Testissä 1 099 euron Motorola edge+ -huippupuhelin: Reunoille kaartuva vesiputousnäyttö ja hyvä akunkesto houkuttimina

Motorola on keskittynyt viime vuodet ensisijaisesti keskihintaisiin älypuhelimiin. Motorola edge+:n myötä Lenovon tätä nykyä omistama legendaarinen puhelinbrändi tekee kuitenkin paluun jälleen myös älypuhelinkilvan terävimpään kärkeen, edge+ nimittäin sijoittuu sekä hinnoittelunsa että ominaisuuksiensa puolesta huippuluokkaan.

Suomessa Motorola edge+ on jo saatavilla 1 099 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja on kaksi: viininpunainen Smoky Sangria ja harmaansinertävä Smoky Grey, jollainen testilaitteemme on.

Ominaisuuksiltaan Motorola edge+ on huippuluokan tasolla. Se sisältää muun muassa tehokkaan Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, 5G-yhteydet, neljä takakameraa sekä vetonaulanaan tyylikkään, sivuille runsaasti kaartuvan näytön. Kilpailu huippuluokassa on kovaa, mutta lähtökohdiltaan Motorola edge+ lyö Samsungille, OnePlussalle, Huaweille ja kumppaneille kovan haasteen.

Motorola edge+:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,7 tuuman sivuille kaartuva Endless Edge OLED -näyttö 21:9-kuvasuhteella, Full HD+ -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella, HDR10+-tuki
  • Sormenjälkilukija näytön alla
  • Stereokaiuttimet
  • Neljä takakameraa
    • 108 megapikselin pääkamera 1/1,33 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
    • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaustila
    • 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
    • 3D ToF -syvyyskamera
    • Videokuvaus pääkameralla 6K UHD -tarkkuudella 30 fps, 4K UHD -tarkkuudella 30 fps, 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, ultralaajakulmakameralla 4K UHD -tarkkuudella 30 fps ja 1080p Full HD -tarkkuudella 30 / 60 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps, telekameralla 1080p Full HD -tarkkuudella 30 fps ja 720p HD -tarkkuudella 30 fps
    • Hidastuskuvaus pääkameralla 1080p Full HD -tarkkuudella 120 fps
  • 25 megapikselin etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
  • 3 mikrofonia
  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
  • 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
  • 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.0)
  • Yksi nano-SIM-korttipaikka
  • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
    • 4G LTE: kategoria 20/18, maks. 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
    • 5G: NSA / SA, taajuudet N5, N41, N66, N71, N77, N78
  • Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • USB-C (USB 3.1) ja 3,5 mm -liitännät
  • 5 000 milliampeeritunnin akku 18 watin TurboPower-pikalatauksella, 15 watin langattomalla latauksella ja 5 watin langattomalla virranjaolla
  • Mitat 161,1 x 71,4 x 9,6 millimetriä
  • Paino 203 grammaa
  • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio

Hyvää Motorola edge+:ssa

  • Mainio, tyylikäs näyttö. Reunoille kaartuva Endless Edge -näyttö vangitsee katseen Motorola edge+:ssa. Kaartuvuutensa ansiosta näyttö on todella hienon näköinen, mutta mikä tärkeintä myös laadukas. HDR10+-tuki ja 21:9-kuvasuhde tekevät siitä ideaalin vaikkapa elokuvailtaa varten.
  • Hyvät kamerat. Motorola edge+:ssa on yhteensä viisi kameraa, ja sekä valokuvat että videot ovat hienoja. Hämäräkuvauksessa ei olla aivan parhaiden haastajien tasolla, mutta kokonaisuutena jälki miellyttää silmää. Myös helppokäyttöisiä kuvaustiloja on saatavilla runsaasti.
  • Luotettava akku. Motorola edge+:n tuhti 5 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa jopa kahden vuorokauden käyttöajan. Erittäin runsaallakin käytöllä virtaa riittää takuulla aamusta iltaan, ja akunkesto on puhelimen vahvuuksia. Omituista kyllä akku latautuu nykymittapuulla jo alhaisella vain 18 watin teholla.
  • Puhdas Android muutamilla viilauksilla. Puhdas Android ei ole kaikkien mieleen, mutta monet pitävät Motorolan tarjonnasta. Tietoturvapäivitykset tulevat usein saataville nopeasti, eikä käyttöliittymä oletusasetuksilla juuri poikkea vakio-Androidista. Mukana on toki Motorolan omia, näppäriä lisätoimintoja sekä nyt myös teemamukautin, jolla Androidista voi tehdä enemmän itsensä näköisen.

