten” käyttöjärjestelmä KaiOS takaa, että Suomessa lokakuun puolella markkinoille saapunut Nokia 800 Tough kykenee myös joihinkin älypuhelimista tuttuihin toimintoihin. Sillä voi esimerkiksi tarkastaa sähköpostin, viestitellä WhatsAppissa tai katsoa reittiohjeita GPS:n ja Google Maps -sovelluksen ansiosta.

Nokia 800 Tough on jo saatavilla 119 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoina ovat takaa maastokuvioitu hiekka sekä pelkistetympi musta, jollainen testipuhelimemmekin on.

Nokia 800 Toughin tekniset tiedot

  • KaiOS-käyttöjärjestelmä
  • 2,4 tuuman näyttö 320×240 pikselin QVGA-tarkkuudella
  • 2 megapikselin kamera LED-kuvausvalolla
  • Qualcomm 205 -järjestelmäpiiri
  • 512 megatavua RAM-käyttömuistia
  • 4 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 32 gigatavuun asti)
  • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
  • 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet, FM-radio
  • GPS / GLONASS -paikannus
  • Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
  • LED-taskulamppu (valoteho 198 lumenia)
  • 2 100 milliampeeritunnin akku
    • Toiminta-ajat yhdellä SIM-kortilla
      • Valmiusaika 43,7 vuorokautta (GSM), 43,0 vuorokautta (3G) tai 34,0 vuorokautta (4G)
      • Puheaika 12,5 tuntia (GSM), 14,3 tuntia (3G), 9,4 tuntia (4G)
    • Toiminta-ajat kahdella SIM-kortilla
      • Valmiusaika 36,2 vuorokautta (GSM), 30,4 vuorokautta (3G) tai 22,4 vuorokautta (4G)
      • Puheaika 12,5 tuntia (GSM), 14,3 tuntia (3G), 9,4 tuntia (4G)
  • Mitat 154,4 x 62,1 x 16,11 millimetriä
  • Paino 161 grammaa
  • Pöly- ja vesitiivis (IP68, 1,5 metrin syvyys 30 minuuttia), MIL-STD-810G-standardin kestävyys
Nokia 800 Toughin värivaihtoehdot.
Nokia 800 Toughin värivaihtoehdot.

Kaikkien aikojen kestävin Nokia loistokkaalla akulla

Nokia 800 Tough on rakenteeltaan kaikin puolin vakuuttava.
Nokia 800 Tough on rakenteeltaan kaikin puolin vakuuttava.

Ulkoisesti vankkarakenteinen Nokia 800 Tough vaikuttaa lupausten mukaisesti erittäin kestävältä. Se on varustettu pudotuskestävyyttä parantavalla rakenteella, jossa puhelimen kylkiä kiertää vankka kumi- ja muovireunus. Liitännät Micro-USB-kaapelille ja kuulokkeille on SIM-korttipaikan tavoin suojattu luukkujen taakse.

Veden- ja pölynkestävyydeltään Nokia 800 Tough on IP68-luokiteltu, eli se kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja tuhdista rakenteestaan huolimatta jopa yllättävän kevyt.

Muutoin kestävyys on testattu Yhdysvaltain armeijan MIL-STD-810G-luokittelun mukaisesti. Nokia 800 Tough täyttää standardin vaatimukset esimerkiksi iskun-, paineen-, lämpötilan-, sateen-, kosteuden- ja hiekankestävyyden osalta. Pudotuskestävyys on testattu pudottamalla laitetta 1,8 metrin korkeudelta betonipinnalle.

Liitännät on piilotettu luukkujen suojiin.
Liitännät on piilotettu luukkujen suojiin.
Nokia 800 Tough on varsin paksu, mutta yllättävän keveä.
Nokia 800 Tough on varsin paksu, mutta yllättävän keveä.

Myös testimme aikana Nokia 800 Tough selvitti ongelmitta muutaman pienemmän putoamisen, ja laatutuntumassa ei muutenkaan ole juuri moitittavaa. Puhelimen näppäimet ovat kumisia ja helppokäyttöisiä, ja numeropainikkeiden lisäksi mukana on muun muassa perinteinen ohjainpainike, valintanäppäin sekä punainen ja vihreä luuripainike. Erillistä äänenvoimakkuuspainiketta ei ole, ja puhelimen lukituskin tapahtuu numeronäppäinten avulla.

Nokia 800 Toughissa on takana 2 megapikselin kamera LED-kuvausvalolla. Kamera ei ole puhelimen myyntivaltteja, eikä sen laatu mitenkään hämmästytä, vaikka nopeat tilanteet silläkin voi ikuistaa. Puhelimen 2,4-tuumaisen näytön matala 320×240 pikselin tarkkuus saa kuvat näyttämään näytöllä vielä todellista suttuisemmilta, mutta muutoin näyttö ajaa asiansa. Tekstin lukeminen siltä on helppoa, eikä kirkas auringonvalokaan liialti haittaa näkemistä.

