Testissä 399 euron Xiaomi Mi 9T -älypuhelin: Erinomaista vastinetta rahalle keskihintaluokassa

Kiinalainen Xiaomi on älypuhelinvalmistajana Suomen markkinoilla edelleen hieman tuntemattomampi nimi. Yhtiöltä on kuitenkin vuosien saatossa nähty useampia mainiolla hinta-laatusuhteella varustettuja älypuhelimia, ja edullisimmillaan 399 euroa maksava Xiaomi Mi 9T pyrkii olemaan seuraava.

Xiaomi Mi 9T on saatavilla 64 gigatavun tallennusmuistilla 399 euron ja 128 gigatavun tallennusmuistilla 449 euron hintaan DNA:lta, joka toimitti puhelimen testiimme.

Xiaomi Mi 9T.
Xiaomi Mi 9T.

Xiaomi Mi 9T:ssä on kyse käytännössä samasta älypuhelimesta kuin maailmalla ”lippulaivaälypuhelinten tappajaksikin” tituleeratussa Redmi K20:ssa.

Kehittynyt takakamera, loveton näyttö ja esiin nouseva etukamera ovat muutamia ominaisuuksia, joiden avulla Mi 9T valmistajansa mukaan erottuu markkinoilla. Xiaomi Mi 9T:stä on Suomessa DNA:lla saatavilla vain musta Carbon Black -värivaihtoehto. Valituilla markkinoilla saatavilla on myös sininen Glacier Blue -väri sekä punainen Flame Red -vaihtoehto.

Xiaomi Mi 9T:n värivaihtoehdot. Ainoastaan musta on saatavilla Suomessa.
Xiaomi Mi 9T:n värivaihtoehdot. Ainoastaan musta on saatavilla Suomessa.

Xiaomi Mi 9T:n tekniset tiedot

 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,39 tuuman loveton AMOLED-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (403 pikseliä tuumaa kohti)
 • Sormenjälkilukija näytössä
 • Kolme takakameraa
  • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, laskennallinen 1,6 mikronin pikselikoko yhdistettäessä pikseleitä
  • 8 megapikselin telekamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2.4-aukolla, 2x optinen zoom
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2.4-aukolla
  • Videokuvauksen enimmäistarkkuus 4K 30 fps
 • Esiin nouseva etukamera 20 megapikselin tarkkuudella 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
 • Qualcomm Snapdragon 730 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/bg/n/ac / Bluetooth / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
 • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 000 milliampeeritunnin akku
 • 18 watin pikalataus
 • Mitat 156,7 x 74,3 x 8,8 millimetriä
 • Paino 191 grammaa
 • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + MIUI 10

Hyvää Xiaomi Mi 9T:ssä

 • Mainio näyttö. Xiaomi Mi 9T:n 6,39-tuumainen AMOLED-näyttö on erinomainen. Se on kirkas ja toistaa värit tarkasti, minkä lisäksi se tukee HDR-sisältöä (HDR10). AMOLED-teknologian ansiosta mustat ovat todella tummia ja myös vilkaisunäyttö on käytettävissä. Lovettomuus edelleen parantaa näytön käyttökokemusta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija on luotettava.
 • Tasokas kamerakokoonpano. Kameran tuottama kuvanlaatu on Mi 9T:llä jopa yllättävän hyvää ja tasapainoista. Kamera on monipuolinen ja tasokas päivänvalossa, eivätkä hämärässäkään kuvat ole huonoja. Esiin nouseva etukamera suoriutuu sekin omalta osaltaan mallikkaasti.
 • Luotettava akunkesto. Kiinteä 4 000 milliampeeritunnin akku kestää helposti aamusta iltaan, ja peruskäytöllä yhdellä latauksella saattaa pärjätä kaksikin vuorokautta. Mukana toimitettavalla 18 watin latauskaapelilla tyhjä akku latautuu 20 minuutissa noin 45 prosenttiin, joten latausnopeuskin on kohdillaan.
 • Kiehtova muotokieli. Xiaomi Mi 9T on ulkoisesti tyylikäs. Sen runko on lasia ja alumiinia, ja takakuoren hiilikuitua mukaileva viimeistely on tyylikäs. Esiin nouseva kamera puolestaan sisältää LED-valoja, joista ei ole erityisesti hyötyä, mutta jotka tekevät kameran käytöstä astetta siistimpää. Muotoilultaan puhelin on hieno.