Huonoa Motorola edge+:ssa

  • Erittäin merkittävät bugit ohjelmistossa toistaiseksi. Motorola näyttää tuoneen edge+:n markkinoille kiireellä, sillä puhelimen ohjelmisto on vielä buginen. Esimerkiksi kamerassa zoomaus menee sekaisin 3x-tasosta alkaen, ja on hämmästyttävää miten Motorola on tuonut puhelimen markkinoille näin keskeneräisenä. Motorolan taholta on kuitenkin luvattu korjausta asiaan pikimmiten ohjelmistopäivityksellä.
  • Hidas lataus. Käyttöaika on pitkä, mutta niin on latausaikakin. Täysi lataus vie verkkaisella 18 watin teholla noin kaksi ja puoli tuntia, mikä on selkeästi enemmän kuin kilpailijoilla.
  • Ei pöly- tai vesitiiviyttä. Motorola edge+:lla ei ole pöly- ja vesitiiviydestä kertovaa IP-luokitusta. Puhelimen komponentteja suojaa vettä hylkivä nanopinnoite, mutta varsinaisesti vesitiiviistä laitteesta ei ole kyse ja näin edge+ on selvästi alakynnessä käytännössä kaikkiin kilpailjoihinsa verrattuna.

Reunat ylittävä näyttö vetonaulana

Motorola edge+:n paneeli kaartuu näyttävästi reunoille.
Motorola edge+:n paneeli kaartuu näyttävästi reunoille.

Viime vuosina valmistaja jos toinenkin on varustanut huippupuhelimensa lähes poikkeuksetta reunoilta kaartuvalla paneelilla, ja enemmän kaartuvia on alettu kutsua muotonsa vuoksi ”vesiputousnäytöiksi”. Motorola on vienyt edge+:ssa näytön niin sanotusti äärirajoille.

Motorola edge+ on näyttönsä ansiosta komeaa katseltavaa. Sivuilla reunuksia ei ole, ja myös ylhäällä ja alhaalla reunukset ovat melko kapeat. Näyttö taipuu reunoille todella selkeästi, lähes 90 asteen kulmassa, tehden puhelimesta tyylikkään näköisen. Vesiputousnäytön takia oikean reunan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeille jää rungosta vain hyvin ohut kaistale, ja painikkeet ovatkin kapeat. Käyttöön kapeus ei kuitenkaan suuremmin vaikuta, mutta rosoiseksi päällystetty virtapainike on ainakin omaan makuuni hieman liian ylhäällä.

Pikkuruisessa virtapainikkeessa on röpelöinen pinta. Oikealla reunalla sijaitsevat painikkeet ovat todella kapeat.
Pikkuruisessa virtapainikkeessa on röpelöinen pinta. Oikealla reunalla sijaitsevat painikkeet ovat todella kapeat.
SIM-korttipaikka, USB-C-liitäntä ja toinen kaiutin ovat alhaalla.
SIM-korttipaikka, USB-C-liitäntä ja toinen kaiutin ovat alhaalla.
Yläreunassa on vain 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Yläreunassa on vain 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Motorola edge+ on nykypäivän älypuhelimeksi melko paksu, peräti 9,6 millimetriä. Tuhtine runkoineen puhelin pysyy pöydällä pystyssäkin itsekseen. Pyöristettyjen kulmien ansiosta laitetta on kuitenkin melko miellyttävää pidellä kädessä. Näytön kuvasuhde on 21:9, joten Motorola edge+ on myös melko pitkulainen. Käyttötuntuma on erinomainen, ja yli 200 gramman painoonsa nähden puhelin tuntuu yllättävän kevyeltä.

Näyttö on erinomainen. Sivureunuksia ei ole lainkaan, ja näyttö-runkosuhde on korkea.
Näyttö on erinomainen. Sivureunuksia ei ole lainkaan, ja näyttö-runkosuhde on korkea.

