Testissä mainio matkakumppani, joka parantaa mobiilaitteiden äänenlaatua

Teknavin sisältöyhteistyökumppani Hifimaailma testasi Oppon HA-2-laitteen. Oppo on saanut mahdutettua pieneen HA-2-kuulokevahvistin/daciinsa kokonaisvaltaisen äänenlaaturatkaisun napakassa ja tyylikkäässä paketissa.

Tykkäsimme

Erinomainen äänenlaatu

Kompakti koko ja tyylikäs ulkoasu

Varmatoimisuus

Emme tykänneet

3,5 mm tulo/lähtö voi olla rajoite

En liene ainoa, joka on kohdannut tilanteita, joissa älypuhelimen äänentoistokyvyn rajat ovat tulleet vastaan, tai kannettavan tietokoneen integroidun annon taso on jättänyt toivomisen varaa. Näissä paikoissa on omalla kohdallani vieläpä ollut rajallisesti kapasiteettia tavanomaisemman ulkoisen äänikortin ja erillisen kuulokevahvistimen mukana kuljettamiseksi, puhumattakaan pelkästään musiikille omistetusta toistolaitteesta.

Noina hetkinä Oppon kompakti da-muuntimella varustettu HA-2-kuulokevahvistin olisi helpottanut elämää merkittävästi. Sen avulla kun on mahdollisuus nostaa mobiililaitteiden ja matkatietokoneiden äänentoistokyky heittämällä toiseen potenssiin. Eikä se hassumpi vaihtoehto pelkkään kotikäyttöönkään ole minimalistisen designinsa ansiosta.

Parhaimman edun HA-2:sta saa kuitenkin kentällä. Solakan, älypuhelimen kokoluokassa olevan rakenteensa ja 175 gramman painonsa ansiosta se sujahtaa helposti taskuun. Yhdellä, noin 90 minuuttia kestävällä täyslatauksella HA-2 tarjoaa valmistajan mukaan noin 7–13 tunnin toistoajan äänenlähteestä riippuen. Käteviä lisäominaisuuksia ovat myös muun muassa vain 30 minuuttia ottava vooc-pikalataus, joka nostaa akun kapasiteetin nollasta noin 70 prosenttiin, sekä mahdollisuus käyttää HA-2:ta älylaitetta lataavana power bankina.

Äänenlaadullisesti HA-2 ei jättänyt toivomisen varaa. Se toimi ketterästi sekä linjatasoisen että kuulokevahvistetun signaalin käsittelijänä niin älypuhelimen kuin läppärin kyljessä. Käyttöönotto-ongelmia ei ilmennyt missään vaiheessa, ja testissä käytetyt Apple-tuoteperheen laitteeni tunnistivat Oppon heti, kun sen kytki paikalleen.

Macbookin kanssa HA-2 toi toistoon tarvittavaa kirkkautta ja kokonaisvaltaisuutta. Linjaulostulon kautta vahvistimeen kytkettynä ääni oli täsmällinen ja ääripäistään moniulotteisempi. Kontrasti iPhonen omaan äänentoistokykyyn oli vieläkin konkreettisempi. HA-2 toi esimerkiksi dynamiikka-alueeseen huomattavaa eloa, mahdollisti tarkemman ja korkeamman äänenvoimakkuuden käytön sekä loi yleistä ryhtiä puhelimen enimmäkseen välttävään toistokykyyn.

HA-2 tuntui terävöittävän signaalia hyvin neutraalilla tavalla. Se johtunee osin siitä, että laitteen toteutuksessa on tietoisesti jätetty pois kaikki dsp-mausteet. Sekä äänenvoimakkuudensäätö että melko hienovarainen bassonkorostin ovat analogisia. Digipuolen täsmällinen työjuhta on laitteen da-muunnin, jonka lastu on mobiilioptimoitu referenssitason ESS Sabre32 ES9018-K2M.

Kuulokkeista niin perinteiset korvanapit kuin enemmän potkua tarvitsevat raskaammat luuritkin saivat hyvän ja tasavertaisen kohtelun HA-2:een kytkettynä. Käytössä olevien kuulokkeiden gain-asetus on säädettävissä kaksiportaisella kytkimellä.

Myös formaattien suhteen löytyy pelivaraa. Pcm-puolella haarukka ulottuu 44,1:stä 384 kilohertsiin 16/24/32 bitin syvyydellä, ja tukea löytyy lisäksi dsd64/128/256:lle. Yleisellä tasolla HA-2 tekee siis toistimesta kuin toistimesta kätevästi täyden hd-tason da-muuntimen ja kuulokevahvistimen, jonka taajuuskaista ulottuu valmistajan mukaan 20 hertsistä 200 kilohertsiin.

Itse laitteen toimintakyvystä ei testin aikana löytynyt minkäänlaista valittamista, ja kaikki käyttöönotosta erilaisiin koeponnistuksiin eri lisälaitteilla erilaisissa olosuhteissa sujuivat ilman pienintäkään epävarmuutta. Sen perusteella Oppo HA-2:lle voi huoletta antaa täydet pisteet omassa sarjassaan. Laitteen hankintaa suunnittelevan voi kuitenkin olla hyvä huomioida sen liitäntämahdollisuudet. Audiopuolen analogiset sisään- ja ulostulot hyväksyvät vain 3,5 millimetrin stereoplugin, joten ne saattavat tuoda mukaan omia rajoituksiaan. Digiliitäntöjen kohdalla ongelmia tuskin on, sillä paketti sisältää sopivat kaapelit sekä Apple- että Android-laitteille.

HA-2 ei varsinaisesti alleviivaa hifimäisyyttään, mutta silti sen toteutuksessa on onnistuttu mallikkaasti ja se täyttääkin erinomaisesti tehtävänsä sekä sille asetetut kriteerit. Pieneen ja kompaktiin pakettiin on saatu mahdutettua tehoa, tyyliä ja toiminnallisuutta niin hyvin, että HA-2:ta voi varauksetta suositella kaikille, jotka haluavat nauttia hyvästä äänenlaadusta sellaisillakin laitteilla, joiden oma toistokyky jättäisi muuten toivomisen varaa.

Yhteenveto:

Oppo HA-2 on näppärä ja varmatoiminen kannettava kuulokevahvistin-dac, joka parantaa selkeästi mobiililaitteiden ja läppäreiden äänenlaatua. Se on ihanteellinen matkakumppani, joka herättää tasapainoisesti ja miellyttävästi eloon niin pienemmät kuin suuremmatkin kuulokkeet.

Oppo HA-2
Hinta 399 euroa
Mitat (l x k x s): 6,8 x 15,7 x 1,2 cm
Paino 175 g
Tulot 3,5 mm stereoplugi (analoginen), usb a & usb micro b (digitaalinen)
Lähdöt 3,5 mm kuulokelähtö, 3,5 mm linjalähtö
Akku 3000 mAh litium-polymeeri, latausaika 90 min, toistoaika noin 7 tuntia (digitaalinen lähde) tai 13 tuntia (analoginen lähde)
Muuta Powerbank-ominaisuus, liitäntäkaapelit mukana

Toimittanut: Heikki Kivelä, Hifimaailma
Kuvat: Mauri Eronen, Hifimaailma