Huonoa Xiaomi Mi 9T:ssä

 • Pienoiset puutteet. Xiaomi Mi 9T:n harvoja heikkouksia on muistikorttipaikan puute. Näin ollen sisäisen tallennusmuistin, joko 64 tai 128 gigatavun, on riitettävä. Kaiuttimen äänenlaatu on kovilla voimakkuuksilla hieman joitakin kilpailijoita rosoisempi, eikä kaiuttimen äänenvoimakkuus tahdo riittää puheluissa. Lisäksi kameroissa ei ole lainkaan optista kuvanvakausta.
 • MIUI-käyttöliittymä voi jakaa mielipiteitä. Xiaomin oma MUI-käyttölittymä on kehittynyt varsin nopeaksi ja helppokäyttöiseksi mutta käyttöliittymän yleisilme sekä tiettyjen oletussovellusten sisältämät mainokset jakavat yhä mielipiteitä.

Huippupuhelimen tuntua keskihintaluokassa

Xiaomi Mi 9T on ilman suojakuorta hyvin liukas, mutta istuu mukavasti kouraan.
Xiaomi Mi 9T on ilman suojakuorta hyvin liukas, mutta istuu mukavasti kouraan.

Xiaomi Mi 9T sisältää houkuttelevan kokoonpanon teknisiä ominaisuuksia, etenkin kun huomioidaan puhelimen alkaen 399 euron hinta. Puhelin on tyylikäs myös ulkoisesti, ja vaikka sen lasi-alumiinirakenne onkin lähes jokapäiväistä herkkua hintavimmissa älypuhelimissa, tuo se yhä tiettyä lisälaadun tunnetta noin 400 euron älypuhelimessa. Musta Carbon Black -väri on takaa viimeistelty tyylikkäästi hiilikuidun pintarakennetta mukaillen, minkä lisäksi pääkameran ja virtanäppäimen punainen väri lisää sopivasti luonnetta älypuhelimen ulkoiseen olemukseen.

Suurimpia Xiaomi Mi 9T:n myyntivaltteja on sen 6,39-tuumainen ja nousevan etukameran ansiosta loveton AMOLED-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella. Näytön värintoisto on erinomaista, eikä sille löydy moniakaan haastajia tästä hintaluokasta. Näyttö on hyvin lähellä Xiaomi Mi Mix 3:ssa jo nähtyä paneelia ja kaikin puolin tasokas. Kuten todettua, lovea ei ole, mutta kaiutin ja on silti saatu mahdutettua kapeaan yläreunukseen, kun taas tunnistimet läheisyydelle ja valoisuudelle ovat alareunuksessa ja paljaalle silmälle näkymättömissä.

Puhelimen ylälaitaa koristavat nousevat etukamera pyöreine LED-valoineen ja kuulokeliitäntä.
Puhelimen ylälaitaa koristavat nousevat etukamera pyöreine LED-valoineen ja kuulokeliitäntä.
Alareunassa on kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitäntä ja SIM-korttipaikka.
Alareunassa on kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitäntä ja SIM-korttipaikka.
Pääkamera ja virtanäppäin erottuvat mustasta runkosta punaisella värillään. Oikealla laidalla on myös äänenvoimakkuusnäppäin.
Pääkamera ja virtanäppäin erottuvat mustasta runkosta punaisella värillään. Oikealla laidalla on myös äänenvoimakkuusnäppäin.

Näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat kuluvan vuoden päätrendejä, ja Xiaomi Mi 9T:n tapauksessa ratkaisu toimii ilahduttavan hyvin. Toimintavarmuus on lähes tavanomaisesti paremmin toimivien perinteisten lukijoiden tasolla, mikä tarkoittaa, että alle puolessa sekunnissa toimivaan lukijaan voi luottaa. Hiemankaan kostealla sormella luenta ei onnistu, mutta sama koskee myös useimpia perinteisiä lukijoita.

Ulkoisesti Xiaomi Mi 9T:n eniten katseita keräävä ominaisuus on puhelimen yläreunasta esiin nouseva etukamera, jonka Xiaomi lupailee kestävän vähintään 300 000 käyttökertaa. Kamera surahtaa vienosti noustessaan, mutta mekaanisen äänen voi halutessaan peittää yhdellä kuudesta äänitehosteesta, joista etenkin narahtava ”mökin ovi” tuo hymyn huulille.

Takakuoren hiilikuitua muistuttava viimeistely on tyylikäs.
Takakuoren hiilikuitua muistuttava viimeistely on tyylikäs.

