Testi: Canon EOS M50 Mark II: Sisällöntuottajan linkkuveitsi

Canonin uusi kompakti ja moneen taipuva järjestelmäkamera on tehty sisällöntuottajan työkaluksi. Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat helppo yhdistettävyys eri laitteisiin ja mutkaton toiminta video- ja valokuvauksessa.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Säväyksen puutteesta

Hinta: 640 euroa (runko), 769 (runko ja 18-45mm objektiivi)

Ulkonäöltään ja rakenteeltaan EOS M50 Mark II on hyvinkin kompakti kamera. Testiin toimitetussa paketissa (kitissä) 18-45mm objektiivi vie ison osan kameran koosta. Kameran takapuolella on kosketusnäyttö, joka kääntyy myös sivulle auki. Videokuvausta varten näyttö kääntyy auki 360 astetta. Myyntipakettiin kuuluu myös yksi akku, akun laturi ja kameran kaulahihna. Kamerassa on micro-USB -liitäntä, 3,5 millimetrin sisääntulo mikrofonille ja mini-HDMI -ulostulo.

Käyttöjärjestelmä ja kameran fyysiset painikkeet ovat erittäin tuttua ja turvallista Canonia. Aiemmin yhtiön kameroista käyttänyt löytää tutut toiminnot nopeasti. Tarjolla on harrastelijalle tai kevyeeseen ammattikäyttöönkin kaikki tarvittavat säädöt. 

Toiminnot vaativat järjestelmäkameraa ensimmäistä kertaa käyttävältä hieman opettelua, mutta ovat kokonaisuutena selkeät. Järjestelmäkameroiden toiminnot eivät ole vuosiin muuttuneet olennaisesti, joten kerran opetellut taidot riittävät pitkälle. Kameraan sisäänrakennetut uuden käyttäjän opastukset keskittyvät pitkälti automaattisten ja yksinkertaisimpien toimintojen esittelyyn.

Kokonaisuutena kameran käyttö on varsin tuttua Canonin muista kameroista ja perustoiminnot aukeavat varmasti myös ensimmäistä kertaa monipuolisempaa kameraa käyttävälle.

Kuvaamiskokemus

Lyhyesti sanottuna kuvaaminen kameralla toimii hyvin. Automaattiasetus pärjää hyvin arkisessa sisävalaistuksessa ja ulkona päiväsaikaan kuvatessa. Äärimmäisemmissä olosuhteissa, kuten pimeäkuvauksessa, kompaktin kameran kompromissit näkyvät herkemmin.

Tämän linkin takaa voi katsella muutamaa esimerkkikuvaa ja yhtä videota pakkaamattomassa muodossa.

Mukana toimitettu EF-M 15-45mm IS STM -objektiivi edustaa hyvin tyypillistä nykyhetken järkkäreiden ja kompaktikameroiden mukana toimitettua vaihtoehtoa. Zoomausvaraa ei ole ihan hirveästi, mutta peruskuvat arjessa ja reissun päällä onnistuvat varsin hyvin. Jos haluaa enemmän zoomia, todellisia makrokuvia tai vaikka kalansilmäefektin, löytyy näihin erillisiä objektiiveja  Canonilta ja kolmannen osapuolen valmistajilta.

Videoiden teossa M50 Mark II:n suosima 1920 x 1080 (FullHD) -tarkkuus on varsin riittävä esimerkiksi verkkosisältöjen tekoon ja miksei hieman ammattimaisempaankin videoon. 4K-tarkkuus täyttäisi todennäköisesti turhan nopeasti muistikortin ja vaatisi turhan paljon myös virtaa kameralta. Yhden nappimikin tai muunlaisen 3,5 millimetrin liitäntää käyttävän mikrofonin yhdistäminen kameraan onnistuu helposti ja toimii hyvin. Yhden henkilön puhetta nauhoitettaessa tai vaikkapa koko tilan ääntä nappaavaa mikrofonia käytettäessä on mukavaa, ettei ääniä tarvitse synkronoida erikseen. Nappimikin lisäksi esimerkiksi Röde Videomic Pro sopii hyvin EOS M50 Mark II:n kaveriksi.

Kuvien jakaminen ja lataaminen esimerkiksi sosiaaliseen mediaan verkkoyhteyden yli toimii suhteellisen hyvin. Yhteistyö toimii hyvin myös esimerkiksi tulostimien kanssa suoraan verkon yli. Kameran mahdollisuuksiin kuuluisi myös suoran striimin tekeminen Youtubeen.

Avuksi myös kohtuuhintainen gimbaali

EOS M50 Mark II:n kanssa testiin pääsi myös Feiyutechin AK2000C-gimbaali. Gimbaali on moottoroitu kuvanvakautin, joka mahdollistaa vakaan videokuvaamisen ja kohteen seuraamisen esimerkiksi kävellessä. Noin kahdensadan euron hintainen gimbaali toimii hyvin yhdessä paljolti videokäyttöön ajatellun kevyen kameran kanssa. 

EOS M50 Mark II kamera gimbaalille aseteltuna.

Gimbaali tukisi jopa 2,2 kilon kameraa, mutta kevyempi kamera kuluttaa myös gimbaalin akkua vähemmän. Canonin kameran automaattitarkennus ja videon automaattinen valaisu pysyivät niin ulkona kuin sisällä hyvin mukana gimbaalin kanssa kävellessä. Gimbaalin mukana sai sopivan johdon, jolla kuvauksen käynnistäminen ja pysäytys toimi suoraan gimbaalin kahvasta ilman tarvetta koskea kameraan.

Gimbaalin kontrollit.

Kenelle? Monipuolisesti kuvaavalle, joka haluaa tasapainoisesti hyvän laitteen niin videoiden kuin valokuvien kuvaamiseen. Kamera ei häikäise kummassakaan käytössä, mutta tarjoaa tarpeeksi kuvanlaatua ja säätövaraa monelle käyttäjälle.

Canon on kehittänyt hyvän kameran, joka on harrastelijalle tai sisällöntuotannon ammattilaiselle sopiva monitoimityökalu. Nykyajan vaatimukset noepaan kuvien ja sisältöjen jakamiseen puhelimen kautta on otettu hyvin huomioon ja kameran saa myös käyttöön etäpalavereihin webbikamerana.

Ainoa miinuksena voi mainita, että jälki on hieman tasapaksua eikä kuviin saa samaa säväystä kuin samanhintaisella tai edullisemmallakin järjestelmäkameralla.

Teknisiä tietoja:

  • 24,1 megapixelin APS-C -kenno
  • Digic 8 -kuvaprosessori
  • EF-M -objektiivien yhteensopivuus suoraan, EF- ja EF-S -objektiivit adapterilla

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, InstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Canon Power Shot Zoom: Nätimpiä luontokuvia zoomilla
Pikatestissä Canonin uudet peilittömät järkkärit – helppoa ja laadukasta kuvaamista
Epson EcoTank – säästeliäs tulostin kotiin tai konttorille