Motorola itse kutsuu vesiputousnäyttöään nimellä Endless Edge, ”loputon reuna”. Paneeli on toteutettu OLED-teknologialla, minkä lisäksi se on varustettu 90 hertsin virkistystaajuudella ja Full HD+ -tarkkuudella (2340 x 1080 pikseliä). Älypuhelimissa on viime aikoina nähty korkeampiakin lukemia, mutta näytössä ei silmämääräisesti ole mitään moitteen sijaa. Näytön kaartuvuus luo lisäksi näppärästi illuusion todellista suuremmasta paneelista, ja mukana on myös HDR10+-tuki. Enimmäiskirkkaudessa Motorola edge+ antaa hieman tasoitusta, joten kirkkaana kesäpäivänä sen käyttö saattaa ulkona olla hankalaa.

Sormenjälkilukija on integroitu näyttöön.
Sormenjälkilukija on integroitu näyttöön.

Sormenjälkilukija on Motorola edge+:ssa sijoitettu näyttöön. Lukija on paneelissa varsin alhaalla, mutta toimintavarmuus on hyvällä tasolla. Lukitus aukeaa pääasiassa ensimmäisellä yrittämällä, ja vaikka optinen lukija ei markkinoiden vikkelin olekaan, on sen käyttö sujuvaa, kunhan sen sijaintiin tottuu. Kasvojentunnistus on niin ikään valittavissa tunnistautumismenetelmäksi.

Motorola edge+:ssa on panostettu myös äänentoistoon, ja puhelimessa on stereokaiuttimet. Toinen kovaäänisistä sijaitsee näytön yläpuolella, toinen puolestaan puhelimen alareunassa. Äänenlaatu on oikein hyvällä tasolla, mutta oletusasetuksilla alakaiutin on hieman näytönreunuksessa sijaitsevaa kovaäänisempi. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on käytettävissä, mikä alkaa nykypäivän lippulaivamalleissa olla harvinaista.

Näyttöasetuksista voi muokata esimerkiksi virkistystaajuutta, värimaailmaa ja kaartuvan näytön toimintoja.
Näyttöasetuksista voi muokata esimerkiksi virkistystaajuutta, värimaailmaa ja kaartuvan näytön toimintoja.

Oletuksena Motorola edge+:lla sovellukset jatkuvat puhelimen reunoille kaartuen näytön mukana. Halutessaan sovellusten ”kaartumisen” voi myös estää asetuksista Reunaton näyttö -valikosta joko yksittäisiltä sovelluksilta tai kaikilta yhdellä kertaa.

Reunoille jatkuva näyttö ei ole kuitenkaan vain ulkonäkökikka. Näytön reunoja voi hyödyntää eräänlaisena ilmoitusvalona, minkä lisäksi reunoille voi asettaa kaksi olkapainiketta mobiilipelaajien iloksi. Samankaltaisia viritelmiä on nähty ennenkin, mutta Motorola edge+:lla näyttö todella jatkuu reunoille tarpeeksi paljon, jotta olkapainikkeista voi olla hyötyä. Paljon pelaaville kyseessä saattaa olla näppäräkin ominaisuus.

Reunavalikko on todella näppärä.
Reunavalikko on todella näppärä.

Näytön reuna tukee myös kaksoisnapautustoimintoa ja pyyhkäisyeleitä. Toiminto muistuttaa esimerkiksi Sonyn viime vuosien Xperia-puhelimista tuttua Sivutunnistus-valikkoa ja mahdollistaa muun muassa sovellusten välillä vaihtelun reunaa kaksoisnapauttamalla. Näytön reunasta keskelle pyyhkäisemällä saa myös avattua kuuden sovelluksen pikavalikon, jota voi muokata mielensä mukaan. Ylös tai alas pyyhkäisemällä saa puolestaan auki vaikkapa moniajonäkymän tai viimeksi käytetyn sovelluksen.

Reunavalikko toimii erittäin hyvin ja luotettavasti. Ilahduttavasti valikon kokoa ja sijaintia näytön oikealla tai vasemmalla laidalla voi mukauttaa asetuksista, ja myös sen läpikuultavuus on säädeltävissä. Kyseessä on näppärä lisä, josta ainakin itse opin nopeasti pitämään.