Kamera on edestä ja ylhäältä koristeltu punaisella LED-valojuovalla, mitä ei aiemmin ole nähty. Erityisen hyödyllinen ominaisuus ei ole, mutta tyylikäs yhtä kaikki. Xiaomi Mi 9T sisältääkin muutamia LED-valojen ja punaisten yksityiskohtien kaltaisia pieniä kikkoja, jotka tekevät käyttökokemuksesta hauskemman ja lisäksi puhelimesta huolellisesti viimeistellyn oloisen.

Xiaomi Mi 9T:n esiin nousevat etukamera vaikuttaa kestävältä.
Xiaomi Mi 9T:n esiin nousevat etukamera vaikuttaa kestävältä.

Xiaomi Mi 9T on ulkoisesti huippupuhelinten tasolla, eikä sen tekninen suorituskykykään juuri kumartele. Mukana on Qualcommin keskihintaluokan tehopiiri Snapdragon 730, joka 6 gigatavun RAM-käyttömuistin tukemana selviää erinomaisesti jokapäiväisistä haasteista.

Erot vieläkin tehokkaampiin piireihin, kuten Snapdragon 855:een tai Kirin 980:een, tulevat esille lähinnä pelattaessa, jolloin kehittyneemmät piirit kykenevät toistamaan korkealaatuisempia grafiikoita. Myös Snapdragon 730 kuitenkin jaksaa pyörittää sovellusta kuin sovellusta ongelmitta, vaikka raskaimmissa peleissä kuvanlaadusta onkin hieman tingittävä. Päivittäisessä käytössä eroa ei käytännössä huomaa, ja noin 400 euron älypuhelimelle Snapdragon 730 on tällä hetkellä mainio järjestelmäpiiri.

Käyttöliittymä on tuttu aiemmista Xiaomi-puhelimista. MIUI 10 on sujuva kokemus.
Käyttöliittymä on tuttu aiemmista Xiaomi-puhelimista. MIUI 10 on sujuva kokemus.

Xiaomi Mi 9T:ssä on luonnollisesti Android 9 Pie -ohjelmisto ja valmistajan oma MIUI 10 -käyttöliittymä. Nopea MIUI eroaa vakio-Androidista muun muassa siten, että siinä ei ole lainkaan erillistä sovellusvalikkoa. Honor-käyttäjät ovat nopeasti kuin kotonaan, mutta puhtaasta Androidista siirtyvillä totuttelu saattaa ottaa muutaman tunnin.

MIUI 10 sisältää kaiken, mitä Android 9 Pie -ohjelmistolta voi odottaakin, kuten tumman tilan ja kehittyneet liukueleet. Mukana on myös kattavasti mukautettavissa oleva vilkaisunäyttö ja kymmenittäin erilaisia teemoja käyttökokemusta piristämään. Mi 9T:ssä on esiasennettuna joitakin Xiaomin omia sovelluksia, kuten Selain, Mi Video, Kalenteri ja Galleria, mutta ne voi halutessaan joko poistaa tai ainakin piilottaa näkyviltä.

Erinomainen kamerakattaus yllättää

Xiaomi Mi 9T:n takakamera on erinomainen.
Xiaomi Mi 9T:n takakamera on erinomainen.

Xiaomi Mi 9T:n kamerakokoonpano on erittäin positiivinen yllätys. Takakamerassa pääkameran virkaa toimittaa jo tutuksi tullut 48 megapikselin kamera Sonyn IMX586 -kennolla, joka yhdistää kuvattaessa neljä pikseliä yhdeksi ja tuo näin valokuviin tarkempia yksityiskohtia. Yhteensä takakameroita on kolme:

 • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, laskennallinen 1,6 mikronin pikselikoko yhdistettäessä pikseleitä
 • 8 megapikselin telekamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla, 2x optinen zoom
 • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla

Etukamera puolestaan nousee tarvittaessa puhelimen yläosasta ja on tarkkuudeltaan peräti 20 megapikseliä (f/2,2-aukko, 0,8 mikronin pikselikoko).

Kokonaisuutena Xiaomi Mi 9T:n kamerat tuottavat laadukasta jälkeä. Pääkameralla otetuissa valokuvissa on paljon yksityiskohtia, luonnolliset värit ja pääosin erinomainen dynamiikka myös haastavassa vastavalossa. Automaattinen HDR -tila parantaa monin paikoin valokuvia entisestään, joten sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera ja kaksinkertainen optinen zoom.
Telekamera ja kaksinkertainen optinen zoom.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.