Noki 800 Toughin kamera on peruspuhelinten tasolla.
Noki 800 Toughin kamera on peruspuhelinten tasolla.

Nokia 800 Toughissa on puhelimen ominaisuudet huomioiden massiivinen 2 100 milliampeeritunnin akku. Puhelimen parhaita ominaisuuksia onkin sen rautainen akkukesto, ja peruskäytössä (puhelut, tekstiviestit, muutamia pikaviestejä päivittäin) yksi lataus kestää helposti jopa viikon päivät. HMD Globalin mukaan valmiusaika voi parhaimmillaan olla yhdellä SIM-kortilla jopa yli 40 vuorokautta, ja 800 Toughin akkuun, kuten kestävyyteenkin, voi todella luottaa.

Kehittyneempien ominaisuuksien, kuten GPS-paikannuksen, verkkoyhteyden jakamisen Wi-Fiksi tai mediatoiston käyttäminen alentaa toki akunkestoa, mutta kaikesta huolimatta akku on Nokia 800 Toughin merkittävimpiä vahvuuksia. Ikävä kyllä akkua ei kuitenkaan voi itse vaihtaa.

Käyttöjärjestelmänä KaiOS

Takakuorta koristaa Nokia-logo.
Takakuorta koristaa Nokia-logo.

KaiOS on vielä varsin tuore tuttavuus Suomen markkinoilla. Täysin suomeksi käännetty käyttöjärjestelmä nähtiin ensi kertaa laajemmin markkinoilla Nokia 8110 4G -mallin myötä, ja se tarjoaa yhä pitkälti samanlaisen kokemuksen.

KaiOS on suunniteltu peruspuhelinten älykkääksi käyttöjärjestelmäksi. Se mahdollistaa verkkopohjaisten sovellusten luomisen, mikä luonnollisesti antaa uusia käyttömahdollisuuksia helpottaen samalla sovellusten tuomista puhelimelle.

KaiOS on tarkoitettu eritoten puhelimille, joissa ei ole kosketusnäyttöä. Päänäkymästä voi vasenta nuolipainiketta painamalla avata pikavalikon, joka näyttää sosiaalisen median sovellukset. Ylös-painike taas avaa Android-vastinetta muistuttavat pika-asetukset ja alas-näppäin ilmoitusnäkymän. Lisäksi numeropainikkeisiin voi asettaa yhteystietoja, joille soittaminen käy ripeästi pitkällä painalluksella.

Tältä KaiOS näyttää. Vasemmalla päävalikko, keskellä pikavalikko ja oikealla asetusikkuna.
Tältä KaiOS näyttää. Vasemmalla päävalikko, keskellä pikavalikko ja oikealla asetusikkuna.

Ulkoisesti KaiOS muistuttaa Nokia-peruspuhelimista tuttua Series 30 -käyttöliittymää, mutta on rutkasti monipuolisempi. Myös hakukonejätti Google on sijoittanut järjestelmään, minkä ansiosta KaiOS sisältää esiasennettuna Google Mapsin, Google-hakusovelluksen sekä Assistant-avustajan, joka myös 800 Toughilla tottelee äänikomentoja hienosti.

Mikäli nuolinäppäimistöllä kirjoittaminen tuntuu liian hitaalta, voi viestejä luoda Assistant-avustajan ansiosta myös sanelemalla. Nokia 800 Toughilla kirjoittaminen onnistuu myös ennakoivan syötön avulla, mutta ikävä kyllä omia sanoja ei voi lisätä. Puhelimen näppäimistö ei myöskään aina aivan pysy nopean näpyttäjän kyydissä, joten kirjoitusvirheitä ilmaantuu aluksi tiuhaan, kunnes oikean rytmin löytää.

Merkittävänä lisänä KaiOS:lle on viime kesästä alkaen saanut laajemmin myös WhatsApp-pikaviestisovelluksen, jolla pikaviestittely onnistuu tekstin lisäksi myös ääniviestein. Muun muassa WhatsApp-puheluita tai tarinapäivityksiä ei tueta, mutta muutoin pikaviestien lähettäminen käy sujuvasti. Ahkerien WhatsApp-käyttäjien kannattaa huomioida, että pienelle näytölle mahtuu kerrallaan enintäänkin vain muutamia viestejä, joten esimerkiksi ryhmäkeskustelujen seuraaminen on jokseenkin mahdotonta. WhatsApp on lisäksi saatavilla vain englanniksi.

Numeronäppäimistöä on miellyttävä käyttää, mutta aina se ei pysy mukana.
Numeronäppäimistöä on miellyttävä käyttää, mutta aina se ei pysy mukana.

Nokia 800 Toughin valikkoa koristavat myös Twitter-, YouTube- ja Facebook-kuvakkeet. Nämä ovat kuitenkin vain verkkopohjaisia sovelluksia, eli käytännössä linkkejä kyseisten palveluiden verkkosivuille. YouTube-videoiden katselu, Facebook-tilan päivittäminen ja Twitterin selaaminen siis kyllä onnistuvat, mutta käytännössä se on kovin kankeaa.