Kaartuvat näytöt ovat tyylikkäitä, mutta niitä kaikkia vaivaa sama pieni pulma. Myös Motorola edge+:lla virhekosketuksia tapahtuu toisinaan esimerkiksi kämmenen osuessa näytön reunalla oleviin kohteisiin. Muutaman päivän käytön jälkeen puhelinta alkaa pidellä hieman eri tavalla, jolloin virhekosketuksetkin vähenevät. Ainakaan omalla kohdallani kyseessä ei ollut niin suuri ongelma, että se heijastuisi merkittävästi koko käyttökokemukseen, mutta varsinkin isokätisten kannattaa asia silti ottaa huomioon. Kaiken kaikkiaan harhakosketuksia tapahtuu edge+:lla yllättävän vähän ottaen huomioon näytön lähes 90 asteen kaartuvuuden.

Huipputeknologiaa parilla pienellä puutteella

Motorola edge+ on melko paksu, joten se pysyy pystyssä ilman tukea.
Motorola edge+ on melko paksu, joten se pysyy pystyssä ilman tukea.

Kuten odottaa sopii, on Motorola edge+ täynnä huippuluokan teknologiaa. Puhelin on varustettu Android-maailman tehokkaimmalla Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä ja tuella uuden sukupolven 5G-mobiiliverkolle, jonka kattavuus Suomessa laajenee tasaista tahtia.

Motorola edge+:n käyttäminen on sujuvaa ja nopeaa, eikä ole peliä tai tehtävää, josta puhelin ei selviytyisi yskähtelemättä. Suorituskykytesteissä uutuus yltää tasaisesti samankaltaisiin tuloksiin kuin esimerkiksi Samsungin, Huawein tai OnePlussan kilpailevat mallit.

Suomessa RAM-käyttömuistia on saatavilla 12, tallennusmuistia puolestaan mukavat 256 gigatavua. Erillistä muistikorttipaikkaa Motorola edge+:ssa ei sen sijaan ole. Nanokokoisia SIM-korttejakin puhelimeen mahtuu vain yksi kerrallaan.

Motorola edge+:ssa on kookas 5 000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa erinomaisen akunkeston. Omalla käytölläni selvisin yhdellä latauksella parisen vuorokautta, ja erittäin raskaallakaan käytöllä virta ei yhtenä päivänä lopu kesken. Etenkin pelaamista ja multimediatoistoa Motorola edge+ tuntuu kestävän hienosti, ja pitkä käyttöaika on eräs uutuuden valttikorteista. Muihin vuoden 2020 Android-lippulaivoihin verrattuna Motorola edge+ pärjää akunkestovertailussa erittäin hyvin.

Akunkesto on hyvä, mutta pikalataus ei ole markkinoiden nopeimpia.
Akunkesto on hyvä, mutta pikalataus ei ole markkinoiden nopeimpia.

Omituista kyllä, tukee Motorola edge+ pikalatausta ainoastaan 18 watin teholla, kun esimerkiksi Huawein P40 Pro yltää jo 40 wattiin ja esimerkiksi OnePlus 8 Prokin 30 wattiin. Käytännössä 18 watin teho tarkoittaa sitä, että Motorola edge+:n täysi lataus vie kohtalaisen kauan, noin kaksi ja puoli tuntia. Puolen tunnin lataus tuo noin 30 prosenttia virtaa.

Langaton lataus on mahdollista enintään 15 watin teholla, minkä lisäksi Motorola edge+:lla voi ladata muita langattomia lisälaitteita, kuten kuulokkeita, 5 watin teholla.

Langallisen latauksen hitaus on hieman hämmentävää, sillä Motorolalla on ollut saatavilla myös 45 watin Hyper Charge -pikalataus, joka teki ensiesiintymisensä latausstandardin mukaan nimetyssä Motorola One Hyper -älypuhelimessa aiemmin tänä vuonna. Yli 1 000 euron hintaluokassa latausnopeudesta ei pitäisi vuonna 2020 joutua tinkimään.

Harmi kyllä Motorola edge+ ei sisällä myöskään pöly- ja vesitiiviydestä kertovaa IP-luokitusta. Motorolan mukaan uutuuden komponentit on suojattu kosteudelta nanopinnoitteella, mutta varsinaisesti vedenpitävästä puhelimesta ei ole kyse.

Motorolan älypuhelimet on perinteisesti varustettu vakio-Androidia muistuttavalla ohjelmistolla minimalistisin muutoksin, eikä Motorola edge+ ole poikkeus. Tätä nykyä Motorolan Android-käyttöliittymä tunnetaan nimellä My UX, ja se on edelleen hyvin lähellä puhdasta Androidia.