Myös telekamera kaksinkertaisine optisine zoomeineen on laadukas ja sitä käytetään myös muotokuvissa. Taustan sumennus onnistuu pääosin kiitettävästi, ja myös itse optinen zoom on tasokas. Ultralaajakulma puolestaan ei ymmärrettävästi pärjää yhtä hyvin, vaan kuvat ovat herkästi rakeisempia. Kuvanlaatu paranee, jos vääristymistä estävän algoritmin kytkee pois päältä, mutta tällöin kuvien reunat näyttävät monesti epäluonnollisilta.

Takakamera on heikoimmillaan hämärässä, ja ilman mukana olevaa yötilaa kuvausta ei kannata juuri harrastaa illan pimentyessä. Yötilan kanssa kuvat ovat kuitenkin kohtalaisia myös hämärässä.

Etukamera nousee tarvittaessa esiin puhelimen ylälaidasta.
Etukamera nousee tarvittaessa esiin puhelimen ylälaidasta.

Motorisoitu etukamera hoitaa sekin työnsä mallikkaasti ja tukee mukavana lisänä myös automaattista tarkennusta. Omakuvat ovat tarkkoja ja kelpaavat helposti muuhunkin käyttöön kuin sosiaalisessa mediassa pikaisesti jaettaviksi, kunhan HDR-tilan muistaa jälleen kytkeä päälle. Ilman sitä kuvien dynaaminen alue jää harmittavan heikoksi, mikä näkyy etenkin kirkkaassa auringonvalossa kuvattaessa taustan haalistuessa toisinaan lähelle valkoista.

Kameran toimiva käyttöliittymä on muista Xiaomi-malleista tuttu.
Kameran toimiva käyttöliittymä on muista Xiaomi-malleista tuttu.

Xiaomi Mi 9T:n kamerakokoonpano on monipuolinen ja kuvaustilojakin riittää. Optista kuvanvakainta ei yhdessäkään yhteensä neljästä kamerassa ole, mutta muilta osin tasokkaiden kuvien ja videoiden taltioiminen on älypuhelimella helppoa. Kamera on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Xiaomi Mi 9T – kannattaako ostos?

Xiaomi Mi 9T on erinomainen älypuhelin.
Xiaomi Mi 9T on erinomainen älypuhelin.

Keskihintaluokkaan sijoittuva Xiaomi Mi 9T sisältää erinomaisesti ominaisuuksia hintansa vastineeksi. Sen käyttökokemus ei kalpene satoja euroja kalliimmille huippupuhelimillekaan, eikä se sisällä merkittäviä puutteita. Puhelimeen on ripoteltu hauskoja, piristäviä yksityiskohtia ja kamerakokoonpano on todella hyvä.

Kenties selkein haastaja Xiaomi Mi 9T:lle on niin ikään 399 euron Honor 20, joka sisältää tehokkaamman Kirin 980 -järjestelmäpiirin ja erillisen 3D ToF -syvyyskameran, joka tekee muotokuvista vieläkin laadukkaampia. Xiaomi Mi 9T:ssä on puolestaan AMOLED-näyttö, joka tarjoaa omat etunsa Honor 20:n LCD-paneeliin verrattuna. Vain Mi 9T:ssä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta Honor 20:n virtanäppäimeen integroitu sormenjälkilukija puolestaan on askeleen edellä. Molemmissa on kestävä akku, tyylikäs lasi-alumiinirakenne ja huippupuhelimen tuntua. Päätös ei ole helppo, mutta kumman tahansa valitseekin, ei todennäköisesti tule ostostaan katumaan.

Mahdollinen haastaja on myös OnePlus 7 vieläkin laadukkaampine AMOLED-näyttöineen ja puhtaine vakio-Androideineen. OnePlus 7 on kuitenkin merkittävästi kalliimpi 549 euron hintaisena. Nokia-puhelimista vertailuun kannattaa ottaa Nokia 8.1, kun taas Samsungeista vaihtoehdoiksi nousevat Galaxy A50 ja Galaxy A70.

Xiaomi Mi 9T, joka joillakin markkinoilla myös Redmi K20:nä tunnetaan, on erinomainen älypuhelin keskihintaluokassa. Se tasapainottelee erinomaisesti tasokkaiden ominaisuuksien ja silti edullisen hinnan välillä, minkä ansiosta sen suosittelu on todella helppoa. Xiaomi Mi 9T entisestään vahvistaa käsitystä siitä, että kiinalainen Xiaomi on tullut Suomenkin markkinoille jäädäkseen.

Alla vielä perinteiseen tapaan esimerkkikuvia xiaomi Mi 9T:n kameralla automaattiasetuksilla.

 

 

 

Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.