Ilmoituksia edellä mainituista sosiaalisen median palveluista ei tueta millään tavalla, toisin kuin WhatsAppista. Todellisten sovellusten puute onkin harmittava takaisku ikään kuin pelkistettyä älypuhelinta etsiville.

Takana on kahden megapikselin kamera LED-kuvausvalolla.
Takana on kahden megapikselin kamera LED-kuvausvalolla.

Myös sähköpostin tarkastaminen Nokia 800 Toughilla on mahdollista, mutta viestit latautuvat hitaasti, eivätkä useimmiten näy oikein. Niin ikään mukana olevalla selaimella puolestaan voi tarkastaa vaikkapa uutisotsikot, mutta ymmärrettävästi prosessi ei ole kovinkaan nopea. Sisäänrakennetusta sovelluskaupasta saa lisää sovelluksia, mutta valikoima on jokseenkin rajoittunut.

KaiOS:n tarjoamista ominaisuuksista parhaimpia on mahdollisuus mobiilidatayhteyden jakamiselle, ja toiminto on käytettävissä myös 800 Toughilla. Yhteyden jakaminen alentaa toki akunkestoa merkittävästi, mutta yhteys on ripeä ja luotettava. NOKIA 800 Toughin suurikokoisen akun ansiosta yhteys pysyy käytössä pitkään.

Nokia 800 Toughissa on pidike, josta puhelimen saa vaikka kaularemmiin roikkumaan.
Nokia 800 Toughissa on pidike, josta puhelimen saa vaikka kaularemmiin roikkumaan.

Kokonaisuutena KaiOS:n käyttäminen on kaksijakoinen kokemus. Ominaisuuksia kyllä on, mutta käyttöjärjestelmä on ensi alkuun melkoisen monimutkainen ja toisinaan hieman jähmeä. Nokia 800 Toughin sisältämä Qualcomm Snapdragon 205, tukenaan 512 megatavua RAM-käyttömuistia, takaa useimmiten sujuvan käytön, mutta syystä tai toisesta viive painallusten rekisteröimisessä on toisinaan melkoinen.

Esimerkiksi simpukkapuhelin Nokia 2720 Flipiin verrattuna 800 Toughin toiminta on selkeästi takkuisempaa, vaikka teknisiltä ominaisuuksiltaan ja ohjelmistoltaan laitteiden pitäisi olla samalla viivalla. Myöhemmät ohjelmistopäivitykset voivat toki korjata asiaa, mutta ainakin vielä hienoinen takeltelu hidastaa silloin tällöin puhelimen käyttöä.

Yhteenveto: Kestävä puhelin peruskäyttöön

Pitkä toiminta-aika on Nokia 800 Toughin valttikortteja.
Pitkä toiminta-aika on Nokia 800 Toughin valttikortteja.

Nokia 800 Tough on valmistajansa lupausten mukaisesti erittäin vankkatekoinen puhelin pitkällä toiminta-ajalla. Se on jotakin peruspuhelimen ja älypuhelimen välistä, mikä on käyttäjästä riippuen joko hyvä tai huono asia. Peruspuhelimena se toimii erinomaisesti, mutta myös muutamat älypuhelintoiminnot ajavat asiansa tarvittaessa.

Vastaavia vaihtoehtoja Nokia 800 Toughille ei ole tällä hetkellä monia. Eräs niistä on teknisiltä ominaisuuksiltaan pitkälti vastaava Cat B35, joka on sekin tehty kestämään. Lokakuussa 2018 julkaistu Cat B35 toimii niin ikään KaiOS-ohjelmistolla tarjoten samat älyominaisuudet edullisemmalla 89 euron hinnalla.

HMD Globalin oman leirin vaihtoehtoja tavallista älykkäämmäksi peruspuhelimeksi ovat tätä nykyä noin 50 euron banaanipuhelin Nokia 8110 4G sekä simpukkarakenteinen 99 euron Nokia 2720 Flip. Samanlaista kestävyyttä tai toiminta-aikaa ne eivät kuitenkaan tarjoa.

Älypuhelimen täysmääräiseksi korvaajaksi Nokia 800 Toughista ei ole, mutta se ei liene tarkoituskaan. Puhelin sopii erinomaisesti esimerkiksi vaellusreissulle tai vankkarakenteista työpuhelinta etsivälle, etenkin, jos mainituista älyominaisuuksista on hyötyä. Mikäli puhelinta tarvitsee yksinomaan puheluihin ja tekstiviesteihin, on 119 euron hinta melkoisen korkea. Joillekin vankkarakenteinen ja ulkonäöltään erottuva Nokia 800 Tough voi kuitenkin olla myös sopiva tapa kapinoida nykyajan älypuhelimia vastaan ja kulkea omaa tietään.