Kuvakaappauksia Motorola edge+:n My UX -käyttöliittymästä.
Kuvakaappauksia Motorola edge+:n My UX -käyttöliittymästä.
Erilaisilla teemoilla saa puhelimelle nopeasti uuden ilmeen vaikkapa sovelluskuvakkeita muokkaamalla.
Erilaisilla teemoilla saa puhelimelle nopeasti uuden ilmeen vaikkapa sovelluskuvakkeita muokkaamalla.

Muokkaamaton Android on vikkelä, helppokäyttöinen ja yksinkertainen. Motorola edge+:lla voi lisäksi muokata esimerkiksi fontteja, korostevärejä sekä sovelluskuvakkeita ja näin tehdä käyttöliittymästä omaa silmää miellyttävän. Myös vanhat tutut pikatoiminnot ovat yhä käytettävissä: esimerkiksi puhelimen heilautus sytyttää taskulampun, ylösalaisin kääntäminen aktivoi Älä häiritse -tilan ja kaksoisheilautus avaa kameran.

Moto-sovelluksen kikat rikastuttavat käyttökokemusta.
Moto-sovelluksen kikat rikastuttavat käyttökokemusta.

Pikatoimintoja voi hallinnoida ja aktivoida mielensä mukaan Moto-sovelluksella, ja ne tuntuvat hyvin nopeasti luonnolliselta, joskaan eivät välttämättömältä tavalta rikasta käyttökokemusta. Saatavilla ovat myös erillinen taustatoimintoja ja ilmoituksia rajoittava Gametime-pelitila sekä monipuolisesti mukautettavissa oleva vilkaisunäyttötoiminto.

Puhdas Android tarkoittaa suurella todennäköisyydellä myös nopeaa päivitystahtia. Arvostelun julkaisuhetkellä Motorola edge+ sisältää tuoreimpana maaliskuun 2020 tietoturvapäivityksen, ja perinteisesti Motorolan päivitystuki on ollut melko kattava. Motorola lupasi alun perin edge+:lle vain yhden Android-versiopäivityksen mutta on sittemmin heltynyt ja luvannut vielä toisenkin päivityksen. Näin Motorola edge+ tulee aikanaan päivittymään niin Android 11:llä kuin myös Android 12:lla.

Monipuolinen kamera nostaa Motorolan uudelle tasolle

Takana on neljä kameraa ja LED-kuvausvalo.
Takana on neljä kameraa ja LED-kuvausvalo.

Motorola edge+ nostaa Motorola-älypuhelimet kamerakilvassa aivan uudelle tasolle. Muut Android-huippupuhelimet tosissaan haastavassa uutuudessa on neljä takakameraa monipuolista kuvauskokemusta takaamassa:

  • 108 megapikselin pääkamera 1/1,33 tuuman kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaustila
  • 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 3D ToF -syvyyskamera

Etukamera on tarkkuudeltaan 25 megapikseliä (0,9 mikronin pikselikoko, f/2,0-aukko).

Motorola edge+:n 108 megapikselin pääkameralla tallennetaan kuvia oletuksena 27 megapikselin tarkkuudella ja 1,6 mikronin pikseleillä. Neljä pikseliä yhdeksi niputtamalla kuvanlaatua saadaan hilattua ylöspäin, ja vaikka myös 108 megapikselin otokset ovat mahdollisia, eivät ne tarjoa merkittävää etua kaikin puolin mainioihin 27 megapikselin otoksiin verrattuna.

Päivänvalossa ja muuten suotuisissa kuvausolosuhteissa nykypäivän huippupuhelimet ovat silmämääräisesti lähes samalla viivalla, eikä Motorola edge+:nkaan erinomaisista päiväotoksista löydy juuri huomautettavaa. Yksityiskohdat ovat tarkkoja, värit eivät puuroudu ja valokuvat ovat kaiken kaikkiaan luonnollisia. Hämäräkuvausta tarkastelemalla erot ovat paremmin esillä.

Motorola edge+ ei hämärässä yllä aivan pahimpien kilpailijoidensa tasolle. Kuvat ovat edelleen hyviä, mutta esimerkiksi yksityiskohdat menettävät tarkkuuttaan, eikä värimaailmakaan säily aivan niin luonnollisena. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S20 -malleilla ja Huawein P40 Prolla hämäräkuvaus tuntuu olevan Motorola edge+:aa aavistuksen edellä, vaikka erot melko pieniä ovatkin.

Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera, noin kolminkertainen optinen zoom.
Pääkamera, noin kolminkertainen optinen zoom.
Telekamera, noin 10-kertainen digitaalinen zoom.
Telekamera, noin 10-kertainen digitaalinen zoom.

Älypuhelinten zoom-kyvyt ovat kehittyneet harppauksittain viime vuosina. Myös Motorola edge+ sisältää erillisen 8 megapikselin telekameran, joka kykenee kolminkertaiseen optiseen zoomiin. Monet kilpailijat yltävät jo esimerkiksi 5x-tasolle, ja myös digitaalisen zoomin mahdollisuudet ovat muiden valmistajien huippumalleilla kehittyneemmät, mutta Motorolan mallistoa edge+ vie eteenpäin.

Arvostelun kirjoitushetkellä Motorola edge+:n kameraohjelmistossa on läsnä omituinen bugi. Kameran kolminkertainen zoom vastaa todellisuudessa noin tuplasti tätä tasoa ja kymmenkertainen jo noin 20-kertaista tasoa. Alle kolminkertaisesti zoomattaessa puhelimen ilmoittamat lukemat vastaavat todellisuutta, mutta enemmän lähennettäessä tilanne on hämmentävä.

Motorolan itsensä mukaan edge+ yltää parhaimmillaan vain 10-kertaiseen digitaaliseen zoomiin, mutta hämmästyttävän bugin myötä 20-kertainen taso on ainakin nyt saatavilla, vaikka puhelin sitä 10-kertaiseksi väittääkin.

Motorolan mukaan kameraohjelmiston ongelmat korjataan piakkoin ohjelmistopäivityksellä.

Motorola edge+:n zoom-otokset ovat kaikesta huolimatta hienoja. Optisessa zoomissa kuvanlaatu säilyy melko hyvin, ja myös digitaalisella zoomilla otetut kuvat ovat ainakin sosiaalisen median tarkoituksiin käyttökelpoisia. Telekamera ei kuitenkaan yllä tarkkuudessa kenties aivan pahimpien kilpailijoiden tasolle.

Koko lailla kyse on myös mielipide-eroista. Kuten alla olevista esimerkkikuvista huomaa, esimerkiksi Huawei P40 Pron telekamera tallentaa kuviin enemmän värejä, kun taas Motorola edge+:n telekuvat ovat värimaailmaltaan haaleampia. Todellinen värimaailma asettunee jotakuinkin kaksikon puoliväliin.

Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera, noin 3x optinen zoom.
Telekamera, noin 3x optinen zoom.
Huawei P40 Pro, telekamera, 3x optinen zoom.
Huawei P40 Pro, telekamera, 3x optinen zoom.
Telekamera, noin 6x digitaalinen zoom.
Telekamera, noin 6x digitaalinen zoom.
Huawei P40 Pro, telekamera, 6x hybridizoom.
Huawei P40 Pro, telekamera, 6x hybridizoom.

Käytettävissä on niin ikään 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, jota voi hyödyntää myös makro-otoksiin vain muutamien senttimetrien etäisyydeltä. Laajakulmakuvat ovat kirkkaita, värit luonnollisia ja yksityiskohtiakin tallentuu mukavasti. Myös makrokuvat ovat erittäin tarkkoja.

Kameraohjelmisto on tuttu aiempia Motorola-älypuhelimia käyttäneille. Kuvaustilojen välillä vaihdellaan sivuttaissuuntaisin pyyhkäisyelein, ja valinnanvaraa on runsaasti. Uutuutena mukana on erillinen kuvaustila puhelin pystyasennossa tallennetuille videoille, mutta myös vanhat kikat, kuten Spottiväri-tila ja mukaan ympätty Google Lens ovat edelleen saatavilla.

Kameran käyttöliittymä on tuttu muista Motorola-älypuhelimista.
Kameran käyttöliittymä on tuttu muista Motorola-älypuhelimista.

Videokuvaukseen Motorola edge+ kykenee enimmillään harvinaisella 6K-tarkkuudella (30 fps) suuremman 8K:n sijaan. Myös 4K-tarkkuus on valittavissa, mutta harmi kyllä vasta 1080p-tarkkuus mahdollistaa kuvauksen 60 ruudun sekuntitahtiin. Pääkamerassa on optinen kuvanvakain, joka takaa videoiden tasaisuuden, eikä laadukkaissa videoissa muutenkaan ole suurempaa moitittavaa rajallisen ruudunpäivitysnopeuden lisäksi.

Kokonaisuutena Motorola edge+:n kamera on oikein hyvä ja monipuolinen. Se on monilla osa-alueilla silmämääräisesti lähellä markkinoiden kärkeä, ja vaikka se taipuukin joillain osa-alueilla, on Motorolan suoritus jopa yllättävän hyvä. Kuvat ja videot ovat hienoja, eivätkä kekseliäät kuvaustilat aivan heti lopu kesken. Myös selfie-kuvaus on Motorola edge+:lla mukavaa, ja tyylikkäällä vesiputousnäytöllä kuvia esittelee tuttaville mielellään.

Onko Motorola edge+ hintansa väärti?

Motorola edge+ istuu pyöreäkulmaisena mukavasti käteen.
Motorola edge+ istuu pyöreäkulmaisena mukavasti käteen.

Motorola edge+ on Motorolan ensimmäinen huippupuhelin vuosiin. Se hilaa Motorola-älypuhelimet uudelle tasolle ja erottuu reunoille kaartuvan vesiputousnäyttönsä ansiosta kilpailijoistaan vuoden 2020 lippulaivamarkkinoilla. Odotukset 1 099 euron älypuhelimelle ovat kuitenkin korkeat, ja vaikka Motorola edge+ onkin onnistunut laite, ei sekään ole täydellinen.

Motorola edge+ taipuu kilpailijoilleen kameran zoom-kyvyissä, minkä lisäksi se ei kestä vettä IP-luokituksen puuttuessa. Sen sijaan se tarjoaa erinomaisen akunkeston, mikä ei tuoreimmissa huippupuhelimissa ole ollut itsestäänselvyys. Myös näyttöpaneeli on tyylikäs, ja puhdas Android-ohjelmisto miellyttänee monia.

Huippuluokan Android-älypuhelinta etsivälle vaihtoehtoja on tällä hetkellä runsain mitoin. Esimerkiksi jo alle 1 000 euron Samsung Galaxy S20 5G ja vajaan 1 100 euron Galaxy S20+ 5G kannattaa ottaa mukaan vertailuun, ja myös alle 1 300 euron Galaxy S20 Ultra 5G on eräs vaihtoehto. Galaxy S20 -puhelinten kamerakyvykkyys on kenties napsun verran Motorola edge+:n edellä, mutta akunkestossa ne jäävät jälkeen.

Erittäin vahvan haasteen heittää 899 euron OnePlus 8 Pro erinomaisella OxygenOS-ohjelmistolla, mainioilla kameroilla ja ennen kaikkea edullisemman hinnan luomalla erinomaisella vastineella rahalle. Liioin ei kannata unohtaa alle 1 000 euron Huawei P40 Protakaan, vaikka Google-palveluiden puuttuminen saattaa olla monelle kynnyskysymys.

Kaiken kaikkiaan Motorola edge+ on Motorolalta onnistunut huippupuhelin ja tervetullut tulokas sekoittamaan Android-huippupuhelinten tiukkaa kilpailua. Mikäli tyylikäs vesiputousnäyttö ja mainio akunkesto ovat omalla prioriteettilistalla korkealla, on Motorola edge+ varmasti hyvä valinta.

Alla on vielä esimerkkikuvia Motorola edge+:n eri kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia reilusti, ja täysikokoisina ne ovat tarkasteltavissa myös tässä Dropbox-kansiossa.

Pääkamera, HDR.
Pääkamera, HDR.
Ultralaajakulmakamera, makrokuva.
Ultralaajakulmakamera, makrokuva.
Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera, 10x digitaalinen zoom.
Telekamera, 10x digitaalinen zoom.
Ultralaajakulmakamera, makrokuva.
Ultralaajakulmakamera, makrokuva.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Pääkamera.
Telekamera, noin 12x digitaalinen zoom.
Telekamera, noin 12x digitaalinen zoom.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera, yötila.
Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.

 

 

Pääkamera.
Pääkamera.
Ultralaajakulmakamera.
Ultralaajakulmakamera.